Haberler

Balıklıgöl'ün Temizliği İçin Oluşturulan Komisyon Toplandı

Şanlıurfa'nın Tarihi ve Turistik Mekanlarından Birisi Olan Balıklıgöl'ün Temizliği ile İlgili Oluşturulan Komisyon Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malğaç Başkanlığında Toplandı.

Şanlıurfa'nın tarihi ve turistik mekanlarından birisi olan Balıklıgöl'ün temizliği ile ilgili oluşturulan komisyon Şanlıurfa vali yardımcısı Yıldıray Malğaç başkanlığında toplandı.

Valilik salonunda yapılan toplantıda Balıklıgöl'ün temizliği ile ilgili yapılan çalışmalar değerlendirilerek uygulama noktasına geçilmesi konuları görüşüldü. Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malgaç, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Balıklıgöl Dergah platosu olarak adlandırılan bölgenin temizliği noktasında veya kirlenmesi noktasında bir komisyonumuz var. Bu komisyonumuz yaklaşık 4 aydır çalışmalarını devam ettiriyor. Konunun uzmanı, konuya sahip arkadaşlarla 4 aydır yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda bir takım yapılması gereken sonuçlara ulaştık. Balıklıgöl havzasında bir kirlenme mevcuttur. Bu kirlenmenin değişik etkenleri vardır. Bizim tespit ettiğimiz noktalar itibarı ile kirlenmenin temel kaynaklarından bir tanesi Balıklıgöl'ü besleyen su havzasından aşırı miktarda suyun çekilmesidir. Herkesin bildiği gibi Balıklıgöl'ü direkli havzası beslemektedir. Direkli havzasından gelen su miktarı geçmiş seneler itibarı ile 500 litre saniye iken bu yaklaşık onda biri oranında düşmüş ve şu anda Balıklıgöl'ün ihtiyacı olan su miktarını karşılayamaz duruma gelmiştir. Havza üzerinde bulunan birçok iş yeri, ev, konut ve sanayi buradan su çekmektedir. Balıklıgöl'ün su miktarını azaltmaktadır. Dünyada ikinci bir Balıklıgöl yoktur, Şanlıurfa ziyaretçi ve turist çekmektedir. Bu olay sadece Şanlıurfa'nın değil Dünyanın çok önemli bir değerini kaybetmesine sebep verecektir. Bu havzadan çekilen su kaynaklarının bizim ikazımıza gerek kalmadan kapatılmasıdır. Ancak, komisyonumuzun raporu doğrultusunda ve kurumlarımızın çalışmaları sonucunda bu kaynaklarımızın kapatılması yönünde çalışmalar yapacağız" dedi.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malğaç, Balıklıgölün kirlenmesinin diğer bir nedeninin de atılan yemler olduğuna dikkat çekerek, “Yemin bileşiminde bulunan ve balığa zamanla zarar veren maddeler maalesef bugün kirlenmenin temel noktalarından birisini oluşturmaktadır. Uzman arkadaşların hesaplarına göre günde yaklaşık 40 kilogram balık yemi buradaki balıklara yeteceğini düşünüyoruz. Maalesef fazla yem atmak balıklara zarar vermektedir” diye konuştu.

Komisyonda alınan karar gereği 15 Ekimde Balıklıgölün tabanını temizlemek için çalışma yapılacağını aktaran Malğaç, “Çalışmalarımızda balıkları öncelikle Aynı-Zeliha gölüne aktarıp orada suyu boşaltıp el yordamıyla işçi yordamıyla temizleyip bu balıklarımızı suya doldurup tekrar havzaya boşalmış olacağız" dedi.

(FÖ-ST-Y)

05.10.2007 15:24 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title