Haberler

"Tahliyeler Daha da Zorlaşabilir"

İnal Batu, Libya'daki Türk Vatandaşlarının Tahliyesinin Zor Olduğunu ve Daha da Zorlaşabileceğini Söyledi.

Emekli Büyükelçi İnal Batu, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesinin zor olduğunu ve daha da zorlaşabileceğini belirtirken, 40 yıldır ülkeyi demir yumrukla idare eden ve kendine özgü doğruları olan Libya lideri Kaddafi'nin belki de tahliye işlemleri bitmeden kan dökerek, bir süre için ülkedeki duruma hakim olabileceğini ifade etti Emekli Büyükelçi İnal Batu, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesinin zor olduğunu ve daha da zorlaşabileceğini belirtirken, 40 yıldır ülkeyi demir yumrukla idare eden ve kendine özgü doğruları olan Libya lideri Kaddafi'nin belki de tahliye işlemleri bitmeden kan dökerek, bir süre için ülkedeki duruma hakim olabileceğini ifade etti. Batu, Türkiye'nin dış politikasını değerlendirirken, "Bu Türk modeli laflarını ben hiç ciddiye almıyorum" dedi.

ANKA'nın sorularını yanıtlayan emekli Büyükelçi İnal Batu, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi konusunda "Libya'daki Türk vatandaşlarımızın tahliyesi çok zor. Mısırda üç uçak gönderdiniz iş halloldu fakat Libya'da on binlerce vatandaşımız var ve Bingazi hava alanının kullanılamaz olduğuna dair söylentiler eğer doğruysa tahliyeler daha da zorlaşacaktır. Ama ne kadar tahliye yapabilirsek o kadar iyi olur" dedi. Batu, "Belki de Kaddafi tahliye işlemleri bitmeden kan dökerek bir süre için duruma hakim olabilir ve geçici bir süre için olayları yatıştırır. Zaten isyanlar bütün ülkeye de yayılmadı henüz" sözlerini ekledi.

İnal Batu Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirirken, Arap ülkelerinde yaşanan isyanları bir orman yangınına benzetirken isyanların ne bir mucize ne de beklenmeyen bir şey olduğunu ifade etti. Libya'nın diğer Arap ülkelerinden farklı olduğunun altını çizen Batu, Libya'nın özelliğinin baştaki diktatörün bundan önceki olaylardaki yönetimlerden çok farklı olarak çok "zalim ve kan dökücü" bir şekilde, yabancı askerler ve lejyonerleri de kullanarak olayları bastırmaya çalışması olduğunu belirtirken Kaddafi'nin bütün dünya tarafından "lanetlendiğini" vurguladı.

Türkiye'nin Arap ülkeleri için bir model olarak gösterilmesi konusunda ise, "Bu Türk modeli laflarını ben hiç ciddiye almıyorum" diyen Batu şöyle devam etti:

"Belirli çevrelerden keşke bizde Türkiye gibi olsak diyenler olabilir ama Türkiye bugünkü yerine çok çileler çekerek, darbelerden geçerek geldi. Birden bire hiçbir demokrasi geleneğine sahip olmayan bu ülkelerin Türkiye'ye benzer bir rejime kavuşmaları kolay değil. Batılar bunu yakıştırıyor çünkü Türkiye modelini diğer Arap ülkeleri ılımlı İslam olarak görüyorlar ve bu modelin diğer Arap ülkelerinde de benimsenmesi tabi onların çok arzu ettikleri bir şey ama arzuyla olmaz bu işler kolay değil yani kaldı ki bu ülkelerde bu rejimler yıkıldıktan sonra yerine demokrasinin gelmesi çok uzak bir ihtimal." - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title