Haberler

ABD Elçisiyle Meclis'te Gerilim

Jeffrey, Protokoller Onaylanmazsa, Soykırım Tasarısının ABD Kongresi'nde Geçme Şansının Yüzde 50'ye Çıkacağını Söyledi.

ABD Büyükelçisi James Jeffrey, Türkiye'nin Ermenistan'la protokolleri onaylamaması halinde, soykırım tasarısının ABD Kongresi'nde geçme şansının yüzde 50'ye çıkacağını söyledi.

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre, ABD elçisi Jeffrey, Ermenistan’la protokolleri onaylamazsanız, soykırım tasarısı komisyondan geçebilir” deyince MHP’li Bölükbaşı çok sert çıktı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ile komisyon üyeleri, dün TBMM’de ABD Büyükelçisi James Jeffrey ile 1.5 saat süren bir görüşme yaptı. Jeffrey’nin Türkçe konuşmayı denediği toplantıda gergin diyaloglar yaşandı.

Bazı üyeler her nisan ABD’nin Ermeni tasarısını gündeme getirip Türkiye’ye baskı uygulamasını eleştirirken, “ABD tasarıyı Türkiye’nin üzerinde demoklesin kılıcı gibi tutuyor. Yeter artık” dedi.

‘PROTOKOLLERİ ONAYLAYIN’

Jeffrey de 4 Mart’ta ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda ele alınacak tasarının kabul edilme ihtimalini yüzde 50 olduğunu açıklayarak “Eğer kabul edilirse Türkiye-ABD ilişkilerine ağır etkileri olacaktır. Sayın Obama’nın Sayın Erdoğan’a 7 Aralık’ta anlattığı gibi çıkış yolu Ermenistan’la iyi ilişkiler kurmanız. Tek çıkış yolu Ermenistan’la uzlaşılan protokollerin onaylanmasıdır” dedi.

BÖLÜKBAŞI SERT ÇIKTI

Bu sözler üzerine MHP Milletvekili Deniz Bölükbaşı, “Ne demek istiyorsunuz? Söyledikleriniz örtülü tehdittir. Yaptığınız hukuka sığmaz. Biz de Türk hükümetinden ABD ile ilişkilerin dostça olmadığına ilişkin karar tasarısını TBMM’ye getirerek yürürlüğe sokmasını istiyoruz. Hükümet, Ermenistan’la protokolleri ya ‘hükümsüzdür’ deyip geri çekmeli ya da hemen getirip oylayıp topluca reddetmeliyiz” diye konuştu.

Jeffrey, CHP’li Şükrü Elekdağ’ın, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını analiz edip “Siz hâlâ bunu onaylamamızı mı istiyorsunuz” sorusuna yanıt veremedi. Jeffrey, kaygıları Washington’a ileteceğini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title