Haberler

Bursa'nın Sağlık Tarihi De Kayıt Altında

Güncelleme:

Antik çağdan günümüze, büyü, sihir ve dini yöntemlerde ilmi yöntemlere kadar sağlık tarihine ışık tutan eser, Büyükşehir Belediyesi tarafından Sağlık Tarihi Müzesi olarak restore edilen tarihi mekanda kamuoyuna tanıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bu eser ilk Osmanlı hastanesine ev sahipliği yapan Bursa'mızın milattan günümüze sağlık tarihine ışık tutuyor" dedi. Kitabı kaleme alan CHP Milletvekili Op.Dr. Ceyhun İrgil ise kitabın hazırlık sürecinin 7 yıl sürdüğünü, 6 bin belgenin değerlendirildiğini ve bin belgenin ilk kez bu kitapta kullanıldığını belirtti.

Tarih başkenti Bursa'nın bir açık hava müzesine dönüşmesi için 8500 yıllık arkeolojik dönemlerden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılarına kadar her alanda restorasyonlarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, somut olmayan miras çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Mahalleler, çarşılar, kale, kırsal kültür, tarihi, kültürel ve manevi şahsiyetler, köklü eğitim kurumları ve el sanatları gibi bu kente dair tüm soyut mirası kitaplaştırarak kayıt altına alan Büyükşehir Belediyesi, Bursa Sağlık Tarihi kitabını da kent belgeliğini kazandırdı. CHP Bursa Milletvekili Op.Dr. Ceyhun İrgil tarafından kaleme alınan, 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak tıp, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık alanlarında geçmişten günümüze Bursa'daki tüm sağlık uygulamalarına ışık tutan eser, Büyükşehir Belediyesi tarafından Sağlık Tarihi Müzesi olarak restore edilen tarihi mekanda düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Sağlık en değerli hazine
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, büyü ve sihre dayanan tedavi yöntemlerinden dini yöntemlere ve en sonunda da ilmi yöntemlere geçiş yapan tıp ilminin tarihinin aynı zamanda insanlık tarihi olduğunu söyledi. Kitapta sağlık tarihinin milattan günümüze 2 bini yılı aşkın sürelik seyrine yer verildiğini dile getiren Başkan Altepe, "Osmanlı devletine ilk başkentlik yapan Bursa sağlık kurumları, yöntemleri ve doktorları ile bu alanda ilklere ev sahipliği yapmıştır. İlk Osmanlı hastanesi olan Yıldırım Darüşşifası, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından kendi adıyla anılan külliye içerisinde yaptırılmış. Kurulduğu ilk yıllardan itibaren hemen her alanda hastaların bedensel rahatsızlıklarının teşhis ve tedavi edildiği, aynı zamanda ruhsal sıkıntıların ve hastalıkların iyileştirildiği bir sağlık kuruluşu olan Yıldırım Darüşşifası, kuruluş amacına uygun olarak günümüzde de sağlık kurumu olarak hizmet vermektedir. Yine ilk hayvan Bimarhane'sinin de Bursa'da kurulmuş olduğunu görmekteyiz. Orhan Gazi'den Sultan 2. Bayezid'e kadar sultanların nezdinde devletin sağlık işlerini yürüten saray hekimleri bulunurken, Sultan 2. Bayezid döneminde ülkenin sağlık hizmetlerinin idaresini üstlenmesi için hekimbaşılık kurulmuştur. Aynı zamanda muharebe hekimliği de Osmanlı devletinde özel bir yere sahiptir. Bütün bu bilgilerin ve daha nicelerinin yer aldığı bu eserin yayıma hazırlanmasında başta Op. Dr. Ceyhun İrgil beyefendi olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunarım. 'Bursa Sağlık Tarihi'ni siz değerli okuyuculara kazandırmanın kıvancı ile iyi okumalar dilerim" diye konuştu.

6 bin belge değerlendirildi

Kitabı kaleme alan CHP Milletvekili Ceyhun İrgil ise eserin kendisine değil en az 100 kişilik bir ekibe ait olduğunu vurguladı. Kitabın hazırlanmasının 7 yıl sürdüğünü, 100'lerce hekim, hekim yakını ve hekim torununun tek tek bulunduğunu hatta Yunanistan'da gayrimüslim hekimlere bile ulaşıldığını ifade eden İrgil, yaklaşık 6 bin belgenin değerlendirildiğini ve bin belgenin ilk kez bu eserde kullanıldığını belirtti. Doktordan, hemşireye ve sağlık memuruna kadar 5 bin kişinin isminin kitapta yer aldığını vurgulayan İrgil, "Şehir medeniyetinde mabet ve yanında mezarlık var. Mezarlık bedevi için mezar, şehirli için ise bellektir. Eğer kayıt edilmişseniz yaşıyorsunuz demektir. Ben 1924 – 1945 yılları arasında bu şehirde sağlık müdürlüğü yapmış bir ismin kaybolması üzerine böyle bir kitap hazırlamaya karar verdim. Düşünün 20 yıl sağlık müdürlüğü yapmış birinin ismi hiçbir kayıtta geçmiyor. Oysa biz 1400'lü yıllarda Darülşifa'da öğlen ne yemek çıkmış, akşam ne yemek çıkmış hepsini biliyoruz. Çünkü hepsi kayıt altında. Ancak biz tarihimizi kaydetmiyoruz. Bu bilgileri gelecek nesillere aktarmadığımız için de tekerleği, ateşi yeniden bulmak zorunda kalıyoruz. Doğmadan büyümek, gelişmek olmaz. Önce doğmak gerekli. Doğmayan her şey hayal ve beklentiden ibarettir. Bu çalışmada eksiklerimiz hatalarımız olabilir. Bizden sonra gelenler üstüne bir şeyler koyacaktır. Ben kitabın hazırlanmasında emeği geçen grafikerden, yazılarıyla destek veren hekimlere kadar herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonun ardından Sağlık Tarihi Müzesi'ne dönüştürülen tarihi mekan nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye de teşekkür eden İrgil, Bursa'nın nüfusa oranla ihtisas müzesine sahip olma oranıyla Türkiye'de ilk sırada yer aldığını da sözlerine ekledi.

Bursa Tabip Odası'nın geçmiş dönem başkanlarından Dr. Çetin Tor ile Prof.Dr. Mefail Hızlı da kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere ve kitabın vücut bulmasına imkan sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Recep Altepe Ceyhun İrgil Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title