Haberler

Anne-Babalara Uyarı : "Helikopter Tipi Anne-Baba Olmayalım"

Güncelleme:

İstanbul'da Engin Sever Anaokulu'nda öğrenci velilerine bir sunum yapan Kişisel Gelişim ve İletişim Uzmanı Fahri Sarrafoğlu, anne-babalara bir tavsiyede bulunarak, "helikopter tipi anne-baba olmayalım, dedi.

Sarrafoğlu, yaptığı sunumda şunları söyledi: "Helikopter Anne-Babalar; dediğimiz zaman, çocuğun başından ayrılmayan, adeta etrafında pervane olan, çocuğun her şeyine yetişmeye çalışan, düştüğünde yanında olan, odasını dahi toplayan, çocuğun hayatına ve kişiliğine sık sık müdahale eden, yorulmak bilmeyen anne babalardır. Maalesef bugün Türkiye'de helikopter tipi diyeceğimiz anne-babaların sayısı giderek artıyor. Hatta hızlı bir şekilde artıyor. Lütfen çocuklarımızın kendisini gerçekleştirmesine yardımcı olalım. Onların daha özgür bir birey olabilmesi için, kendisini tanımasına yardımcı olalım. Aksi taktirde kozasını kendisi delmeyip de dışardan müdahale ile delindiği zaman nasıl o kelebek kozadan çıkar ama uçamazsa , bizim çocuklarımız da aynı şekilde büyür. Bunun olmaması için çocuk yetiştirirken maddi ihtiyaçlarına dikkat ettiğimiz kadar manevi ihtiyaçlarına, ruhi ihtiyaçlarına da dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuklarının bağımsız kendi kendine yeten bir birey olması için gayret edelim. Aksi halde çocuğumuz, kendine yetemeyen, değersiz, güvenilmez biri olmasına neden olduğu gibi kimlik gelişimi de olumsuz etkilenir."

ÇOCUKLARIN ÇOK SORU SORMASINI SAĞLAYIN

Çocuklarının bireyselliğinin gelişmesi için onların ana okulundan itibaren sordukları sorulara mutlaka ama mutlaka cevap verilmesi gerektiğine de işaret eden Sarrafoğlu, çocuklarımıza lütfen "İcat çıkarmayın", "şimdi uğraşamam" ya da "Üff çok soru sorma" demeyelim. Tam tersi çocuklarımız ne kadar çok soru sorarsa o kadar çok kendisini geliştirir ve içine kapanık, pısırık biri olmaktan kurtulur, açıklamasını yaptı. Okuldan geldiğinde çocuklarla mutlaka en azından dolu dolu ve yüzüne bakarak 10-15 dakka zaman ayırarak okulda soru sorup sormadığını, gününün nasıl geçtiğini ama yüzüne bakarak soralım diyen Sarrafoğlu, açıklamasının devamında şunları ilave etti: "Okuldan gelen çocukların yüzüne bakmayı ihmal ediyoruz. Çocukalrımızın yüzüne bakarak onlarla konuşalım. Ve konuşurken de mutlaka oturarak onun boy seviyesine inerek konuşalım. Onunla gerçekten ilgilendiğimizi de hissetmesini sağlayalım."

BANKAMATİK ANNE-BABA SAYISI ARTIYOR

Aile içi iletişimde temel sorunlardan bir tanesi ve en önemlisi de Anne ve Babaların TIPKI BANKAMATİK gibi para vermesi veya her işi parayla halletme hastalığından kurtulması gerektiğinin altını çizen Sarrafoğlu, sunuma katılan anne-babalara şu tavsiyede bulundu: "Günümüzde maalesef bu konu sıkça görülmektedir…. Anne ve babalara çok iş düşüyor. Anne ve babalar çocuklara kendilerini sadece ihtiyaçlarını karşılayan, para veren bankamatik gibi göstermesinler. Onlarla yakından ilgilesinler ki daha sonra üzücü olaylar yaşanmasın. Psikolog Hocam Dr. Niyat Kaya'nın sözlerine dikkat çekerek sunumumu bitirmek istiyorum:"Günümüzde anne ve babalar maalesef günlük hayatın getirmiş olduğu iş temposu içerisinde çocuklarını ihmal etmektedirler. Parayla değil kalbimizde çocuklarımızı büyütelim. Onların ruhi eğitimlerini de ihmal etmeyelim. Sadece yasak savar gibi, gazete okurken veya TV seyrederken çocuklarla ilgilenmiş gibi gözüküyorlar. Daha sonra da suçluluk duygusu içerisinde, onların istediği her eşyayı alıyorlar. Bu çok yanlış. Bunun yerine çocuklarla hiç olmazsa haftada bir gün TV kapatma günü ilan edip, onlarla yüz yüze bedensel iletişim içerisine girmelidirler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fahri Sarrafoğlu Engin Sever İstanbul Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title