Haberler

Deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?

Güncelleme:

ÇOCUK İletişimi Uzmanı Ayşe Şule Bilgiç, her gün televizyon ve gazetelerde deprem konuşulurken, çocuklara deprem konusunun oyunlarla, sakin ve doğal bir şekilde anlatılması uyarılarında bulundu.

Son günlerde bazı şehirlerde depremlerin meydana gelmesi, hemen her gün televizyon ve gazetelerde deprem konusu ve alınabilecek önlemler ele alınıyor. Düşyeri Öğrence Kurucusu ve Çocuk İletişimi Uzmanı Ayşe Şule Bilgiç, ofisinde düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi:

"Çocuk ve depremi yan yana koyduğumuz zaman ilk akla gelen kelime 'kaygı' oluyor. Deprem bir çocukta kaygı yaratma ihtimali çok yüksek olan bir olgu. Türkiye bir deprem ülkesi olduğu için çocukları deprem kelimesi ile tanıştırmamız yanlış olmaz. Depremi hiç yaşamamış bir çocuğa deprem, yağmurun yağması, güneşin çok ısıtıp yakması gibi doğal olduğu anlatılmalı. Bunu anlatırken de oyunların gücünü kullanılmanızı öneriyorum. Çünkü çocukların dünyasına en rahat girebileceğiniz zaman oyunla iç içe oldukları anlardır. Depremin doğal bir olgu olduğunu anlattıktan sonra depremin gerçekleşmesinin nasıl bir şey olduğunu onlarla oyun oynarken, kaygılı değilken anlatın. Çünkü çocuklar sizin anlattıklarınızdan çok nasıl anlattığınıza, ona anlatırken nasıl hissettiğinize bakar. Oyuncaklarla çocuklara alttaki bir titremenin üstteki şeyleri etkileyebileceği ve üzerinde bulunan şeyleri çok basit bir simülasyonla depremi gösterebilirsiniz. Ancak çocuğa anlatırken özellikle kurduğunuz cümlelerde aşırı bilgi vermekten, yaşına uygun olmayan bilgi vermekten kaçının"

"DEPREM ÇANTASINI BİRLİKTE HAZIRLAYIN"

Deprem anlatıldıktan sonra alınacak önlemler ve hazırlıkların beraber yapılaması tavsiyesinde de bulunan Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Deprem anında ne yapılmalı konusunu anlatmadan önce kendiniz çalışın. Bulunduğunuz ev ortamında en güvenli alanlar nereler, hayat üçgeni hangi noktalarda tespit edin. Bunları tespit ettikten sonra deprem çantası hazırlığını çocuğunuzla beraber yapmanızda fayda var. Ancak burada en önemli nokta, bunları kaygılı bir biçimde yapmamalısınız. Soğukkanlılıkla, doğal bir halde işin içine çocuğunuzu da dahil ederek yaptığınız zaman, çocuğunuzun deprem anında en doğru hareketi yapmasına yardımcı olursunuz"

Bilgiç, son günlerde televizyon ekranlarında deprem konusunun çok fazla yer aldığını ve içeriklerin çocuklara uygun olmadığını belirterek, "En büyük sorun kitle iletişim araçları. Çocuklar televizyon açıkken oyun oynadığı sırada duymadığını düşünüyor olabiliriz. Ancak çocuklar bulunduğu ortamda her şeyi duyabilen, bütün bilgileri alabilen bir algıya sahip. O yüzden bu dönemde çocukların televizyon izlemesini engellemenizi tavsiye ediyorum. Televizyonu kontrollü kullanın" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ayşe Şule Bilgiç Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title