Haberler
BBC

Çin, Muhaliflerin Cumhurbaşkanı Şi Jinping'e Benzettiği Ayı Winnie'nin Yeni Filmini Yasakladı

Sansür Kurulu, Disney'nin ünlü çizgi hikayesi "Winnie the Pooh"nun (Ayı Winnie) yeni uyarlaması olan Christopher Robin adlı filmi yasakladı.

Çin'de Sansür Kurulu, Disney'nin ünlü çizgi hikayesi "Winnie the Pooh"nun (Ayı Winnie) yeni uyarlaması Christopher Robin filmini yasakladı. Muhaliflerin Cumhurbaşkanı Şi Jinping'e benzettikleri Winnie the Poo, Çin'de yıllardır yasaklı.

Şi, ilk kez 2013'te dönemin ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldiği ABD ziyareti sırasında Disney karakterine benzetilmişti.

İri-yarı Şi ve uzun boylu Obama'nın birlikte çekilen fotoğrafıyla Winnie the Pooh ve Kaplan Tigger'ın Yüz Hektar Ormanı'ndaki yürüyüşü arasında bağlantı kurulmuştu.

Daha sonra, muhalifler için Winnie the Pooh, Şi ile alay etmek için kullanılan bir sembol haline geldi.

Bu benzetme sosyal medyada yayılmaya başlayınca, Sansür Kurulu'nun kararıyla paylaşımlar kaldırıldı.

Geçen ay Komedyen John Oliver'ın, Şi'nin Winnie the Pooh "hassasiyetini" konu alan şakalarının ardından programın yayımlandığı Amerikan HBO kanalının internet sitesine erişim engellendi.

'İtibarsızlaşma operasyonu'

Global Risk Insights adlı uluslararası risk analizi kuruluşuna göre, Şi'nin bir askeri törende yine Ayı Winnie'ye benzetildiği kolaj, 2015'te ülkede en çok sansüre uğrayan fotoğraf oldu. Bu kuruluşa göre, Çin yönetimi "Ayı Winnie" benzetmesini cumhurbaşkanlığı makamı ve Şi'yi itibarsızlaşmaya yönelik ciddi bir saldırı olarak görüyor.

Kuruluşun raporunda, otoriter rejimlerde bu tür hassasiyetlerin yaygın olduğuna dikkat çekilerek bu benzetmeye karşı Pekin'in gösterdiği tepkinin 'Şi'nin kamuoyunda iyiliksever bir lider ve kült bir şahşiyet olarak görülmesini sağlayacak önemli bir halkla ilişkiler fırsatının kaçırılmasına neden olduğu" öne sürülüyor.

Çin'de yılda sadece 34 yabancı filme izin veriliyor. Bu nedenle, ABD ya da başka ülkelerde yapılan pekçok film Çin'e giremiyor.

Christopher Robin, bu yıl sansüre uğrayan ikinci Disney filmi oldu.

Çin, Wrinkle in Time (Zamanda Kıvrılma) adlı filmi de engellemişti.

BBC

Çin Halk Cumhuriyeti Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta EGO ücretsiz mi, otobüsler bedava mı? Ankara'da 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? 1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title