Haberler

Apartman bahçesindeki kazıda 8 bin 500 yıllık insan iskeleti bulundu

Güncelleme:

Bilecik'te bir apartman bahçesinde yapılan kazıda 8 bin 500 yıllık insan iskeleti bulundu. Bu iskelet Batı Anadolu'da günümüze ulaşan ilk insan iskeleti olması yönünden tarihi önem taşıyor.

Bilecik'te bir apartmanın bahçesinde keşfedilen ve Batı Anadolu'daki ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu ortaya çıkan kazı alanında, 8 bin 500 yıllık insan iskeletine rastlandı. Bahçelievler Mahallesi'nde yaşayan bir kişinin, boş arazide gördüğü seramik parçalarını Arkeoloji Müzesi'ne bildirmesi sonucu geçen yıl sonunda başlatılan arkeolojik kazı sürüyor.

İLK KEZ İNSAN İSKELETİNE ULAŞILDI

TÜBİTAK tarafından buluntu ahşap parçalara yapılan yaş tayini analizleri sonucu yerleşmenin günümüzden 9 bin yıl önce kurulduğu, en az 500 sene boyunca kesintisiz yaşamın devam ettiği belirlenen alanda, taş ve kemikten yapılmış aletlerin yanı sıra ilk kez insan iskeletine ulaşıldı.

Apartman bahçesindeki kazıda 8 bin 500 yıllık insan iskeleti bulundu

Bilecik Valisi Bilal Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent ve çevresinin tarihi bakımdan büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığının takibinde, Bilecik Müze Müdürlüğünün denetimindeki kazıların Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinden uzmanlar tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

Apartman bahçesindeki kazıda 8 bin 500 yıllık insan iskeleti bulundu

"BATI ANADOLU'DA GÜNÜMÜZE ULAŞAN EN ESKİ İNSAN İSKELETİ"

Şentürk, "Kazı alanının içindeki avluda bulunan bir iskelet de Batı Anadolu'da günümüze ulaşan en eski insan iskeleti olarak değerlendirilecek. Bilecik'imizin tarihine önemli bir katkı sağlayacağı muhakkak. Çok lokal bir alan tespit edilen yer. Uzun yıllar yerleşim alanı olmuş, boş kalmış bir parseldi. Çok isabetli bir tespit olmuş. Önümüzdeki yıllarda bu çalışmalar devam edecek." diye konuştu.

İskeletle ilgili araştırmanın üniversiteden uzmanlar tarafından yapılarak cinsiyeti ve hangi dönemde yaşadığının belirlenmesine çalışılacağı öğrenildi.

Kaynak: AA / Yaşam

Bahçelievler Mahallesi Batı Anadolu Bilecik Haberler

500

Yorumlar (12)

REALİST:

bir hadis der ki ademden kıyamete kadar 7500 YIL dır yani sözüm ona bu bulguların bunlarında masaldan ibaret olduğunun kanıtı

4
9
yanıtYanıtla
Ne ?:

Bu bulguların değil o hadisin masaldan ibaret olduğunu gösterir. Yaş veya yıl belirleme testleri (Karbon14) somut delillerle yapılan ve daha önce test edilmiş bir yöntemdir. Bilimin kanıtlı sunduğu bilgi masal oluyor ama hiç bir şekilde kanıtlanamayacak olan hadis doğru oluyor. Bu mantıklı gelmiyor. Düşünmek önemli.

yanıt4
yanıt4
Vatandas:

REALIST, Ilk defa duydum bilmiyordum sagol.. NE , Bilgi dogru veya yanlis o ayri konu ama Hadisler gercekdir ve dogrudur..Kimsenin de bu degerlere dil uzatip laf soylemeye hakki yoktur.

yanıt0
yanıt1
Vatandaşş:

Tabiki hadislere dil uzatmak gibi bir düşüncem olamaz. Saygım sonsuzdur. Ama mesela bir hadisin gerçekliğini bana kanıtlar mısınız ? Doğrudur veya gerçektir demen arkası boş bir cümle olur. Bu hadisler tamamen hissiyattan, inançtan ve vicdandan geçer. O yüzden inanmayan birisi için gerçek değildir, inanan birisi için gerçektir. Ama gerçek olup olmadığı kanıtlanamaz. Fakat karbon14 testleri kanıtlanabilir. Bu da realist arkadaşın söylediği hadis (eğer gerçekten bu hadis varsa) doğru değil demektir

yanıt0
yanıt0
köftehor sami:

kesin ermenilerdir

0
6
yanıtYanıtla
))):

850 yıl önce diyor, tarih bilgin var mı senin. ermeni diyo yaaa :))))

yanıt0
yanıt1
Kayserili:

Ta o zaman yani Osmanlidan önce bizim Topraklarda millete Hükümet edilmis Vay Türkiye Vayyyyy!!!!

2
1
yanıtYanıtla
Yahya:

İslamdan öncesine ayit mezarlar. Orayı hemen imara açılmasında kusur yok.

0
2
yanıtYanıtla
ALTAY:

Allah C. C. nin gönderdiği bütün dinler İslamdır yani Adem A. S. den beri. Senin cehaletinde de kusur yok, mükemmel cahılsın. . .

yanıt3
yanıt3
kraLLL:

KUŞ BEYİNLİ ADAM MÜSLÜMAN OLSA NE OLMASA NE ? CENAZE CENAZEDİR

yanıt2
yanıt0
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title