Haberler

Ayasofya açıklamalarının ardından Papa'ya zor soru: Cordoba için de acı çekiyor mu?

Güncelleme:

Papa Francis'in Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla ilgili, "Aklım İstanbul'da. Ben Azize Sophia'yı düşünüyorum ve çok acı çekiyorum" açıklamalarına tepki geldi. Türk tarihçi ve ilahiyatçılar da Papa'ya Endülüs'te kiliseye çevrilen Cordoba Camisi'ni ve Haçlı seferlerinde Ayasofya'nın talan edilişini hatırlattı.

Ayasofya Camii'nin müze statüsünün değiştirilerek tekrar cami olarak ibadete açılması kararı uluslararası camiada büyük yankı buldu. Batıdan tepki gelirken, Müslüman dünyası memnuniyetini belirtti. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis ise dün yaptığı pazar vaazında bu konuya değindi ve "Çok acı çekiyorum" ifadelerini kullandı. Papanın açıklamalarıyla ilgili tarihçi ve ilahiyatçılar tepki gösterdi.

"KURTUBA'NIN KALBİNE KATEDRAL DİKTİLER"

Hürriyet'in haberine göre; Prof. Dr. Mehmet Özdemir (İslam Tarihçisi):

"Hıristiyan orduları Endülüs'te fethettikleri her yerde ulu camileri katedrale çeviriyorlardı. Başlarda Müslümanlar'ın kaldığı yerlerdeki bazı küçük mescitleri bırakıyorlardı. 1502'den sonra küçük mescitler de kiliseye çevrildi. Kurtuba Ulu Camii'ni de aynı şekilde katedrale çevirdiler. Çok büyük ayin ve törenlerle bunu yaptılar. Müslümanların girişine asla izin verilmedi. 1500'lerde caminin kalbinde bir katedral daha inşa ettiler. Caminin orijinal yapısını bozdular. Papaların da bilgisi dahilinde yapıldı bunlar. Papa'nın tutarlı olabilmesi için Endülüs'te ve diğer başka diyarlarda kilise veya katedrale çevrilen mescit ve camilere de üzülüyor olması gerekir."

"IZDIRABIN İZLERİ TARİHİ METİNLERDE"

Dr. Ersin Adıgüzel (İstanbul Üniversitesi, Tarih Bölümü):

"756'da kuruluşundan itibaren Kurtuba şehri Endülüs'ün başkentiydi. Kurtuba Ulu Camii de bu şehirde inşa edilen en büyük camiydi. 1236 yılında Müslümanlar bu şehri kaybettikten sonra cami katedrale çevrildi. Granada'da, Valencia'da, Toledo'da, Malaga'da ve diğer Endülüs şehirlerindeki ulu camiler yıkıldı ve yerine katedral yapıldı. Kurtuba Ulu Camii ise yıkılmadan katedrale çevrildi. Müslümanlar o günlerde yazdıkları şiirlerde bu durumdan duydukları derin kederi dile getiriyorlardı. Onlarca, yüzlerce cami ve mescit vasfını kaybetmişti. Sadece Endülüs'tekiler değil bütün Müslümanlar bu ızdırabı duyuyorlardı. Tarihi ve edebi metinlerde bu ızdırabın izlerini kolayca görebilirsiniz."

PAPA NE DEMİŞTİ?

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa, haftalık pazar ayini için St. Peter's Meydanı'nda Hristiyanlara seslendi. Papa Francis'in gündeminde Ayasofya Camii de vardı. Francis, Ayasofya için, "Aklım İstanbul'da. Ayasofya'yı düşünüyorum ve derin acı duyuyorum" ifadelerini kullandı.

