Haberler

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raporunu Kabul Etmesi

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, "AP'nin 15 Nisan 2015'te kabul ettiği, 1915 olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili tek taraflı Ermeni anlatılarına dayalı talihsiz kararına, bu seneki AP Raporu'nda atıf yapılması, raporun objektifliğini ve güvenirliğini zedelemiştir.

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, "AP'nin 15 Nisan 2015'te kabul ettiği, 1915 olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili tek taraflı Ermeni anlatılarına dayalı talihsiz kararına, bu seneki AP Raporu'nda atıf yapılması, raporun objektifliğini ve güvenirliğini zedelemiştir. Bu nedenle, AP Raporu'nu geçen sene olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz kabul ediyoruz. Rapor gönderildiğinde AP'ye iade edilecektir." dedi.

Gülpınar, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AB Komisyonu'nun 2015 Türkiye İlerleme Raporu'na dair, Avrupa Parlamentosu (AP) Kararı'nın AP Genel Kurulu'nda bugün yapılan oylama ile kabul edildiğini belirtti.

Türkiye-AB ilişkilerinin son derece yoğun ve tarihi bir süreçten geçtiğine işaret eden Gülpınar, geçtiğimiz Kasım ayından itibaren üç kez Türkiye-AB Zirvesi gerçekleştiğini belirtti.

Gülpınar, zirvelerde, katılım müzakerelerinin yeniden canlandırılması, başta siyasi, ekonomik ve enerji diyalogları olmak üzere Türkiye-AB üst düzey diyaloğunun güçlendirilmesi, Vize Serbestisi Diyaloğu sürecinin hızlandırılması, Göç Yönetiminde Yük Paylaşımı, Terörle Mücadelede İşbirliği, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gibi kritik öneme haiz alanlarda çok önemli somut kararlar alındığını ve bu kararları belirlenen takvim doğrultusunda hayata geçirdiklerini vurguladı.

18 Mart 2016 Türkiye-AB Zirvesi'nden bu yana bu çabanın somut sonuçlarının alınmaya başlandığını aktaran Gülpınar, şunları söyledi:

"Böyle bir dönemde kabul edilen raporun ne yazık ki geçen sene olduğu gibi bu sene de temel amacından saptırıldığını ve ön yargılarla dolu olduğunu müşahede ediyoruz. AP'nin raporu esas olarak, Ekim 2015'de AB Komisyonu'nun yayımladığı Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin görüşlerini açıkladığı ve hiçbir bağlayıcılığı olmayan, siyasi nitelikli bir karar metnidir. Bununla birlikte bir AB kurumu tarafından yayımlanan raporun objektif olması gerekir.

Ancak AP'nin 15 Nisan 2015'te kabul ettiği 1915 olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili tek taraflı Ermeni anlatılarına dayalı talihsiz kararına bu seneki AP Raporu'nda atıf yapılması, raporun objektifliğini ve güvenirliğini zedelemiştir. Rapor'da 15 Nisan 2015 Kararı'na yapılan atıf, sadece tarihi çarpıtmakla kalmamış, Türkiye-AB ilişkilerinin ortak zirvelerle ivme kazandığı dönemin ruhuna ve dinamizmine de aykırı düşmüştür. Bu nedenle, AP Raporunu geçen sene olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz kabul ediyoruz. Rapor gönderildiğinde AP'ye iade edilecektir."

Gülpınar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki son gelişmelerin da raporda tek taraflı olarak yansıtıldığını belirterek, "AB ülkelerinde bir terör eylemi olduğunda acıları paylaşan ve terörü kınayan ancak Türkiye'de terörist saldırılarda vatandaşlarımız hayatını kaybederken, 'terörle mücadelede orantılılık' ve 'ateşkes' gibi ifadeler kullanmayı tercih eden hiçbir anlayışı kabul etmemiz, hoş görmemiz mümkün değildir." diye konuştu.

"Türkiye'nin terörle mücadelesini anlamaktan uzak"

Türkiye'nin terör olaylarının önünün alınmasına ve bölgedeki sivil halkın yaşam hakkının korunmasına yönelik çok yönlü çalışmalar yürüttüğüne dikkati çeken Gülpınar, AP Raporu'nun PKK terörünün boyutlarını ve Türkiye'nin terörle mücadelesini anlamaktan uzak olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Gülpınar, "ortak hedefler ve ortak çıkarlar" temelinde samimiyetle yürütülen AB sürecinin, AB kurumları tarafından da desteklenmesinin başta AB üyeliği olmak üzere, ortak hedeflere ulaşılması bakımından önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye-AB ilişkilerinin esasının Türkiye'nin AB'ye katılım süreci olduğuna işaret eden Gülpınar, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin katılım müzakereleri yürüten konumunu yok sayan ve müzakere sürecimizde önümüzü tıkama amacını taşıyan bu ve bunun gibi kararlar ülkemizin AB'nin ortak hedefleriyle bağdaşmamaktadır. Bu gibi ön yargılı siyasi tutumları içeren kararlar sadece Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine değil Avrupa'nın bütünleşme sürecine de hiçbir katkı sağlamayacak ve tarihin karanlık sayfalarında kalmaya mahkum olacaktır."

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Kasım Gülpınar Avrupa Birliği AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title