Haberler

Ankara: Türkiye Bor Teknolojileriyle Buluşuyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin bor madenini katma değeri yüksek uç ürün olarak dünyaya satılmasında bir numara olmayı hedeflediğini belirterek, "Bunun için stratejilerimizi hazırladık. Amerika, Avrupa ve Çin dahil olmak üzere, yeni şirketler kurarak buralara ürünlerimizi satmayı düşünüyoruz. Bu ürünleri uç ürünlere süratli bir biçimde döndürmek temel amacımız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin bor madenini katma değeri yüksek uç ürün olarak dünyaya satılmasında bir numara olmayı hedeflediğini belirterek, "Bunun için stratejilerimizi hazırladık. Amerika, Avrupa ve Çin dahil olmak üzere, yeni şirketler kurarak buralara ürünlerimizi satmayı düşünüyoruz. Bu ürünleri uç ürünlere süratli bir biçimde döndürmek temel amacımız" dedi.

Güler, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Erk İnger ve ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bir basın toplantısı düzenleyerek, her 2 kurumun bor madeninin uç ürün olarak kullanılması konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Amaçlarının, bor madenini hammadde yada yarı mamul halinde değil, katma değeri yüksek uç ürünlerde kullanılması ve ihraç edilmesi olduğunu vurgulayan Bakan Güler, "Buradaki esas amacımızda yerli sanayiimizi güçlendirmek, katma değeri yüksek bor ürünleriyle zenginliklerimizin mümkün olduğunca yurtiçinde kalmasını sağlayarak, dış piyasalarda da üstünlük sağlamaktır" dedi.

Boru büyük miktarlarda kullanan ve altyapısı hazır sektörleri stratejik olarak uygulama alanı olarak seçtiklerini belirten Güler, bunların çimento, seramik, tarım, inşaat, tekstil ve gıda sektörleri olduğunu bildirdi. Güler, yeni teknolojik uygulamaları da hedef olarak aldıklarını ve bu kapsamda, hidrojen enerjisi uygulaması, özel malzemeler ve buna bağlı olarak mıknatıs uygulamaları, süper iletkenlerle yanmaz boyaların üzerinde çalışılan konular olduğunu kaydetti.

"Biz artık sözü, işe döndürmüş oluyoruz" diyerek, bor madenini katma değeri yüksek uç ürünler olmak kullanılması için çalıştıklarını vurgulayan Bakan Güler, şöyle devam etti:

"Artık Türkiye'de 'bor kimyasal' diye çok önemli bir sektör oluşuyor. Bu noktada yeni iş sahaları ve yeni istihdam sahaları oluşacak. Ve ülkemiz dünyada uç ürünler noktasında da bir numara olmayı hedeflemektedir. Bunun için stratejilerimizi hazırladık. Amerika, Avrupa ve Çin dahil olmak üzere, yeni şirketler kurarak buralara ürünlerimizi satmayı düşünüyoruz. Bu ürünleri uç ürünlere süratli bir biçimde döndürmek temel amacımız."

BOR MADENİNİN KULLANILDIĞI ÜRÜNLER

Bakan Güler, toplantının ikinci bölümünde bor madeninin kullanıldığı ürünler hakkında bilgi verdi. Çimento sektöründe çığır açacak yeni bir uygulamayı geliştirdiklerini açıklayan Güler, çimentonun içine konulacak borla, çimentonun hem mukametinin arttığını, hem kullanılan enerji miktarının düştüğünü, hem de üretim hızının arttığını bildirdi.

Borun mikro besleyici de kullanılmasıyla, tarım ürünlerde üretim artışı meydana geldiğini belirten Güler, üniversitelerle yapılan denemeler sonucunda, bor kullanımıyla, fındıkta yüzde 18, sarımsakta yüzde 22, domateste yüzde 18, yoncada yüzde 18 ve çilekte yüzde 70 verim artışı gözlemlendiğini ifade etti. "Şu anda bunu sanayileşmeye hazır bir ürün haline getirdik" diyen Güler, "Bunu artık sanayicilerimize sunuyoruz. Gelsinler tesislerini kursunlar, hem yurtiçinde hem yurtdışında bunu kullanalım. Ayrıca buğdayla ilgili denemelerimizde devam ediyor. Bir diğer hedefimizi bunu uçaklarla ormanlar üzerinde kullanmak. Burada verim artışı sağlayarak daha yeşil bir Türkiye'yi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Güler, seramik hamuruna katılacak bor sayesinde, seramiğin mukavametinin arttığını, üretimde kullanılan enerjinin düştüğünü ve böylece yakıt tasarrufu sağlandığını söyledi. Güler, "Böylece daha ince ve daha kuvvetli ürünler elde etmek mümkün olacak. Hem ucuz olacak. Böylece taşımız toprağımız daha kıymetlenmiş olacak" ifadelerini kullandı.

Hidrojen enerjisiyle çalışan bir aydınlatma aracı geliştirdiklerini dile getiren Bakan Güler, 200 vatlık lambaları da sodyum bor hidrür kullanarak çalıştırdıklarını söyledi. Güler, borun ayrıca, yanmayan yada yanması geciktirilen çadır, yanması geciktirilmiş ve ömrü uzatılmış ahşap ürünler, izolasyon malzemesi ve tavuk yemi gibi birçok alanda kullanılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Güler, şöyle devam etti:

"Herkesi bor konusunda düşünmeye zorluyoruz. Yani laf söyleyip, internette dedikodu üretmektense, biz ürünleri yaptık ve gösteriyoruz. Bu zenginliğimizi, üretim tesisleri kurarak sanayie yaymak istiyoruz. İlgi duyanlar bize gelsinler görüşelim. Biz onlara bütün bu reçeteleri verelim. Onlarda bunları üretsinler. Biz istiyoruz ki borun kullanıldığı 2 bin üründe biz kazanalım."

Bakan Güler, daha sonra bor kullanılan ürünleri basın mensupları tanıttı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title