Haberler

Kıbrıs'ı Çözün

Genel Seçimde Zafer Kazanan AKP'ye, AB'den Tebrikle Karışık Talep Yağmuru Başladı. "Reformlara Devam" Çağrısı Yapan AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Rehn, "Kıbrıs'ı Çözün" Mesajı Yolladı.

Genel seçimde zafer kazanan AKP’ye, AB’den tebrikle karışık talep yağmuru başladı. "Reformlara devam" çağrısı yapan AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Rehn, "Kıbrıs’ı çözün" mesajı yolladı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ı ilk kutlayan isimlerden olan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’dan sonra, dün de Komisyon’un genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn bir açıklama yaptı.

Rehn, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyine girerken verdiği demeçte, Türk limanlarının Kıbrıs Rum Kesimi gemilerine açılmasını istedi. Bu sorunun müzakereleri yavaşlattığını hatırlatan Rehn, yeni hükümetin ekonomik ve yasal reformları tam bir kararlılıkla başlatmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos "Kıbrıs’ta çözümün anahtarı Ankara’nın elinde. Türk askeri ve Ankara’daki siyasilerin tutumuna bağlı. Türkiye Kıbrıs’a karşı yükümlülüklerini yerine getirip AB yolunda ilerleyecek mi göreceğiz" dedi.

KADINLAR VE ALEVİLER

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu üyesi Cem Özdemir, "Eğer gerçekten Türkiye’nin yeni merkez partisi olmak istiyorsa, AKP’nin bu zaferi çok iyi değerlendirmesi gerekir. Örneğin kadın bakan sayısını yükseltip Alevileri kucaklayarak Kürt meselesinde cesur adımlar atmalıdır" dedi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "2003-2004 dönemi reform politikalarının yeniden başlamasını memnuniyetle karşılanacağını ve bu konuda duyum aldığını" belirterek TCK’nın 301. maddesinin kaldırılmasını istedi.

KARAMANLİS: DOST BAŞBAKAN

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis "dost başbakan" dediği Erdoğan’a bir mesaj yollayarak tebrik etti. Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni de, reform çabalarının "Daha büyük bir şevkle" devam etmesini umduğunu bildirdi.

Katolikler memnun: Vatikan Ekonomik İşler Kurulu Başkanı Kardinal Sergio Sebastiani ve Türkiye Katolik Piskoposlar Kurulu (TKPK) Sözcüsü George Maroviç, Türkiye’deki seçim sonuçlarının Katolikler açısından memnuniyet verici olduğunu açıkladılar.

Merkel: Bu sizin kişisel başarınız

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderdiği kutlama mesajında "Yapıcı işbirliğimizin devamına seviniyorum" dedi. Merkel "Bu seçim sonucu sizin de kişisel başarınızdır. Önünüzdeki sorumluluk dolu görevleriniz için size başarılar diliyorum" dedi.

İngiltere’nin 3 haftalık Başbakanı Gordon Brown, sonuçların hemen ardından dün sabah Erdoğan’ı telefonla arayıp tebrik ettiğini söyledi ve "Seçim sonuçları umarım Türkiye ve Avrupa Birliği için olumlu olur" dedi. Reformların sürmesi çağrısında bulunan Brown, Başbakan Erdoğan ile bir an önce bir araya gelmek istediğini belirterek "Türkiye AB yolunda önemli gelişmeler kaydetti. Bu reformları biz de destekliyoruz" diye konuştu.

Sarkozy’den Erdoğan’a "içten kutlama"

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayarak "olağanüstü seçim zaferini" kutladı. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olmasıyla ün yapan Sarkozy, Erdoğan’a, "Ülkelerimiz arasındaki farklılıklara rağmen, güvene dayalı ilişkilerimizin süreceğini umuyorum" dedi.

AKP zaferi İslami ideallere dönüş

FİLİSTİN’de Gazze Şeridi’ni kontrol eden ve ABD, AB ile İsrail’in terör örgütleri listesinde bulunan HAMAS, AKP’nin seçim zaferini kutladı. Örgütün sözcüsü Sami Ebu Zühri, "Bu zafer, bölgedeki halkların İslami ideallere geri dönüşü yolundaki mevcut değişimi yansıtıyor" dedi. Zühri’ye göre, sonuçlar, "İslam ümmetinin, İslami yolu takip etmediği müddetçe geleceği bulunmadığından artık emin olduğunu" da gösteriyor.

