Haberler

Halkım İsterse Libya'yı Yönetirim

Güncelleme:

Kırk iki yıllık dikta rejiminin fiilen bitmesinin ardından Libya'nın yeni liderinin kim olacağı tartışmaları hız kazandı

Kırk iki yıllık dikta rejiminin fiilen bitmesinin ardından Libya'nın yeni liderinin kim olacağı tartışmaları hız kazandı. Ailesiyle Libya'dan Roma'ya kaçan, bir dönem Muammer Kaddafi'nin sağ kolu olan Callud, ülkesine dönerek laik bir siyasi parti kuracağını açıkladı ve "Halkım isterse liderleri de olabilirim" dedi.

Diktatör bir yönetimden sıyrılma çabaları sancılı geçen Libya'da yeni yönetim tarzı ve ülkenin geleceğinin emanet edileceği başrol oyuncularının kimler olacağı henüz büyük bir soru işareti.

Ne var ki dünya kamuoyunda yeni Libya lideri adaylarının isimleri telaffuz edilmeye başlandı bile. Şimdiye kadar başkent Trablus'a karşı Bingazi'de isyancıların kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin Başkanı Mustafa Abdülcelil ve Konseyin Yürütme Komitesi Başkanı Mahmud Cibril'in isimlerine işaret ediliyordu. Bunlar arasına, Muammer Kaddafi'nin kadim dostlarından, 1969 yılında birlikte askeri darbe yaptığı Abdülselam Callud da eklendi.

İTALYA HÜKÜMETİNİN KORUMASINDA

1972-77 yılları arasında Başbakanlık yapan Callud, geçen hafta yaşadığı Trablus'tan kaçarak, isyancıların destekçisi olduğunu açıkladı. Ailesiyle birlikte önce Tunus'a ardından Cumartesi günü İtalya'ya geldi.

Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin, 'Libya'nın yeni lideri olabilecek en güçlü adayö diye destek verdiği Callud'un nerede kaldığı, İtalya Hükümeti tarafından sır gibi saklanırken kendisine 4 tane özel koruma tahsis edildi.

Callud dün İtalya'nın başkenti Roma'daki Yabancı Basın Birliği'nde bir basın toplantısı düzenleyerek, dünyaya mesajlar verdi. Toplantıya korumalar ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin eşliğinde gelen Abdülselam Callud, Libya'ya demokratik ve laik bir gelecek vaat etti.

"KADINLARA AKTİF ROL VERECEĞİZ"

Libya'daki doğu, batı ve güneydeki siyasi güçlerle diyalog kurduğunu söyleyen Callud, 'Yeni bir siyasi parti kurmaya karar verdik. Adı henüz belli değil ama halka dayalı milliyetçi, laik ve liberal bir parti olacak. 25-50 yaş arasındakiler aktif rol oynayacak ve her kesimden güçlerle birlikte hareket edecekö diyerek, siyasette kadınlara da önemli roller vereceğini ekledi. Callud bir soru üzerine, "Halkım seçerse Libya'yı memnuniyetle yönetirim" dedi.

İTALYA'NIN MAŞASI DEĞİLİM

Callud, İtalya'nın maşası olduğu ve bu ülke tarafından kendisine Libya'nın yeni lideri olma vaat edildiğiyle ilgili bir iddiaya, 'Özgür bir adamım. Dünyada kimse bana ne yağacağımı söyleyemezö diye yanıt verdi.

Libya'nın geleceğinde önemli bir rol oynaması beklenen Abdülselam Callud, ülkesine ne zaman döneceğini ise açığa kavuşturmadı. Callud, nerede olduğu bir türlü tespit edilemeyen Kaddafi'nin ise halen Libya'da bulunduğuna emin olduğunu da söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak? 30 Nisan Kankalar Günü mü? Dünya Kankalar Günü ne zaman? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı? Trendyol Süper Lig'de son haftalara girdik
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title