Haberler

Avrupa'da "Buyrun, Ben Müslüman'ım" Etkinliği - Köln/

Avrupa'da yaklaşık 200 noktada yapılan "Buyrun, Ben Müslüman'ım" etkinliği ile İslam dini tanıtıldı.

Avrupa'da yaklaşık 200 noktada yapılan "Buyrun, Ben Müslüman'ım" etkinliği ile İslam dini tanıtıldı.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) teşkilatının bu yıl dördüncü kez düzenlediği etkinlik çerçevesinde gönüllüler cadde ve meydanlara kurulan stantlarda, 200 binden fazla kişiye gül ve İslam dinini anlatan broşür dağıttı.

Geçen yıl yaklaşık 175 bin kişiye ulaşan Buyrun, Ben Müslüman'ım isimli etkinlik bu yıl Avrupa'nın yanı sıra, Avustralya ve Kanada'da da gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında Almanya'da Berlin, Hamburg, Bremen, Hannover, Köln gibi şehirlerde, Avusturya'da Viyana, Arlberg ve Linz'te, bunun dışında İsviçre, Hollanda, Belçika, Fransa, Danimarka, İsveç, Norveç, İtalya, Avustralya ve Kanada'da stantlar açıldı.

Almanya'da 120 noktada stant kuruldu

Almanya'da toplam 15 bölgede gerçekleştirilen etkinlik için 120 noktada stant kuruldu.

Büyük kentlerde şehir merkezlerine birden fazla kurulan stantlardaki gönüllüler yoldan geçenlere gülün yanı sıra, çikolata, hadislerin Almanca tercümeleri ve İslam dinini tanıtan broşürler verdi.

Çoğunluğu gençlerden oluşan gönüllüler ayrıca Almanların İslam dini hakkında merak ettiği soruları yanıtladılar.

Köln'ün Kalk semtinde stant kuran Kalk Kuba Cami idari işler görevlisi Müslüm Şeker, Müslümanlar olarak İslam dinini Avrupalı komşularına anlatmak için burada olduklarını, bu yıl stantlarına büyük ilgi olduğunu söyledi.

Şeker, "Alman komşularımıza bir gül, bir de çikolata ikram ediyoruz. islam hakkında kendilerinin merak ettiği sorular olursa onları yanıtlıyoruz." dedi.

Günümüzde bazı Avrupa medyasının İslamı kötü şekilde anlattığına işaret eden Şeker, "Burada da gördüğümüz üzere insanlara güzel şekilde gidip dinimizi anlattığımız zaman bizi dinliyorlar ve bizi anlıyorlar. Ayrıca konuşarak elimizden geldiği kadar İslam dini hakkındaki ön yargıları yıkmak istiyoruz. Her yıl yapılan bu etkinliği üç yada altı ayda bir yapmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Avusturya'da 9 eyalette stant kuruldu

Avusturya'nın başkenti Viyana'da başta olmak üzere ülkenin 9 eyaletinde eş zamanlı olarak 25 noktada düzenlenen etkinlik yönetimdeki aşırı sağcı hükümet ve son günlerde gündemi meşgul eden ilk ve anaokullarında başörtüsü yasağına rağmen büyük ilgi gördü.

Avusturya genelinde etkinliği organize eden Viyana İslam Federasyonu (İFW) Genel Sekreteri Harun Erciyas, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 4 yıldır düzenledikleri etkinlik çerçevesinde ülkede aşırı sağcı ve İslam karşıtı söylemin oluşturduğu önyargıları yıkarak, İslam dininin daha anlaşılır kılmaya çalıştıklarını söyledi.

Erciyas, özellikle başkentin 9 en işlek caddesinde kurdukları stantlarla İslam dinine ilişkin merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştıklarını, bu etkinlik kapsamında yalnız Viyana'da 5 bin kişiye ulaştıklarını ifade etti.

Genel olarak olumlu yaklaşımlarla karşılaştıklarını anlatan Erciyas, bir çok kişinin özellikle başörtüsü konusunda fikir almak istediğini, "Örneğin bazı Avusturyalılar, 'Müslüman kadınların neden başörtüsü taktıklarını sormak istediklerini, ancak cesaret edip soramadıklarını bize söylüyorlar'. Bu organizasyon vesilesiyle bir başörtülü kardeşimize istedikleri soruyu soruyorlar ve tatmin edici gerekli açıklamayı buldukları için bize memnuniyetlerini aktardılar." Diye konuştu.

Erciyas, kimi zaman olumsuz tepkiler aldıklarına da değinerek, bu tutum içindeki kişilerin çok azınlıkta olduğunu aktardı.

Çeşitli alanlardan farklı sorularla karşı karşıya kaldıklarını, ancak öne çıkan başlığın başörtüsü olduğunu vurgulayan Erciyas, özellikle son haftaya damgasını vuran anaokulu ve ilkokullar da başörtüsünün yasaklanmasına ilişkin tartışmaların etkili olduğunu söyledi.

Erciyas, gerçekleştirdikleri kampanyanın çok başarılı olduğunu belirterek, gelecek yıllarda, ülke genelinde Avusturyalıların İslam hakkındaki önyargılarını kırmak amaçlı buluşma noktalarını 30'a yükseltmeyi planladıkları bilgisini paylaştı.

Etkinliğe katılan gönüllü kişilere yönelik düzenli eğitimler verdiklerini ve faklı başlıklar üzerine çalıştıklarının altını çizen Erciyas, "Buyrun ben Müslüman'ım etkinliğinin, Avusturya'da yaşayan Müslümanlar olarak, buradaki insanlara İslam'ı ve Müslümanları farklı kanallardan, medyadan değil bizatihi bizden öğrenin diye düşünülmüş bir girişim." olduğunu sözlerine ekledi.

Belçika'da hedef 6 bin kişiye ulaşmak

Belçika'da 40 genç Anvers, Charleroi, Gent, Liege ve Mons şehirlerinde binlerce kişiye gül dağıttı.

Belçika İslam Federasyonu (BİF) Genel Başkanı Ekrem Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinlikle son dönemlerde Müslümanlar hakkında artan ön yargıları kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.

Şeker, "Birçok araştırmanın Müslümanlara karşı ön yargıların arttığına işaret ettiği bir dönemde korku ve ön yargıları bertaraf etmek amacıyla 'Buyrun Ben Müslüman'ım' etkinliğini gerçekleştireceğiz." dedi.

Bu yıl daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Şeker, şunları söyledi:

"Stantlarımıza gelen insanlarla tanışarak gönül köprüleri kurmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz insanların birbirine yakınlaşması ve birbirlerini tanıması. Bu manada geçen sene 4 bin insanla sohbet ettik ve onların gönüllerini kazandık. Bu sene de 6 bin insana ulaşmayı hedefliyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Avusturya Köln Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title