Haberler

Ayasofya'daki mozaik ve freskler bir dakikada açılıp aynı sürede kapanan raylı sistem perde ile kapatılacak

Güncelleme:

Ayasofya'yla ilgili gündeme getirilen ışık teknolojisi ile perdeleme yönteminin fresk ve mozaiklere zarar vereceğinde anlaşan uzmanlar, 1 dakikada açılıp 1 dakikada kapanan elektronik raylı sistem perdede karar kıldı.

Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülerek yeniden ibadete açılması çalışmalarında sona yaklaşıldı. Yapının içindeki fresk ve mozaiklerin kapatılmasında kullanılacak ışık teknolojisinin bin yıllık eserlere zarar vereceğinde anlaşan uzmanlar, giriş katından görünen 6,5 metrelik Theotokos ve 7,5 metrelik Gabriel mozaikleri ile seraphim melekleri freskolarının sadece namaz vakitlerinde 1 dakikada açılıp 1 dakikada kapanan elektronik raylı perde sistem ile kapatılmasına karar verdi. Perdenin namaz vakitlerinde kumanda ile kapatılacağı ve namaz biter bitmez ziyaretçiler için açılacağı kaydedildi.

Çalışmalar sırasında hem uluslararası kamuoyuna sunulmak hem de UNESCO'ya teslim edilmek üzere, "Ayasofya'nın camiye dönüştürülürken herhangi bir zarar görmediğini anlatan" bir belgeselin hazırlandığı öğrenildi.

İKİ KAT PEÇE KONULACAK

Doğu Roma döneminde imparatorların törenle taç giydikleri; bugünse müezzin mahfilinin önünde bulunan kendi türünün en önemli örneklerinden biri kabul edilen bin yıllık, "omphalion" döşeme mozaiğinin ise, cami için yere serilecek halının altında kalacağı belirtildi. Ayasofya'nın yer döşemesinin zarar görmemesi için halının altına önce iki kat keçe konulacağı kaydedildi. Camide kullanılacak halının rengi de turkuvaz olarak belirlendi.

DİLEK SÜTUNU KORUNACAK

Ayasofya'nın giriş kapısının üzerinde bulunan VI. Leon ve iç girişte yer alan sunu mozaikleri, galerilerdeki Deisis Kompozisyonu; Komnenoslar, Zoe, İmparator ve patrik mozaikleri ile papaz odalarındaki mozaiklere ise müdahalede bulunulmayacak. Dilek Sütunu da Ayasofya'nın içinde aynen korunmaya devam edecek.

BELGESEL HAZIRLANIYOR

Ayasofya'da 1993'te başlatılan restorasyon için kurulmuş iskelenin ise 24 Temmuz için bir perde ile kapatılacağı ve üzerinde hat sanatından örneklerin sergileneceği kaydedildi. Çalışmalar sırasında hem uluslararası kamuoyuna sunulmak hem de UNESCO'ya teslim edilmek üzere, "Ayasofya'nın camiye dönüştürülürken herhangi bir zarar görmediği; tüm eserlerin aynı şekilde muhafaza edildiğini anlatan" bir belgesel de hazırlanıyor.Ayasofya'da 24 Temmuz'da Cuma namazına gelenlere tek kullanımlık seccade ve maske dağıtılacak.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Güncel Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500

Yorumlar (59)

Memleketim:

Bu sartlarla Ayasofya''da kilinacak Namaz kabül olmaz. Bizimse tamamen Camii yapin. Bizim degilse elinizi cekin. Ayosofya''yi Camii yaptik diye de insanlari kandirmayi birakin.

30
21
yanıtYanıtla
Hakan:

Cok sukur ya Rabbim. Ulkemizde hala akli basinda birilerinin oldugunu gormek sevindirici

yanıt10
yanıt1
AYASOFYA:

Ne alaka. Evde namaz kılarken, kıldığın odada resim varsa üzerini bir bez ile örter namazını kılarsın. Her dönemn şartları farklıdır. Şunu kabul edin artık. Bir örnek daha vereyim. Mesela 90 km''''nin üzerinde yolculuk yaparsan seferisin. Ne yani şimdi bir ilçeden bir ilçeye giderken seferi mi olacaksın. Bu o zamanın şartıydı. Eskiden 90 km''''yi 3 günde giderdin. Şimdi yarım saatte gidiyorsun. Yarım saatlik yolda seferi olunmaz. O YÜZDEN OLAYLARI ZAMANIN ŞARTLARINA GÖRE DEĞERLENDİRİN.

yanıt3
yanıt7
gerçek:

Fetvacı hükmünü vermiş. Ayasofya tekrar cami oldu. Acı varmı, acı. Meraklanma zamanla hissetmezsin. İstesen de istemesen de alışacaksın.

yanıt1
yanıt9
Memleketim:

Ne anlatmak istedigimi algilayamadiginizdan dolayi bu Memleket''te sorunlar bitmiyor. Mesele Ayasofya veya Namaz degil. Insan Abdest alip veya Teyemmüm edip Namaz niyaz etmek isterse temiz gözüken topragin üstündede kilar. Siz meseleyi anlayamiyosunuz veya anlamak istemiyorsunuz. Mesele birilerinin Ayasofya''yi kendi sefasi ve cikarlari icin kullanmasi.

yanıt13
yanıt1
Saffet aybaba:

Yahu ülkede onca sorun varken bu nedir şimdi, her gün kadın cinayeti, çocuk tecavüzü, hırsızlık arsızlık ile ilgili haber duymaktan insanlığımdan utanır oldum, şimdi bütün ülkenin derdi ayasofya''da namaz kılmakmı, cehalet ne kötü şeymiş şimdi anlıyorum, önemli olan insan olmakta. yazık bu ülkenin geleceğiyle ilgili tüm umutlarım tek dertleri din olan bu insanlardan dolayı kaybettim.

18
17
yanıtYanıtla
Hakan:

Gercekten bu yorumlari okuyunca gurur duyuyorum. Hala cahil olmayan Allah cc in verdigi beyni kullanan insanlari görmek artik bana mutluluk veriyor. Ûlke ne halde. Bunlarin dertleri ne. Bu kadar Türk insanin onuru ve haysiyeti ile oynanmamisti. 47 yasindaki arkadasim pazar parasi olmadigi icin 200 tl icin telefonda neredeyse yalvadi bana. 4 cocugu var. bu hale dusurdugunuz insanlarin ahi var. sonunuz zafer olabilir mi ???

yanıt5
yanıt2
suat blk:

YAHU COK MERAK ETTIM ŞU SENIN UMUTLARINI ACABA SEN BU ULKE VE İNSANLARI İÇİN NE TÜR FEDAKARLIKLAR YAPTINDA O KADAR KENDİNİ PARÇALAMIŞSIN. . . . . . .

yanıt0
yanıt2
Yusuf:

KURANİ KERİMDE HİC BİR AYET RESİM VE HEYKELİ YASAKLAMAZ AKSİNE OGER SULEYMAN AS NİN GUZEL HEYKELLER YAPTİRDİGİNİ ANLATİR; gercek bilimsel islami yasayacak gunlerin yaklastigi umuduyla

5
26
yanıtYanıtla
bir insan:

heykellerin geçtiği heykellerin putların kötülendiği tapılmaması heykellerin hiçbir anlam ifade etmediği baya ayet var bilgine

yanıt3
yanıt2
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title