Haberler

Che Gueavara Ölümünün 50. Yılında Anılıyor

– Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Kübalılar Che Guevara'yı ölümünün ellinci yılında mezarı başında ve dünyanın birçok ülkesinde anılıyor.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Kübalılar Che Guevara'yı ölümünün ellinci yılında mezarı başında ve dünyanın birçok ülkesinde anılıyor.

Küba'daki sosyalist devrimin liderlerinden Arjantin asıllı Che Guevara'nın 50. ölüm yıldönümü anısına Havana'da Küba Komünist Parti Başkanı ve Bakanlar Kurulu Başkanı'nın da katıldığı anma etkinlikleri düzenlendi. Villa Clara'da yaşayan 60 binin üzerinde Kübalı eski liderlerine sevgilerini sunmak için Ernesto Che Gueavara meydanında toplandı.

Küba devriminin öncülerinden Arjantinli efsanevi gerilla lideri Ernesto Che Guevara, yalnızca Küba'da değil, ölüm yıldönümünde tüm dünyada anılıyor. En görkemli anmaların ise son günlerini geçirdiği Bolivya'da yapılması bekleniyor. Ülkenin solcu Devlet Başkanı Evo Morales, Che'nin 50. ölüm yıldönümünü, "Anti Emperyalist Mücadelenin Yeniden Başladığı Gün" ilan etti. Britanya'nın Guardian gazetesi anmalar öncesinde Guevara'nın Arjantin, Küba, Kongo ve Bolivya'da geçen mücadele dolu yaşamının özellikle son yılına yoğunlaşarak başta Latin Amerika olmak üzere tüm dünyadaki gerilla hareketlerine esin kaynağı olan liderin Bolivya'daki mirasına mercek tuttu.

Arjantin'in Rosario kentinde 1928'de doğan Ernesto Che Guevara de la Serna, 1952'de Buenos Aires Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirip doktor olduktan sonra motosikletle Güney Amerika turuna çıktı.

Bu gezi sırasında kıtadaki yoksulluğu gören Guevara çözüm arayışı sırasında Marksizmle tanıştı, Arjantin, Bolivya ve Guetemala'da ilk politik faaliyetlerini yürüttü. Kübalı devrimciler Fidel ve Raul Castro ile 1954'te Meksika'da tanıştı onların diktatör Batista'ya karşı mücadelesine katılmaya karar verdi. 1959 yılındaki Küba Devrimi'nin ardından Küba'da önce Merkez Bankası Başkanlığı üç yıl sonra da Sanayi Bakanlığı görevlerini üstlendi. CIA, ABD Özel Kuvvetleri ve Bolivya Ordusu'nun ortak operasyonuyla 9 Ekim 1967'de öldürüldü. (Fotoğraflı) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Raul Castro Küba Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title