Haberler

Bozcaada'nın Kurbağa ve Sürüngenleri

ÇOMÜ'de yapılan proje kapsamında, Bozcaada'da amfibi ve reptil faunasına ait 14 tür belirlendi Projenin yürütücüsü Dr. Gül: "Adada en çok bulunan tür tarla kertenkelesi olup, adanın her taraf...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesince (ÇOMÜ) Bozcaada'nın kurbağa ve sürüngen türlerini belirlemek için yapılan projede, adada en çok bulunan türün tarla kertenkelesi, en az görülenin ise mahmuzlu yılan olduğu belirlendi.

Projenin yürütücüsü, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı görevlisi Dr. Çiğdem Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de adalara ait sınırlı sayıda arazi çalışmaları olduğunu söyledi.

İbrahim Baran tarafından değişik yıllarda Bozcaada'da yapılan çalışmalarda, 1 amfibi (hem karada hem suda yaşayabilen hayvan),  6 sürüngen türü belirlendiğini, 2009 yılında Murat Tosunoğlu ve ekibinin yaptığı araştırmalarda ise 1 amfibi, 11 sürüngen türü tespit edildiğini belirten Gül, Bozcaada'nın küçük olmasına rağmen farklı topoğrafik özellikler gösterdiğini, bunun sonucunda farklı hayvan türlerinin barındığını bildirdi.

Gül, gündüz yapılan arazi çalışmalarında amfibi ve reptil (sürüngen) türlerinin taş ve çalı altlarında, su birikintilerinde ve orman içlerinde tespit edilip elle yakalandığını, gece çalışmasında ise "gece kurbağaları"nın aktif oldukları su birikintilerinin belirlendiğini dile getirerek, "Örneklerin yakalandıkları bölgeler belirlenmiş, fotoğrafları çekilmiş, vücut ölçümleri ve ağırlıkları alınmış, besin içeriğini tespit etmek için mide yıkama işlemi yapılmış ve daha sonra yaşadıkları ortama geri bırakılmışlardır" dedi.

14 tür belirlendi

Gül, proje kapsamındaki çalışmada Bozcaada amfibi ve reptil faunasına ait 14 tür belirlendiğini, amfibi sınıfına ait 2 tür (1 semender, 1 kuyruksuz kurbağa), reptil sınıfına ait ise 12 farklı tür (2 kaplumbağa, 5 kertenkele, 5 yılan) tespit edildiğini söyledi.

Adanın tamamında yapılan arazi çalışmalarında, özellikle kuzey kısımdaki Yenikale, Göztepe ve Fakitepe mevkilerinde karasal olan bütün sürüngen türlerine rastlandığını anlatan Gül, "Bu tepeler az vejetasyonlu ve taşlık kayalık bir habitat olup, sürüngenler için uygundur. Sucul olan türler ise ağırlıklı olarak Çayır mevkisi olmak üzere, Çayır yolu, Papazbahçe, Poyraz Liman, Tekirbahçe mevkisinde gözlenmiştir. Özellikle gece kurbağası mart ayından itibaren üreme dönemine geçmiş ve yağmur sularıyla oluşan su birikintilerinde larvaları tespit edilmiştir" diye konuştu.

2 yeni tür tespit edildi

Gül, proje çalışmaları sırasında Bozcaada'da 2 yeni tür tespit edildiğini, bunların küçük semender ve yarı sucul yılan olduğu bilgisini verdi.

Küçük semenderin Yunanistan'ın Korfu, Ithaki ile Kefalonya adalarında da bulunduğunu, yarı sucul yılana ise Türk ve Yunan adalarının çoğunda rastlandığını anlatan Gül, şöyle konuştu:

"Adada en çok bulunan tür tarla kertenkelesi olup adanın her tarafında dağılış gösterir. En az görülen tür ise mahmuzlu yılandır. 2008 yılında yapılan arazi çalışmalarında yılan türüne rastlanmış olup daha sonra görülememiştir. Arazi çalışmaları devam etmekte olduğundan şu an için sadece bu türün sayısının azaldığı söylenebilir. Sürüngen örneklerinin en çok görüldüğü yer Yenikale, Göztepe ve Fakitepe, en az görüldüğü yer ise kumul (Batı Burnu) ve ağaçlık (çamlık) bölgelerdir."

Gül, adadaki doğal yaşamın dengeli şekilde devam ettiğine işaret ederek, "Her geçen gün çevremizdeki doğanın dengesinin bozulmasına rağmen Bozcada bu yıkımdan şimdilik uzaktır. İnsanlar tarafından adaya ait olmayan farklı hayvanlar getirilmedikçe ve bu hayvanların yoğun olduğu bölgeler korundukça ada doğal hayvanlar bakımından zenginliğini koruyacaktır" ifadesini kullandı. - Çanakkale

Kaynak: AA / Yerel

İbrahim Baran Çanakkale Bozcaada Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title