Haberler

Dünya bu araştırmayı konuşuyor! Bilim insanlarının mucizevi keşfiyle ölümü yenme ihtimali doğdu

Güncelleme:

ABD'de yapılan bir araştırma tıp dünyasında büyük heyecan yarattı. Bilim insanları, ölmüş birinden alınan gözü yaşama döndürmeyi başarırken, uzmanlar gelişmeyi "Retinadaki hücreler canlı bir gözde olduğu gibi farklı ışık seviyelerine uyum sağlayarak yanıt verdi" sözleriyle duyurdu. Bilim dünyası şimdi ise aynı müdahalenin beyne yapılması durumunda yaşamını yitirenlerin hayata döndürülebileceği konusunu tartışıyor.

ABD'nin Utah Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma uluslararası kamuoyunda gündem yarattı. Nature dergisinde yayınlanan bir araştırma gerçekleştiren bilim insanları, ölmüş birinden alınan gözün yaşama döndürülebileceğini tespit etti. Bilim insanları retinadaki hücrelerin ölümden 5 saat sonra bile ışıklara tepki verdiğini ve iletişim halinde olduğunu ortaya çıkardı.

MÜDAHALE BEYNE YAPILIRSA...

Bilim insanları, ölmüş bir donörden alınan gözün canlı bir göz gibi işlevini yerine getirdiğine dikkat çekerken, bu müdahalenin beyne yapılması durumunda yaşamını yitirenlerin hayata döndürülebileceğini aktardı.

MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ DE İYİLEŞEBİLİR Mİ?

Bilim insanları, retinadaki fotosensitif hücrelerin ölümden 5 saat sonra bile birbirleriyle iletişime geçtiğini ve ışıklara tepki verdiğini açıklarken, "Retinadaki bu nöronlar merkezi sinir sisteminin bir uzantısı ve bu sinir sisteminde beyin ve omurilik de bulunuyor. Dolayısıyla diğer merkezi sinir sistemi hücreleri de iyileştirilebilir" ifadesini kullandı.

Bilim insanları özel bir teknoloji geliştirerek, gözün donörden alınmasından hemen sonra oksijen ve diğer besleyici maddeleri göze iletti. Utah Üniversitesi'nde araştırmayı yürüten Dr. Fatima Abbas, "İnsan gözündeki fotoreseptör hücreleri uyandırmayı başardık. Bu hücreler merkezi görme sisteminde retinanın bir parçası ve insanların keskin görme ve renkleri ayırt etmesinde işe yarıyor" dedi.

2019'DAKİ ARAŞTIRMAYI İLERİ TAŞIDILAR

Bilim insanları, "Bu araştırma ile birlikte beyin ölümü gerçekleşse bile bunun gerçekten geri döndürülebilir olup olmadığı tartışmalarını da ateşledi" ifadesini kullandı. Utah Üniversitesi'nde araştırmayı yürüten Dr. Frans Vinberg, "Biz retina hücrelerinin canlı bir gözmüş gibi birbirleriyle iletişim kurmasını sağladık. Daha önce gözde bu başarılmamıştı ve bu seviyede olmamıştı" dedi. Daha önce benzer bir araştırma Yale Üniversitesi'nde yapılmıştı. 2019 yılında yapılan araştırmada, bilim insanları öldürülen 32 domuzun beynini tekrar çalıştırmayı başarmıştı.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Dünya

Bilim İnsanı Haberler

500

Yorumlar (12)

Mikail arman:

Ölüm, herşeyden farklı bir olaydır ve her canlı mutlaka ölümü tadacaktır.Bilim'de Yüce ALLAH izin verirse ilerler. Görülmeyen küçücük virüsler hayatı alt üst ederken, insanları eve hapsederken ve bir çok basit hastalıklara dahi çare aranırken bu boş iddialar sadece saçmalıktır.

88
12
yanıtYanıtla
Berkay akhan:

Mikail arman 1900 lü yıllarda antibiyotik bulunmasaydı insanlar şuan en ufak birşeyden yaralanıp ölebilirdi bilim insanlığın her zaman ömrünü uzatmıştır bilgin olsun.

yanıt9
yanıt7
Mete HAN:

Eyvah.Zenginler yaşayabilsin diye fukaraların beynini, kalbini, gözünü çalar bu adi mafyalar!

55
1
yanıtYanıtla
Murat Kılıç:

Ölüm çaresi bulunamamış bir hastalıktır. Çaresi bulunabilir buna şaşırmamak lazımdır. İnsanoğlu her alanda Allah'ın verdiği izin kadar ilerleye bilir. Belkide bu buluşlar kıyametin ayak sesleridir. Zaman gösterecek

19
6
yanıtYanıtla
Htc Ergdn:

'Kullu nefsin zaikatul mevt' Her nefis bir gün ölümü tadacaktır. Âl-i İmrân Suresi 185. Ayet

18
3
yanıtYanıtla
Sezer Uğur:

Bu olursa bizde suriyelilere tüp bebek önceliği oldugu gibi bu öncelikte tanınır Allahım Türk milletini kahramanlığını geri getir köle yapma bizi bunlara ..

10
10
yanıtYanıtla
Murat Kılıç:

Bi bitmediniz be. Tüp bebek önceliğiymiş.

yanıt1
yanıt0
Recep Yanar:

Her nefis ölümü tadacaktır... Boşa kürek sallamayın Daha 2 gün öncede hiç bir şekilde dondurulmuş insanlar veya ölen herhangi birinin tekrar yaşama şansı sıfır dendi. Bu ne şimdi

11
5
yanıtYanıtla
Hasan Akdemir:

Transhumanizmciler şimdi tavana kadar zıplamışlardır

13
1
yanıtYanıtla
Hops Dediks:

Göz reklamı yapmak için uydurulmuş bir haber gibi. Ama doğru ise kıyamet yakındır.

7
2
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title