Haberler

/ "Antikapitalist Müslümanlar" Köprü Şaşkınlığı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle İş kazaları nedeniyle ölenler için Fatih Camii'nde gıyabi cenaze namazı kılan bir gurup Taksim'e yürümek istedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle İş kazaları nedeniyle ölenler için Fatih Camii'nde gıyabi cenaze namazı kılan bir gurup Taksim'e yürümek istedi. Kazancı Yokuşu'nda açıklama yapmayı planlayan guruba polis Galata Köprüsü girişinde müdahale etti. Gaz kullanılan müdahalede bazı göstericiler gazdan etkilendi. Galata Köprüsü'ne farkı bir yoldan geçmeyi başaran guruptaki 2 kişi kaldırılmış olan köprü kanatlarına tırmanarak flama astı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle kendilerini "Antikapitalist Müslümanlar" olarak tanımlayan grup sabah saatlerinde Fatih Camii'nde toplandı. Yazar İhsan Eliaçık'ın liderliğini yaptığı grup, önce iş kazalarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

1 MAYIS MÜBAREK OLSUN

Namazı kıldıran Eliaçık namaz sonrası konuşma yaparak hükümeti ve valiliğin uygulamasını eleştirdi. Konuşmasına "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu ve mübarek olsun diye başlayan Eliaçık "Köprüler kaldırılarak karşı tarafa geçişlere engel olundu. Buna hiç gerek yoktu. Meydana bakıldığında iki taftan giriş kapatılıp gerekli önlemler alındıktan sonra o meydanda 100 -150 bin kişinin miting yapması mümkündü" dedi.

CAMİDEN ÇIKARAK MESAJ VERİYORUZ

İhsan Eliaçık konuşmasında, "Biz muhafazakar iktidara camiden çıkarak bir mesaj veriyoruz. Bu mesajı geçen sene verdik. Bu sene de aynı şekilde veriyoruz. Vermek istediğimiz mesajın özü şudur. İktidarlar ebedi olarak devam edemezler. İktidarları esas itibarıyla yıkanlar mazlumların ahıdır. Öksüzlerin ve yetimlerin hakkının yenmesidir. Bir gizli el iktidarları budan yıkar. Görünüşte başka şeylerden yıkılıyor gibi görünse de." dedi. Yazar Eliaçık, Türkiye'deki muhafazakar iktidarın Kürt ve Suriye meselesinden yıkılmayacağını aksine yolsuzluklardan yıkılacağını ifade etti.

FATİH'TEN TAKSİM'E DOĞRU YÜRÜDÜLER

Cenaze namazı ve konuşmanın ardından gurup Beyoğlu Kazancı yokuşunda açıklama yapmak için kortej halinde yola çıktı. Fevzipaşa Caddesi'nden Unkapanı'na doğru yürüyen grup yol boyunca "Allah, ekmek, özgürlük", "Hırsız müslüman istemiyoruz", "Muhammet'ten Musa'ya direnişe bin selam", "Allah ile aldatan bizden değildir" sloganları attı. Grubun önünde "Zulmedenler nasıl bir devrimle devrileceklerini yakında görecekler (Şuara227)" yazılı pankart taşınırken, göstericilerin ellerinde de döviz ve flamalar yer aldı.

Polis amirlerinin Unkapanı ve Galata köprülerinin yaya ve araç trafiğine kapanmış olduğunu ve daha fazla ilerlememelerini istemesine rağmen gurup Eminönü'ne kadar yürümeye devam etti. Galata Köprüsü'ne çıkmak isteyen grubun önü polis tarafından kesildi. Grubun Köprüye çıkıp açıklama yapma talebini polis kabul etmeyince, polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. Yaşanan olayda polis gaz kullanırken, bazı göstericilerin gazdan etkilendiği göze çarptı. Polis barikatının yanından dolaşan bazı göstericiler Galata Köprüsü'ne ulaşması üzerine, barikatı açan çevik kuvvet ekipleri, diğer göstericilerin de Galata Köprüsüne çıkmasına izin verdi.

KÖPRÜ KANADINA TIRMANDI

Galata Köprüsü'ne ulaşan göstericilerin 2'sini açık köprünün açılmış kanadına tırmanması dikkat çekti. Tramvay yan korkuluk bariyerlerini merdiven gibi kullanarak tırmanan göstericiler 2 flama asarak aşağıya indi. Antikapitalist Müslümanların yaptıkları 1 Mayıs yürüyüşü Galata Köprüsü'nde son bulurken gurup yapılan açıklamanın ardından Fatih'deki derneklerine döndü.

(BB) - İstanbul / Fatih

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

1 Mayıs Galata Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title