Haberler

"Azmak'ta Doğal Yaşam Yok Olmasın" Sempozyumu

Muğla Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, yeryüzü cenneti olarak tabir edilen Muğla'da Kadın Azmağı Deresi'nin hassasiyetle korunduğunu belirterek, "Son olarak 2011 yılında Akyaka Kadın Azmağı Koruma Kullanma usul ve esaslarını içeren bir yönergeyle Kadın Azmağı'nın anayasası yazıldı" dedi.

Türkiye'de çok az yerde yaşayan benekli tatlı su kaplumbağası ile nesli tükenmek üzere olduğu için koruma altına alınan su samuru ve su tavuğuna da ev sahipliği yapan Kadın Azmağı Deresi'nin koruma, kullanma dengeleri içinde gelecek nesillere aktarılması için çalışma yürütülüyor.

Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (Cittaslow) Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında "Sakin Kent" ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde bulunan doğal akvaryum görünümündeki Kadın Azmağı Deresi'nin koruma ve kullanımı için Akyaka Yerel Yönetim Platformu, Muğla Valiliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından Akyaka'daki Yücelen Otel'de "Azmak'ta doğal yaşam yok olmasın" konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyumunun açılışında konuşan Muğla Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, doğanın Akyaka'ya çok cömert davrandığını, çok özel bir bölge olduğunu için Akyaka'nın yeryüzünün cennet köşelerinden biri olduğunu söyledi.

Akyaka'nın başta Kadın Azmağı Deresi olmak üzere özel değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Başar, "Akyaka ilginç mimarisinin yanı sıra Kadın Azmağı ve denizi ile koruma altında olan bölgelerden birisi. Zaten bölgede yaşayanlar da bunun farkında. Burada yaşayanlar da bu nedenle burayı tercih ediyor" dedi.

Yerel yöneticilerin bölgelerinin koruma kullanma kuralları içerisinde değerlerine sahip çıktığına değinen Başar, "Son olarak 2011 yılında Akyaka Kadın Azmağı Koruma Kullanma usul ve esaslarını içeren bir yönergeyle Kadın Azmağı'nın anayasası yazıldı. 28 maddene oluşan esaslar ile Kadın Azmağı'nın korunması amaçlanıyor" diye konuştu.

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca ise birinci derece doğal sit alanında bulunan Kadın Azmağı'nın hem kıyıdan hem denizden çeşitli şekilde kullanıldığını, bölgede araç trafiğine kapatılıp gelen ziyaretçilere doğal park alanı hissi uyandıracak peyzaj çalışmaları yapıldığını anlattı.

Çalca, Akyaka Kadın Azmağı'nın var olan doğal güzellikleri koruyarak aynı zamanda kullanma kabiliyetini sınırlı ölçüde ortaya koyarak koruma kullanma kültürü oluşturmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Akyaka Yerel Yönetim Platformu Başkanı Serdar Denktaş ise Kadın Azmağı Deresi ile ilgili pek çok koruma kararları alındığını, ancak alınan kararların hayata geçirilemediğini kaydetti.

Muhabir: Durmuş Genç / Bekir Bektaş

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel

Kamil Başar Türkiye Akyaka Ula Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title