Askere cevap

DIŞ basın, AKP’nin zaferini genelde, "askere, askerin siyasi müttefikleri ve elit kesime atılmış bir tokat" olarak değerlendiriyor. Bazı başlıklar şöyle:

Washington Post (ABD): Sonuçlar, laik askerlerin meydan okumasına tepki.

New York Times (ABD): İslami ilhamlı parti oyların neredeyse yarısını aldı.

The Guardian (İngiliz): Generallerle siyasi müttefiklerinin fiyaskosu.

Financial Times (İngiliz): AKP bu zaferle merkez sağda olduğunu gösterdi.

Der Spiegel (Alman): AKP başörtüsü yasağını kaldıracağı yönünde söz bile vermediği halde açık farkla kazandı. Erdoğan listesine liberalleri ve sosyal demokratları ekleyerek merkezde bir çizgi izledi. Aslında Türkiye’nin ikilemi türban-mini etek arasında değil, AB’de.

Berliner Zeitung (Alman): Erdoğan’ın zaferi. 53 yaşındaki başbakan, siyasi arenadaki düşmanları olan Kemalistler ve milliyetçilere karşı kazandı.

La Repubblica (İtalyan): Bozkurtlar da parlamentoda.

ABC (İspanyol): Türk İslamcılar, oy sandıklarından galibiyetle çıkıp, askerlerle olan bilek güreşini kazanıyorlar.

Elefterotipia (Yunan): Asker ve Kemalist düzene tokat.

Ta Nea (Yunan): Erdoğan askerleri "silahsızlandırdı."

Metro (Macaristan): Türk halkı Erdoğan’dan ne kadar memnun olduğunu gösterdi.

Jerusalem Post (İsrail): Türkiye’deki Yahudiler, İslami bir Türkiye korkusuyla laiklere oy verdi. Türkiye’de güç dengesi kayacak. MHP’nin CHP’den daha sert muhalefet yapması bekleniyor.

ABD: Erdoğan da laik demokrasi dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, "Ben laiklikten söz ettiğim için eleştirilmiştim. Başbakan Erdoğan da seçimden hemen sonra laik demokrasi ifadesini kullandı" dedi.

Düşünce kuruluşu Washington Entitüsü’nde konuşan Bryza, 22 Temmuz sonuçlarını "Demokrasiye önem verenler için büyük başarı" diye tanımladı ve Türk laik-demokratik sisteminin ABD için "stratejik" anlamda önemli olduğuna özellikle dikkat çekti.

Bryza, "Türkiye’de demokratik süreç işliyor. Bu mükemmel. Ben laiklik sözü ettiğimde eleştirilmiştim. Dün Başbakan Tayyip Erdoğan da laik demokrasi dedi. Model demeyeceğim, ama umarım Türk örneği başkalarına da esin kaynağı our" diye konuştu. Matt Bryza, bir soru üzerine, yeni Türk Cumhurbaşkanı’nın "uzlaşma sonucu" belirlenmesi gerektiğine işaret etti ve seçim sonuçları kesinleşince tebriklerin resmen yapılacağını kaydetti.

27 Nisan muhtırasından sonra yapılan ilk ABD açıklamasında "laik" ifadesine yer verilmesi bazı kişilerce "AKP karşıtı söylem" diye görülerek tepki görmüştü.

SONUÇ TSUNAMİ GİBİ

Aynı toplantıda konuşan ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Danışmanı Alan Makovsky, AKP’nin seçim zaferini "bir tsunami" olarak tanımladı. Alan Makovsky, Leyla Zana’nın seçimden önce yaptığı açıklamaları şiddetle eleştirdi ve DTP’nin TBMM’ye giren bağımsız temsilcilerinin mutlaka şiddeti kınamaları ve PKK ile aralarına mesafe koymaları gerektiğini kaydetti.

CSIS kuruluşunda konuşan ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris de, Türkiye’de "en iyi siyasi makineye AKP’nin sahip olduğunun" kanıtlandığını belirtti. Parris, "Kesin galip ise AKP’nin vazgeçilmezi haline gelen Tayyip Erdoğan. AKP merkeze oynadı ve kazandı. Merkez sağ AKP alanı oldu" dedi.

Erdoğan’a tebrik yağıyor

AKP’nin seçim zaferinin ardından çeşitli ülkelerin devlet ve hükümet başkanları Başbakan Tayyip Erdoğan’ı tebrik yağmuruna tuttu.

Erdoğan, Gürcistan Devlet başkanı Şaakasvili, Yunanistan Başbakanı Karamanlis, İtalya Başbakanı Prodi, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer ile telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Daha sonra parti merkezine geçen Erdoğan’ı, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz El Suud, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in arayarak kutladığı belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title