Haberler

Bdp Kongresinden Notlar: Kongrede "Demokratik Özerklik" Vurgusu

Barış ve Demokrasi Partisi(BDP) 2 Barış ve Demokrasi Partisi(BDP) 2. olağan kongresi sürüyor. Konuk temsilcilerinin konuşmalarının ardından kongrede eşbaşkanlık seçimiyle Parti Meclisi seçimleri yapılacak. "Demokratik özerklikle demokratik cumhuriyeti selamlıyoruz" sloganıyla gerçekleştirilen kongrede konuşmaların hemen hemen tümünde "demokratik özerklik" vurgusu yapıldı.

BDP 2. olağan kongresi Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılan kongre, Hakkari Çukurca'da canlı kalkan yürüyüşü sırasında ölen BDP'li Van İl Genel Meclisi Üyesi Yıldırım Ayhan'a adandı. Kongre salonuna Ayhan'ın yanı sıra 1993 yılında öldürülen DEP milletvekili Mehmet Sincar, 1982 yılında cezaevinde kendini yakan PKK'lı Mazlum Doğan ve 1996'da Çanakkale cezaevinde aynı eylemi gerçekleştiren Sema Yüce ile 1968 kuşağının devrimci önderleri Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve Ulaş Bardakçı'nın posterleri asıldı. Kürsünün arkasına kurulan dev ekranın iki yanına Türk bayrağı ve BDP bayrağının asıldığı görüldü. Salonda Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve Süryanice pankartlar yer aldı. Kongrede Türkçe ve Kürtçe şarkılar çalındı.

Kongrenin yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nun hıncahınç dolduğu gözlenirken çok sayıda BDP'li de salon dışında kaldı. 12 Haziran seçimlerinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'ndan seçilen tüm milletvekilleri salonda hazır bulundu. Milletvekilleri eşbaşkan adayları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'la birlikte salona girdi. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile birçok BDP'li belediye başkanı da kongreye katıldı.

-ÖCALAN'A ALKIŞ, BAŞBAKAN'A "YUH"-

Kongre gündeminin okunmasının ardından "Özgürlük, barış ve devrim mücadelesinde şehit düşenler" anısına saygı duruşunda bulunulduğu sırada ayağa kalkmayan bazı gazetecilere bazı partililer "Yuh, basına yuh" diyerek tepki gösterdi.

Kongreye katılan milletvekillerinin isimleri okunurken 12 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilmelerinin ardından tahliye talepleri reddedilen KCK tutuklusu milletvekilleri ile milletvekilliği YSK tarafından düşürülen Hatip Dicle'nin isimleri "Aramızda" denilerek anons edildi. Bu isimler salondan büyük alkış aldı.

Tribünlerdeki partililer zaman zaman "Biji serok Apo", (Yaşasın önder Apo) "PKK halktır, halk burada", "Öcalan" sloganları attılar. Konuşmalar sırasında Abdullah Öcalan'ın ismi geçtiğinde salondan yoğun bir alkış ve tezahürat yükselirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi geçtiğinde "yuh" sesleri yükseldi.

-YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ KONGREDE-

Kongreye siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinden temsilciler de katıldı. BDP kongresine katılanlar arasında TKP, ÖDP, EMEP, Sosyalist Parti, EDP, DSİP, ESP, SDP, HAK-PAR, SODAP, Halkevleri ve İHD'den temsilcilerin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Gündüz de yer aldı. BDP kongresine yurtdışından da Almanya'dan Sol Parti, Sırbistan'dan Demokrat Parti, İsveç'ten Sol Parti, Yunanistan'dan PASOK, Yeni Kıbrıs Partisi, İspanya'nın Bask bölgesinden Aramar Partisi ile Avrupa Sol Parti temsilcileri katılırken birçok büyükelçilik temsilcisi de kongrede hazır bulundu. Suavi, Ragıp Zarakolu ve Şanar Yurdatapan da BDP kongresine katılırken Abdullah Öcalan'ın kardeşleri Fatma Öcalan ile Mehmet Öcalan kongrede yer aldı. Fatma ve Mehmet Öcalan'ın isimlerinin anons edilmesi üzerine salondan yoğun alkış yükseldi.

-BDP KONGRESİ'NDEN ARDA TURAN'A SELAM-

Bu arada kongreye katılan konuk siyasi parti temsilcilerin konuşmaları sürerken ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Türkiye-Kazakistan milli futbol maçından sonra "Attığım golü Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bütün halkların şehit olan evlatlarına armağan ediyorum" diyen milli futbolcu Arda Turan'a selam göndererek "Arda kardeşime buradan selam olsun" dedi. Taş'ın bu sözleri salondan büyük alkış aldı.

Öte yandan KESK, BES, SES, Türkiye Barolar Birliği, Tüm Bel Sen ve Eğitim Sen de BDP'nin kongresine çelenk gönderdi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
title