Haberler

Büyükada ve Kadıköy'deki Beşiktaş-Adalar İskeleleri Restore Ediliyor

Şehir Hatları'nın büyük iskelelerinden Büyükada ve Kadıköy'de bulunan Beşiktaş-Adalar iskeleleri için kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı.

Şehir Hatları'nın büyük iskelelerinden Büyükada ve Kadıköy'de bulunan Beşiktaş-Adalar iskeleleri için kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı.

Şehir Hatları'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Tesisler Bakım ve Onarım Müdürlüğü'nün yürütümünde sürdürülen restorasyon çalışmalarında, Büyükada ve Kadıköy- Beşiktaş iskelelerinin ilk halleri esas alınarak tespit çalışmaları yapıldı.

Yenileme çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) tarafından denetleniyor.1. Derece Tarihi Eser statüsünde olan iskeleler için Koruma Kurulu'nun onaylı projesine uygun bir çalışma yürütülüyor.

İskele içindeki bekleme salonları elden geçirilerek, taşıyıcı kolun ve kiriş sistemlerinin güçlendirilmesi, iskelelerin zemin tesviyeleri ve doğal taşla kaplanması, bina iç ve dış cephe bölme duvarlarının sıva, tamir, bakım-onarım işleri, çatıların tümüyle yenilenmesi, iskelelerin tarihi dokusuna uygun kalem ve çini işlemlerinin yapılması, mozaik ve kartonpiyer süslemelerinin bütünlenmesi, önceki tamir çalışmalarında ilave edilen kısımların yıkılarak yapının orijinal hale getirilmesi, elektrik pano ve hatları ile aydınlatma sistemlerinin tamamen yenilenmesi, bayrak direklerinin yenilenmesi ve yolcu bekleme salonlarının iklimlendirilerek yolcu konforunun üst seviyeye çıkartılması sağlanacak. Ayrıca personel yaşam mahalleri de daha konforlu hale getirilecek.

Kubbeler yeniden inşa ediliyor

İlk inşa edildiği yıllarda vapurların yanaştığı tarafta iki kubbesiyle dikkati çeken Kadıköy'deki Beşiktaş-Adalar iskelesine yapılan yenileme çalışmalarıyla kubbeleri yeniden kazandırılıyor. Zaman içerisinde zarar görerek tamamen tahrip olmuş kubbeler aslına uygun olarak yeniden inşa edilip hava şartlarına karşı kurşunla kaplanacak.

Altı ay içinde bitirilmesi planlanan çalışmaların ardından yenilenmiş haliyle hizmet vermeye devam edecek Kadıköy İskelesi'nin ikinci katı Şehir Hatları'na ait idari birimlerin bulunacağı ofis olarak düzenlenecek.

Açıklamada Şehir Hatları Genel Müdürü Yakup Güler'in konuya ilişkin değerlendirmesine de yer verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimlerinin hem vapurları hem de iskeleleri güvenli, konforlu ve estetik hale getirme gayretinde olduklarının belirten Güler, "Deniz ulaşımına destekleriyle katkı sunan Büyükşehir Belediyemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. İskeleler İstanbul'dan denize, denizden İstanbul'a açılan kapılar olduğu için İstanbullu hemşehrilerimizin vapurda yaşadıkları keyfi iskelelerimizde de yaşamalarını arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yakup Güler Beşiktaş Kadıköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title