Haberler

Ankara: "islam Ticaret Ve Sanayi Odası Bölgesel Toplantısı" Sonuç Bildirisi Yayımlandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) evsahipliğinde Ankara'da düzenlenen "İslam Ticaret ve Sanayi Odası Bölge Toplantısı"nda, "2. İslam Ticaret ve Sanayi Odası Bölge Toplantısı"nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılması kararlaştırıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) evsahipliğinde Ankara'da düzenlenen "İslam Ticaret ve Sanayi Odası Bölge Toplantısı"nda, "2. İslam Ticaret ve Sanayi Odası Bölge Toplantısı"nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılması kararlaştırıldı.

TOBB'un Başkanvekilliği görevini üstlendiği İslam Ticaret ve Sanayi Odası Orta Asya ve Avrupa Bölgesi'nin ilk toplantısı, TOBB'un evsahipliğinde Ankara'da yapıldı. Türkiye'nin yanı sıra Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Surinam ve Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları ve Başkan Yardımcıları'nın iştirak ettiği toplantıya, bu ülkelerin Ankara'daki diplomatik temsilcileri de katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun açış konuşmasıyla başlayan toplantının sonuç bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

"İslam Ticaret ve Sanayi Odası'nın, İslam ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından çok önemli bir role sahip olduğu ve görevini başarıyla sürdürebilmesi amacıyla üyelerin aktif bir şekilde oda faaliyetlerine katılmalarının önemi vurgulandı. İslam ülkeleri arasındaki ticaret oranının düşük olduğu ve bu oranı yüksek seviyelere çıkarmak amacıyla İSADEK'in yürüttüğü çalışmalar olan İslam Kalkınma Bankası ve İslam Ticareti Geliştirme Merkezi'nin üye ülkeler arasında ticaretin arttırılması için yürüttüğü faaliyetlerin etkinleştirilmesi, Dünya Ticaret Örgütü ile işbirliği, üye ülkelerin borsaları arasında ilişkilerin geliştirilmesi, İslam Ticareti Geliştirme Merkezi, İslam ülkeleri ticaret fuarlarına katılım, ticaret ve yatırımın kolaylaştırılmasında kapasite geliştirme ve Tercihli Ticaret Sistemi Projesi gibi konular üyeler arasında işbirliğini geliştirmek bakımından önemli faaliyet alanları olarak değerlendirildi. Bölge ülkelerinin ekonomilerinin geliştirilmesinde özel sektörün rolünün önemi vurgulanarak, 'Oda Geliştirme Projesi' konusunda TOBB'un deneyimlerinin; ekonomik gelişime özel sektörün katılımını sağlayabilmek için kurumsal yapının geliştirilmesi amacıyla diğer üyelerin hizmetine sunulması teklifi olumlu karşılandı. Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcilerinin, 2. İslam Ticaret ve Sanayi Odası Bölge Toplantısı'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılması konusundaki daveti katılımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Dünya Odalar Federasyonu'nun her 2 senede bir düzenlediği ve 2007 yılında 4-6 Temmuz tarihlerinde İstanbul'da TOBB'un evsahipliğinde düzenlenecek, 5. Dünya Odalar Kongresi'ne Bölge Odaları'nın ve işadamlarının etkin heyetlerle katılmalarının teşvik edilmesi uygun bulundu. Sonuç olarak, İslam Ticaret ve Sanayi Odası Bölge Ülkeleri'nin ortak çalışmalarının devam etmesi, katılımcıların toplantı konuları hakkında birbirleriyle işbirliği içinde olmaları, ayrıca TOBB'un işbirliğini geliştirici koordinasyon faaliyetlerini sürdürmesine karar verildi."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title