Haberler

"Biz Barışı ve Huzuru Sadece Kendimiz İçin İstemiyoruz"

Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Biz barışı ve huzuru sadece kendimiz için istemiyoruz. Bütün bölgeler, bütün dünya ve bütün insanlık için istiyoruz ve bizim dış politikamızın en önemli özelliği insan odaklı olması, ahlaki ve ilkeli olmasıdır" dedi.

Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından da (YTB) sorumlu olan İşler, Başbakan Yardımcısı görevine geldikten sonra ilk Almanya ziyaretinde İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Burada akşam yemeğine katılan İşler, 60'lı yıllardan itibaren Türkiye'den Avrupa'ya bir göç yaşandığını ve o yıllarda vatandaşların büyük sıkıntılar çektiğini söyledi.

Uzun yıllar Türk insanının yurt dışında sahipsiz kaldığını anlatan İşler, "Devlet millet kaynaşması maalesef gerçekleşememişti. 2010 yılında YTB kuruldu. Bununla da son 3,5-4 yıl içerisinde Avrupa ve dünyanın çeşitli yerlerindeki soydaşlarımız ve vatandaşlarımızla yakından ilgileniyoruz. Onların derdi bizim derdimiz, onların sorunları bizim sorunlarımız" diye konuştu.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerde en üst konuma gelebilmeleri için hükümet olarak her zaman vatandaşların arkasında olacaklarını ve öncülük edeceklerini ifade eden İşler, vatandaşların asimile olmadan, dili, dini ve kültürü koruyarak yaşadıkları ülkelerde sadece alt tabaka değil orta ve üst tabakalarda da büyük görevler üstlenmeleri için gerekli desteği sağlayacaklarını dile getirdi.

AK Partili yıllarda dış politikanın barış, istikrar, huzur ve refah üzerine kurulduğunu aktaran İşler, şunları kaydetti:

"Biz barışı ve huzuru sadece kendimiz için istemiyoruz. Bütün bölgeler, bütün dünya ve bütün insanlık için istiyoruz. Bizim dış politikamızın en önemli özelliği insan odaklı olması, ahlaki ve ilkeli olmasıdır. Dolayısıyla sadece çıkar odaklı bir politika izlemiyoruz. İnsan odaklı ve ilkeli bir politika izliyoruz ve bundan da hiç bir şekilde taviz vermiyoruz. Bu doğrultuda da inşallah hem yurt dışındaki Türk vatandaşlarımızla, soydaş topluluklarla şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yakinen ilgileneceğiz. Onların sorunlarını uluslararası ilişkileri ve diplomasiyi kullanarak yaşadıkları ülkelerde en aza indirmek, çözmek için büyük gayretler sarfedeceğiz."

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün de IGMG'nin burada yaşayan Müslümanlar olarak kendi köklerine ve kültürlerine bağlı çalışmaları takip ettiğini belirterek, "Avrupa'da özellikle Müslümanlar olarak sanatımızla, estetiğimizle kültürümüzle ve inancımızdan aldığımız değerlerle buraya pozitif enerji katacağımıza inanıyoruz" dedi.

Bulundukları yerlerin pozitif noktalarından, kültür medeniyet ve özellikle de teknik bilgi olarak istifade ettiklerini anlatan Ergün, burada yaşayan Müslümanlar olarak edindikleri bilgi birikimlerini İslam coğrafyasına aktardıklarını kaydetti.

IGMG Genel Merkez binasında düzenlenen akşam yemeğine bakanın eşi Ayşenur İşler, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı İzzet Er, Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ve eşi Meral Engin ile YTB Başkanı Kemal Yurtnaç katıldı.

Kaynak: AA / Politika

Emrullah İşler Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title