Haberler

Rusya'da Muhalefetten Yeni Ceza Yasasına Protesto

Rusya'daki muhalif liderlerden İlya Yaşin, "Hükümeti acilen bizimle diyalog görüşmelerine başlamaya ve taleplerimizi dikkate almaya çağırıyoruz."

Rusya'daki muhalif liderlerden İlya Yaşin, "Hükümeti acilen bizimle diyalog görüşmelerine başlamaya ve taleplerimizi dikkate almaya çağırıyoruz. Aksi takdirde Rusya'daki muhalefet eylemleri kontrolden çıkacak ve iç savaş tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız" dedi.

Rusya'da iktidar partisinin girişimleri ile önümüzdeki günlerde Duma'da onaylanması beklenen izinsiz eylemlerin düzenlenmesine karşı yeni ceza yasası, Moskova'da protesto edildi. Miting ve yürüyüşlerin düzenlenmesine ilişkin yasanın ihlali suçuna yönelik para cezasının bir buçuk milyon rubleye çıkarılmasını (45 bin ABD doları) öngören yeni yasa tasarının kabul edilmesi halinde Rusya'da ifade özgürlüğünün kısıtlanacağını savunan muhalefet liderleri, yeni tasarıyı protesto etmek için Moskova'daki Devrim Meydanı'nda toplandı. Kalabalık basın mensubunun katıldığı oturma eyleminde açıklamada bulunan Duma milletvekili Dimitriy Gudkov ve ünlü muhalefet lideri İlya Yaşin, yeni yasa tasarısının kabul edilmesi halinde Rusya'da iç savaşa davetiye çıkacağı uyarısında bulundu.

Rusya'daki ortalama maaş dikkate alındığında bir vatandaşın 45 bin dolar para cezası ödemesinin imkansız olduğunu ifade eden Yaşin, "Hükümeti acilen bizimle diyalog görüşmelerine başlamaya ve taleplerimizi dikkate almaya çağırıyoruz. Aksi takdirde Rusya'daki muhalefet eylemleri kontrolden çıkacak ve iç savaş tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız" dedi.

Bugün Moskova mahkemesinin Çisti Prudi meydanında aralıksız oturma eylemi yapan muhaliflerin kurduğu çadır kentin kaldırılmasına ilişkin karar aldığına dikkat çeken Gudkov, bu eyleme katılan göstericilerden kimsenin gözaltına alınmaması için çalışacaklarını söyledi.

İHA'ya açıklamada bulunan Sergey Dneprovski isimli eylemci, "Yeni yasa tasarısında eylem organizatörleri ve katılımcılarına bu kadar büyük bir ceza miktarının öngörülmekle muhalif görüşlü insanlar adeta yağmalamak isteniyor. Ayrıca diğer bir amaç da muhalefeti korkutmaktır. Böyle bir yasanın kabul edilmesi halinde bunun söz ve ifade özgürlüğünü garanti altına alan anayasanın 31. maddesine aykırı olduğunu düşünüyorum" dedi. - MOSKOVA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Rusya Federasyonu Moskova Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title