Haberler

    Cushing Sendromu Nedir? Cushing Sendromu Belirtileri

    Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, ünlü sanatçı Türkan Şoray'ın yakalandığını açıkladığı "Cushing Sendromu" hakkında bilgi verdi.

    Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, ünlü sanatçı Türkan Şoray'ın yakalandığını açıkladığı "Cushing Sendromu" hakkında bilgi verdi.

    Demir, hastalığın her yıl milyonda 2-3 kişiyi etkilediğini ve tedavi edilmezse ciddi kalp ve damar hastalıklarına, depresyona, diyabete, hipertansiyona ve kemik erimesi gibi sorunlara neden olduğunu söyledi.

    CUSHİNG SENDROMU NEDEN OLUŞUR?

    Cushing Sendromu, kanda kortizol hormonunun yükselmesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Aynı zamanda stres hormonu olarak bilinen kortizolun fazlası zarar verir, makul seviyedeki hali ise vücut için gereklidir; örneğin enfeksiyon durumunda vücudu buna hazırlar. Sıklıkla romatolojik, hematolojik ve alerjik hastalıklar halinde tercih edilen glukokortikoid ilaçların uzun süre kullanımından kaynaklanır. Ayrıca böbreküstü bezinden gelişen kitleler, kortizol hormonunu fazla üretirse hastalık oluşabilir. Hipofiz bezinde kitle oluşumu halinde bu kitleler de ACTH hormonunu fazla üreterek Cushing hastalığı gelişimine neden olabilir.

    KİMLER TEST YAPTIRMALI? CUSHİNG SENDROMU BELİRTİLERİ

    Kan şekeri kontrol edilemeyen diyabet hastaları, Yüksek tansiyonu olanlar, Genç yaşta kemik erimesi olanlar, Cildinde kolay berelenme olanlar ile cildinde morarmaları ve kırmızımsı çatlakları bulunanlar, Morbid obezitesi olanlar, Vücutta ani gelişen yaygın tüylenme sorunu yaşayanlar, Boy uzaması geri, kilosu ise artan çocuklar, Başka bir nedenle çekilen tomografi ve MR'da böbreküstünde kitle saptananlar. Uzm. Dr. Yavuz Demir, Cushing Sendromu'nda tedavinin genellikle cerrahi olduğunu, cerrahiye uygun olmayan hastalarda ise medikal tedavi uygulandığını kaydetti.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Türkan Şoray Selim Demir Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title