Haberler

Batmayan Güneş, İzlandalı Müslümanları İkiye Böldü

Güncelleme:

İzlanda'da yaşayan Müslümanlar, güneşin neredeyse hiç batmaması nedeniyle ortaya çıkan iki farklı imsakiye arasında kaldı.

Türkiye'nin gündemine ekonomik kriz ve Avrupa hava sahasını felç eden yanardağ patlamasının ardından son olarak en uzun oruç tutulan ülke olmasıyla gündeme gelen İzlanda'da yaşayan Müslümanlardan bazıları 18, bazıları 22 saat oruç tutuyor.

Avrupa'nın kutuplara en yakın başkenti Reykjavik'te Müslümanlara hizmet veren camiler arasındaki iftar ve sahur saatlerindeki görüş ayrılığı imsakiyelere yansıdı. Türk toplumunun da gittiği El-Nur Camisi'nin imsakiyesine göre hareket eden Müslümanlar 18, cemaatinin büyük bir bölümünü Arapların oluşturduğu İslam Kültür Merkezi'nin imsakiyesini benimseyenler ise 22 saat oruç tutuyor.

İMAM DA ŞAŞKIN

Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan El-Nur Camisi imamlarından İsmail Malik, üç yıldır ramazan aylarını Reykjavik'te imamlık yaparak geçirdiğini ve bu anlaşmazlığı ilk duyduğunda kendisinin de büyük şaşkınlık yaşadığını söyledi.

"22 SAAT TUTMA ZORUNLULUĞU YOK"

İzlanda'da 22 saat gün ışığı olduğuna dikkati çeken Malik, "Bu camide biz Avrupa Konseyi'nin fetvasına uyarak 45. kuzey enlemini baz alıyoruz. Bunun dışında Ezher fetvası da var. Bu fetva da oruç süresinin kısaltılabileceği ve 22 saat tutma zorunluluğunun olmadığını bildiriyor. Çünkü 22 saat oruç tutmak pratikte uygulanamayacak bir şey" diye konuştu.

"GÜNEŞ BATMAMIŞKEN ORUCUMUZU AÇAN DÜNYADAKİ TEK CAMİYİZ"

Güneş henüz batmadan yerel saatle 21.00'de oruçlarını açtıklarını belirten Malik, "Belki de kutup dışında güneş henüz batmamışken orucumuzu açan dünyadaki tek camiyiz. Namaz kıldığımızda ve teravihte hala güneş batmamış oluyor." dedi.

"MÜSLÜMANLARIN, BOŞLUĞU DOLDURMAK İHTİYACIYLA ORTAYA KOYDUKLARI YAKLAŞIM"

Londra Din Hizmetleri Müşaviri Mahmut Özdemir, iftar ve sahur vakitlerinin belirlenmesiyle ilgili tartışmalara ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yeryüzünde bazı bölgelerde vakit belirtilerinin tam olarak oluşmadığını, astronomik ve atmosferik belirtilerin gerçekleşmediği durumlarda takdir yapılarak ibadet edilebileceğini belirtti.

İslam alimlerinin bugüne kadar çok sayıda görüş ve öneri ortaya koyduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"45. enlem ötesinde, 45. enlemdeki akşam ile yatsı arasındaki süre ve imsak ile güneşin doğuşu arasındaki süre oransal olarak uygulanabilir. 45. enlem ötesinde 45. enlemin namaz vakitleri uygulanabilir. Bu öneri ve uygulamalardan her biri, belli gerekçelere dayalı tercihlerdir. Samimi olarak ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanların, içinde bulundukları şartlarda, oluşan boşluğu doldurmak ihtiyacıyla ortaya koydukları çabalar ve yaklaşımlardır."

ÜLKEDE 770 MÜSLÜMAN YAŞIYOR

İzlanda, dünyada en az Müslüman nüfusun bulunduğu ülkelerden biri olma özelliğini taşıyor. 2013 istatistiklerine göre, ülkede 770 Müslüman yaşıyor. Bu sayı, 323 bin nüfuslu İzlanda'nın yüzde 0,24'ünü oluşturuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye İzlanda Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (36)

OZAN BEYAZ:

DÖNÜN MÜSLÜMAN TOPRAKLARINA OZAMAN , ,

6
48
yanıtYanıtla
gökhammobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

din bir afyondur.

13
37
yanıtYanıtla
GercekmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

bu durum islam dininin diger dinler gibi ilahi degil. Aksine insan urunu bir inanc sistemi oldugunun ufak bir kanitidir.

10
30
yanıtYanıtla
adem:

puhahahaha islamda okadar çok çelişki var ki kuran indiği sırada dünyanın yuvarlak olduğu bilinmediği için normal . kuranda da dünya tepsi gibi düz salnıyor o yüzden namaz kılarken kıbleye dönmek mantıksız mesela. çünkü dünya yuvarlak olduğu için kıbleye sırtını dönsen yine kıbleye dönmüş oluyosun. ASD

18
18
yanıtYanıtla
seceattin dürüstmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Adam izlanda da 22 saat oruç tutuyor. Derdi burda oruç tutmayan kitapsıza düşüyor

17
13
yanıtYanıtla
tontonmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

RTE ye sorun.

14
16
yanıtYanıtla
MERSİN ÜNİ.:

hani islamda bütün insanlar eşitti? neden güneydeki araplar daha kısa tutuyor da kuzeydekiler 20-22 saat tutuyor herkes aynı sürede tutması gerekmez mi?

6
24
yanıtYanıtla
tontonmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Bakara makara diyene sormak lazım.

19
7
yanıtYanıtla
bilemedim gittimobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Bazen içimden diyorum dinler Tanrının buyruğu değilde uydurmamı öyle değilse böyle niye mutelifli konular var tanrı buyruğu kusursuz olmalı diye düşünüyorum yaradanın varlığına sonsuZ inanıyorum ama dinler şüpheli gibi yinede yanlışımız varsa o affetsin bizi tatmin edecek cevap göstersin

18
4
yanıtYanıtla
ALO FATİHmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Boş işlere bukadar kafa yoracagına buluş yapsalar İslam dünyası kurtulur..

9
10
yanıtYanıtla
Tüm 36 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title