Haberler

"Anadolu İncisi" Koruma Altına Alınacak

Güncelleme:

Sadece Akşehir ve Eber gölleri alt havzasında yaşayan, türü yok olma tehlikesi altında bulunan Anadolu İnci Balığının korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca eylem planı hazırlandı.

Sadece Akşehir ve Eber gölleri alt havzasında yaşayan, türü yok olma tehlikesi altında bulunan Anadolu İnci Balığının korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca eylem planı hazırlandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında "Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Korunması Stratejisi Eylem Planı Çalıştayı" düzenlendiğini anımsattı.

Türkiye'nin zengin biyolojik sahip olduğuna değinen Kuşçu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının temel görevleri arasında, biyolojik çeşitliliğin varlıklarını devam ettirebilmesi için Türkiye'ye özgü türlerin korunmasının yer aldığını belirtti.

Ülkedeki 200-250 bitki ve hayvan türünün korunabilmesi için özel tedbirlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kuşçu, "Genel Müdürlüğümüz de 2023 hedefleri arasında bu türlerden en az 100'ü için tür koruma eylem planı yaptırarak, özel koruma tedbirlerinin uygulanmasını hedefliyor. Anadolu İnci Balığı da bu 100 tür arasında bulunuyor" şeklinde konuştu.

Kırmızı listede yer alıyor

"Yalnızca Akşehir ve Eber gölleri alt havzasında yaşayan, korunması gereken bitki ve hayvan türlerinin belirlendiği kırmızı listeye göre 'çok tehdit altında' (Critical Endangered) olarak belirlenen Anadolu İnci Balığı ve yaşam alanının koruma altına alınması için çalışma başlatıldı" diyen Kuşçu, bu amaçla 2015 Mart ayında eylem planı hazırlandığını dile getirdi.

Kuşçu, yaklaşık 9 ay süren çalışmalarda, Anadolu İnci Balığı'nın yaşam alanı, çevre şartlarındaki bozulma ve türü tehdit eden unsurlar ile popülasyonu hakkında bilgi toplandığını ifade ederek, "Bu türün neslinin devamını tehdit eden faktörler ve bu faktörlerin engellenmesi için yapılması gereken çalışmaları belirlemek, türün yaşam alanlarının korunması ve uzun vadede neslinin devamı ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için yapılacaklar ortaya konuldu" dedi.

Yumurtaları için büyük kaya blokları yerleştirilecek

Endemik bir tür olan Anadolu İnci Balığı'nın ekonomik değeri olmamasına karşın, diğer balıkları yakalamak için yem olarak kullanıldığına işaret eden Kuşçu, eylem planı kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:

"Akşehir, Karamık, Eber ve Selevir baraj gölleri ile Kali, Akarçay, Adiyan ve Akşehir çaylarında su kirliliği ölçümü yapılacak. Göllerdeki plankton ve makrofit durumu izlenecek. Sudak, gökkuşağı alabalığı, Çin sazanı gibi istilacı ve predatör türlerin artış durumu kontrol edilecek. Kali ve Akarçay habitatlarında yoğun bulanıklık ve sıcaklık değişimleri izlenecek. Göllerde doğal su girişinin olduğu bölgelerde bitkisiz kuşaklar oluşturulacak. Regülatör, köprü ve gölet gibi engellere karşı balık geçitleri yapılacak. Büyük kaya blokları yerleştirilerek yumurtlama alanları oluşturulacak. Selevir Baraj Gölü, doğal üreme rezerv alanı olarak belirlenerek, koruma statüsü verilecek. Yerleşim yerlerinden kaynaklı evsel nitelikli atık suların, tarımsal kaynaklı kimyasal ve hayvansal atıkların, yaşam alanlarına etkisi izlenecek."

Balığın korunması için bölge halkının bilgilendirileceğini aktaran Kuşçu, farkındalık oluşturmak için poster, broşür, çıkartma, yaka iğnesi, yapboz oyunu, masa takvimi gibi dokümanlar dağıtılacağını bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Kuşçu Türkiye Akşehir Eber Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? HAFTA SONU HAVA DURUMU 11-12 MAYIS | Hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 11 MAYIS | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? 11 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? 11 Mayıs Cumartesi ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Bugün hava yağmurlu mu? 11-12 Mayıs hava yağmurlu mu? Hafta sonu yağmur yağacak mı? Resmi Gazete bugün (11 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Onaylı randevu nasıl iptal edilir? (Telefonla ve E-Nabız'dan)? Onaylı randevu nasıl onaylanır (Telefonla ve E-Nabız'dan)?
Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title