Haberler

Diyarbakır'da "11. Kadın Buluşması"

Sanatçı Seher Dilovan, "Bu coğrafyanın anneleri çok ağıtlar yaktı, dilerim bundan böyle ağıtlar yakılmaz" dedi.

Sanatçı Seher Dilovan, "Bu coğrafyanın anneleri çok ağıtlar yaktı, dilerim bundan böyle ağıtlar yakılmaz" dedi.

Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği'nce The Green Park Otel'de "Ortak Geleceğimizin İnşasında Buluşan Kadınlar" temasıyla düzenlenen 11. Kadın Buluşması, Diyarbakır'da sürüyor.

"Ortak geleceğimizi inşa ederken yaralarımızı nasıl sarmalıyız-" konulu oturumda konuşan Seher Dilovan, insan hikayelerini bilmediklerini, bunların bilinmesi gerektiğini belirterek, bu şekilde insanların birbirini anlayacağını söyledi.

Geçmiş yıllarda Kürtçe türkü okumak istediğini söylediği için 2 yıl boyunca TRT'den men edildiğini ileri süren Dilovan, birilerinin hoşuna gitmeyen şeyler söylediği ve Kürt-Alevi kimliğinden dolayı çok sıkıntı yaşadığını ifade etti.

İnsanların birbirini anlaması gerektiğini dile getiren Dilovan, şöyle konuştu:

"Şivan Perver'in ne günahı var- Yıllardır yurt dışında yaşıyor. Geri çekilme şanstır. Bunların değerlendirilmesi lazım. Herkes çok acı çekti. Türkler, Kürtler herkes çocuklarını kaybetti. Bu coğrafyanın anneleri çok ağıtlar yaktı, dilerim bundan böyle ağıtlar yakılmaz. Çocuklarımızı ırkçı ve faşist yetiştirmemeliyiz. Bu konuda annelere çok iş düşüyor. Barış istiyoruz. Korkmadan konuşmalıyız. İsviçre'de kantonlar var. Her kanton kendi dilini konuşuyor. Hiçbir sorun yaşanmıyor. Lütfen özerklik denildiği zaman korkmayalım."

Yazar Emine Uçak Erdoğan da 40 yaşında olduğunu ancak çocukluğunun geçtiği Siirt'te yaşadıkları nedeniyle kendisini 100 yaşında hissettiğini belirtti.

İnsan ve hayatın kutsal olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Dilerim barış süreci insan hayatının öneminin anlaşılmasını sağlar. 30 yıldır yaşanan süreçte yara açılmadık kimse kalmadı. En çok yarayı kadınlar aldı. Yaraların sarılmasında kadınların birbirine omuz vermesi lazım" şeklinde konuştu.

Ermeni yazar Tahuki Tovmasyan ise katılımcıları Ermenice selamlayarak, ortak geleceği inşa ederken yaraların ancak barışarak sarılabileceğini söyledi. - DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel

Emine Uçak Erdoğan Seher Dilovan Diyarbakır Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title