Haberler

Anayasa Mahkemesinden "Sendikal Hak" Kararı

Anayasa Mahkemesi, sendika toplantılarına katılmaları üzerine iş sözleşmeleri feshedilen iki çalışana yönelik uygulamayı sendikal hakkın ihlali olarak değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi, sendika toplantılarına katılmaları üzerine iş sözleşmeleri feshedilen iki çalışana yönelik uygulamayı sendikal hakkın ihlali olarak değerlendirdi.

Yüksek Mahkemenin, Anıl Pınar ve Ömer Bilge'nin bireysel başvurusuna ilişkin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, bir sendikanın çalıştıkları şirketteki örgütlenme çalışmaları sırasında aktif görev alan, mesai saatleri dışında sendika toplantılarına katılan başvurucuların, performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek iş akitleri feshedildi.

Performans değil, sendikal çalışmaları nedeniyle işten çıkarıldıklarını savunan başvurucuların tazminat taleplerini içeren dilekçelerin ardından 1. Manisa İş Mahkemesinde dava açıldı. Mahkeme, tanık beyanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulunca düzenlenen ve işçilere sendikal baskı uygulandığı görüşünü taşıyan raporunun ardından, başvurucuların sendikaya üye olmasının engellenmesi için işten çıkarıldıkları sonucuna ulaştı.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi ise bu yöndeki kararı bozarak, başvuruculara bir yıllık brüt ücretleri tutarında tazminat ödenmesine yönelik hükmü de ortadan kaldırdı. Daire, iş sözleşmesinin feshinin haklı sebebe dayanmadığı yolunda mahkemenin ulaştığı kanaati yerinde bulsa da başvuranların iş sözleşmelerinin sendikal faaliyet nedeniyle feshedildiğinin yeterli ve inandırıcı delillerle ispatlanmadığı görüşünü açıkladı. Kararın ardından iki işçi Anayasa Mahkemesinde bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, başvuruya ilişkin yapılan değerlendirmede, mahkemenin delil ve olguların değerlendirmesi sonucu elde ettiği ve detaylı olarak gerekçelendirilen kanaate dayanan hükmünün daire tarafından gerekçesiz şekilde bozulduğunu belirtti.

Sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar veren Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Anayasa Mahkemesi, kararın bir örneğini yeniden yargılama yapılmak üzere Yargıtay 22. Hukuk Dairesine gönderilmesine ve başvurucuların tazminat taleplerinin reddine oybirliğiyle karar verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Ömer Bilge Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title