Haberler

Boşanan Kadınlarda Kalp Hastalığı Riski Yüksek

Türk Kalp Vakfı ve B-fit Sağlık ve Spor Merkezleri Tarafından Düzenlenen "Kadın Kalbi Konferansı"nda Konuşan Türk Kalp Vakfı Kadın Kalp Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, Boşanan Kadınların Diğer Kadınlara Oranla Kalp Hastalığına Yakalanma Riskinin Daha Fazla Olduğunu Söyledi.

Türk Kalp Vakfı ve B-Fit Sağlık ve Spor Merkezleri tarafından düzenlenen "Kadın Kalbi Konferansı"nda konuşan Türk Kalp Vakfı Kadın Kalp Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, boşanan kadınların diğer kadınlara oranla kalp hastalığına yakalanma riskinin daha fazla olduğunu söyledi.

Türk Kalp Vakfı'nın Şişli'deki merkezinde gerçekleşen konferansta konuşmacı olarak Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner'in yanı sıra Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, B-Fit Sağlık ve Spor Merkezi Kurucu ortağı Bedriye Hülya katıldı. Konferansta sağlıklı kalbe sahip olmanın yolları, sağlıklı bir kalple yaşama üzerine bilgiler ve tavsiyeler, kadınlara özgü risk faktörleri ve kadın kalp ve damar sağlığıyla ilgili sorulara yanıt arandı.

Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, "Bütün organlarımız ne kadar sağlıklı olursa olsun, eğer kalbiniz sağlıklı değilse hiçbir anlamı yoktur. Kalp ağır işçidir. Kalp durduğu anda yaşam da biter. 33 senedir kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Türkiye kalp ve damar hastalıklarında maalesef birinci. Dünyada en çok ölüm kalp ve damar hastalıklarından oluyor. Şu anda sade kalp ve dama hastalıklarından ölenler 17.5 milyon, trafik kazalarından ölüm 1.5 milyon" dedi.

Türk insanının spor yapma alışkanlığına sahip olmadığını söyleyen Yıldırımakın, "Türk insanı maalesef hastalandığı zaman doktora müracaat ediyor. Sağlık kontrolünden geçme alışkanlığımız yok. Kadınlarda obezite oranı arttı. Kalp ve damar hastalıkları genlerle alakalı. Akraba evliliği de bu hastalıklara neden oluyor. Dünya Kalp Federasyonu'nun geçen sene yaptığı araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Dünyada erkeklerin kalp ve damar hastalıklarında çok daha fazla riskleri var olarak bilinirdi. Kalp

ve damar hastalıkları erkek hastalığı diye söylenirdi. Geçen sene dünyada 17 milyon kişi hayatını kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybetmiş. Bunların 8.6 milyonu kadın. Bu yüzden Türkiye'de Kadın Kalp Sağlığı Merkezi kurduk" diye konuştu.

Yıldırımakın'ın ardından söz alan Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, Türkiye'de yılda 170 bin kişinin koroner kalp hastalığından öldüğünü söyledi. Tüzüner, "Ülkemizde 2.8 milyon koroner kalp hastası var. Koroner kalp hastalığı belirtileri göğüs ağrısı, bulantı, baş dönmesi, soğuk terleme, ağrının sol kola vurmasıdır. Kadınlarda bulantı, baş dönme belirtilerde daha ön plandadır" ifadelerini kullandı.

Kadın kalbinin erkek kalbinden daha küçük olduğunu söyleyen Tüzüner, "Sigara kadınlarda en fazla kalp hastalığına neden olan etken. Türkiye'de 6 kadından biri sigara içiyor. Ayrıca eşten boşanma erkeklere oranla kadınları daha çok etkiliyor. Boşanma 'kırık kalp sendromu'na neden oluyor. Bu da kadınların kalp hastalıklarına yakalanmasına neden oluyor. Boşanma sonrası kalp hastalığına yakalanan kadınlarda anlaşılmaz bir biçimde damarlar açık olmasına rağmen kalp büyümesi oluyor" dedi.

Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kadınlarda kalp hastalıkları yavaş ve sinsi seyretmekte. İlk kalp krizinde ölen kadınların üçte ikisinde önceden hiçbir belirti bulunmamaktadır. Sigarayı bırakmak, kalp hastalığına karşı savaşın birinci etkeni. Bel ölçüsü 80 cm altına inmeli. Pozitif düşünmeliyiz."

Ayrıca konferans sonrası yapılan çekilişte 3 kişi Türk Kalp Vakfı'ndan ücretsiz kalp tarama check-up'ı kazandı.

(İST-EY-EY-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title