CORDOBA 1236'DA KİLİSE YAPILDI

Günümüzde 'Córdoba Katedrali' olarak adlandırılan İspanya'nın Cordoba şehrindeki Kurtuba Ulu Camii (el-Mescidü'l-kebîr, el-Mescidü'l-câmi) Endülüs dinî mimarisinin en tanınmış ve en büyük binası. Yapımını 786'da I. Abdurrahman başlattı. Endülüs'ün 1236'da Katolik Hristiyanların eline geçmesinden sonra kiliseye çevrildi. Minareleri yıkılarak çan kulesi yapıldı. Orta bölümüne 1500'lerde bir katedral eklendi. 1984'te UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Müslümanlar katedralin bir bölümünün ibadete tahsisi için UNESCO nezdinde de birçok girişimde bulundu ama netice alınamadı. Şu an hem kilise olarak hizmet veriyor hem de turistik olarak gezilebiliyor.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Cordoba Endülüs Papa Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (102)

Aydın:

Yarın İsrailde Mescidi Aksayı kılıç hakkım olarak sinagog yapıyorum derse ne diyeceğiz. Bizim inancımız bize göre ço önemliyse başkasının inancıda onlara göre çok kıymetli. Olaya insani gelişmişlik gözüyle bakın eyyy müslümanım diyenler.

16
42
yanıtYanıtla
Deli Oğlan...:

İŞTE SENİN GİBİLER YÜZÜNDEN CUMHURİYET !!! TEN BERİ GELİŞEMEDİK. . . !!! ŞU NE DER, BU NE DER ACABA? KORKAK TAVUKLAR!!! DİŞİNİ GÖSTERMEZ, BARIŞ!!! İÇİN SAVAŞMAZSAN, NEREDE VE KİMİNLE OLDUĞUNU GÖSTERMEZSEN ELİN OĞLU (ALLAH KORUSUN) GELİR SADDAMA VE ESAD A YAPTIĞI GİBİ. . . SENİ KÖPPEĞİ YAPAR. . . DİKTATÖR DEDİĞİNİZ ADAMI MUMLA ARARSINIZ. . . ABD NE DER, RUSYA NE DER, AVRUPA NE DER. . . . ŞU NEDER, BU NE YAPAR!!! ULAAAAAAAA. . . . EKMEĞİMİZİ Mİ VERİYOR HAÇLILAR. . . ''KİŞİ SEVDİĞİYLE BERABERDİR''. . . MUHAMMED (S. A. V. )

yanıt8
yanıt6
yorumcu:

orası kılıç hakkı mı? kimle savaşmış ki kılıç hakkı olsun. .

yanıt6
yanıt2
UTANIYORUMA CEVAP:

Saçmalama utanıyorum mûslümanlar birbirini tekbirle kesiyor yakıyor katlediyor yalan ve iftira atma sahtekarlık yoluna sapma kese kese senin gibi yobazlar yüzûnden dediğin gibi kaldılar

8
34
yanıtYanıtla
ZAHTER:

Papaya hakaret etmeyin pis yobazlar zaten inançlara hakaret ederek şimdlden lanetli cehennemliklersiniz

7
34
yanıtYanıtla
osmanlı:

yobaz dediğin bedeni açmaksa hayvanlar senden daha iyidir papa senin neyin onlar yapınca alkışlıyosun bize gelince kıvranıyosunuz burda yaşamak istemeyenin gideceği yer papanın yanıdır. emeline göre tabi

yanıt8
yanıt5
AKBABA:

Ne kordobası ne zora sokması ispanyollar ülkelerinden islamı kovduklarına binlerce kez şükrediyorlar heryıl kutluyorlar emevi arap teröründen kurtulduklarından

11
27
yanıtYanıtla
Akreq:

Terörden kastın nedir?

yanıt0
yanıt0
ISAK:

Oglum tanri seni kutsasin.

yanıt2
yanıt2
No Radical:

Sen git ispanyayı savaş ac sonra Camilerinizi kiliseye çevirdiler de,Benim bildiğim ispanyalılar hiç müslüman degildi,Yani bugün ispanyollar ülkemizin bir bölümünü ele geçirse ve kilise yapsa ve Sonra onları ülkenden çıkarsan sende O kiliseyi istediğin gibi kullanırsın,Sonuçta senin Toprağına yapmis??,Eskiden bu kadarda dinlere kafayı takmasalarmış belki şimdi Dünya ne kadar gelişecekti, Dinler olacağına keşke herkeste vicdan olsaydı,vicdanı merhameti olmayan insanın dini olsa ne olur,can çıkar huy cikmaz.

yanıt0
yanıt0
Tüm 102 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title