Haberler

Bilim Kurulu üyesinden bir iyi bir de kötü haber: Mutasyon durdurulamaz ama geliştirilen aşı etkili olacaktır

Güncelleme:

Koronanın İngiltere'de mutasyona uğraması "Hastalık daha ağır mı geçecek, aşılar etkisiz mi kalacak?" gibi endişeleri de beraberinde getirdi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, bir iyi bir de kötü haber verdi. Öztürk, mutasyonun durdurulamayacağını belirtirken aşının etkisiz olacağı yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İngiltere'de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonu paniğe neden oldu. Değişime uğrayan yeni virüsün ilk olarak eylül ayında tespit edildiğini açıklayan uzmanlar, kasım ayında Londra'da tespit edilen vakaların dörtte birine yakınının yeni tür virüsle bağlantılı olduğunu açıkladı. Aralık ayının ortalarında bu oranın vakaların üçte ikisine yükseldiğine işaret eden uzmanlar, yeni türün çok hızlı yayıldığına işaret ediyor.

"MUTASYON DURDURULAMAZ"

Koronavirüsün şu ana kadar 4 binden fazla mutasyon geçirdiğini aktaran Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, "RNA'lı virüslerin hepsinde sürekli mutasyon olur. Çoğaldıkça, insanları hastalandırdıkça bu mutasyonlar artacak. Bu doğal bir süreç, durduramazsınız" dedi. İngiltere'deki mutasyonun diğer mutasyonlara göre farkına işaret eden Öztürk, şunları anlattı:

"TEDİRGİN OLMAYIN"

"Diğer mutasyonlarda bulaştırıcılığı ve yayılmayı artırdığı yönünde bilgi edinilemedi. Şimdi burada böyle bir öngörü var. Mutasyonların olumlu, olumsuz etkileri olabilir veya hiç etkisi olmaz. İngiltere'deki ön çalışmalarda olumsuz etki olabileceği öngörüldüğü için bu yönde tedbir alındı. Mutasyonla birlikte virüsün yayılmasıyla ilgili artıştan bahsediliyor. Tüm dünyada virüs bitene kadar korunma tedbirlerine riayet etmek zorundayız. Rehavet asla olmayacak."

Bilim Kurulu üyesinden bir iyi bir de kötü haber: Mutasyon durdurulamaz ama geliştirilen aşı etkili olacaktırBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk

"YAKINDAN İZLENMELİ"

Yeni Şafak'ın haberine göre, mutasyonun geliştirilen aşıyı etkilemediğini söyleyen Öztürk, "Çünkü aşı çok geniş bölgeye yönelik cevap. O açıdan aşıyı etkilemiyor. Vatandaşların hiç tedirgin olmalarına gerek yok. Çok daha kolay bulaştığına göre o zaman biz korunma tedbirlerini bir kat daha artıracağız" dedi. Türkiye'de şu anda bununla ilgili bir veri bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Koronavirüs Londra Haberler

Bakmadan Geçme

Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500

Yorumlar (8)

VİRÜS KARŞITI:

ARTIK ÖLEN ÖLÜR KALANLARLA DEVAM EDİCEZ

4
3
yanıtYanıtla
Virus vs Yine virus:

-Ya yeni virüs ile ilgili bir veri yok diyorsunuz da, sanki covid19 ile ilgili veri var. grip ile covidi ayıramıyoruz daha

3
0
yanıtYanıtla
zaza:

kim la bu bilim kurulu üyesi yaaa kim atadı ise o neder se onu konuşuyor yani

1
1
yanıtYanıtla
Garip Kul:

Adamlar koronanın tedavisini O8 oksijen solüsyonu ile aylar önce buldu binlerce insan basit bir nezle gibi sağlığına kavuştu , mutasyon futasyon dinlemeden virüsü tedavi ediyor , niye gündeme gelmiyor ?

1
0
yanıtYanıtla
Ömer:

Virüse alışmamız gerekecek, fakirin hali zor

1
0
yanıtYanıtla
zaza:

niye virüs ayrım mı yapıyor bizim burada virüs ten rahmetli olanlar nedense hep zengin kısmı

yanıt0
yanıt2
ekrem:

hahahah. . yani diyoki yeterki aşı olun tüm virüsler ortdan kalkar demek istiyor

0
0
yanıtYanıtla
Canan:

Herşey oyun. Mutasyon yalanıyla aşiya mecbur bırakmak istiyorlarlar. Koronadan evde değil insanlar Hastaneler de ölüyor. Artık herşeyin emeklilik kasaları ve hastalık kasalarının bir oyunu olduğunu anlayalım artık.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title