Haberler
BBC

Almanya'nın Göçmenlerle İlgili Sınır Denetim Kararı Domino Etkisi Yaratabilir

Avusturya, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in federal hükümette İçişleri Bakanı olan Horst Seehofer ile vardığı göçmen anlaşması kararına tepkili. Mülteciler konusunun yarattığı kriz Merkel hükümetini tehdit eder boyutlara ulaştı.

Almanya'da Başbakan Angela Merkel ve federal hükümette İçişleri Bakanı olan Horst Seehofer arasında varılan göçmenlere karşı alınacak tavırla ilgili anlaşma, Avusturya'da tepkiyle karşılandı.

İki siyasetçinin prensip anlaşmasına göre Almanya, güney sınırlarında, yani Almanya-Avusturya sınırında yeni bir "güvenlik düzenlemesi" hayata geçirecek.

Bu düzenlemeye göre kurulacak olan yeni sistem iltica başvurusu yapanlardan, başka bir AB ülkesinde bir şekilde kayıt yaptırmış olana Almanya'ya giriş izni vermeyecek.

Mülteciler konusu Almanya'da koalisyonu kilitledi

Almanya'da hükümeti oluşturan Angela Merkel'in partisi olan Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve Horst Seehofer'in Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) partiler ittifakında mültecilerle ilgili olarak alınacak tavrın belirlenmesinde beliren kriz geçtiğimiz günlerde Merkel hükümetini tehdit eder boyutlara ulaşmıştı.

Bavyera eyaletinde birinci parti olan CSU lideri, eğer Almanya mülteci politikasını değiştirmezse hükümetten istifa edeceğini açıklamıştı.

Bunun üzerine de hafta sonu başlayan acil görüşmelerde Merkel koalisyon ortağınını hükümette kalmaya ikna etmişti.

Ancak Almanya'nın güçlü lideri Merkel'in bu pazarlıklarda Horst Seehofer'e verdiği tavizin içeriği çok net olarak ortaya çıkmadı.

Görüşmelerde anlaşmaya varıldığı, dolayısıyla hükümetin göreve devam ettiği açıklamasının yanı sıra, Almanya'nın güney sınırlarında yeni bir sınır denetim düzenlemesinin gündeme getirileceği açıklaması Avusturya'nın sert tepkisiyle karşılaştı.

Avusturya ne istiyor?

Avusturya Başbakan Sebastian Kurz, başbakan yardımcısı Heinz Christian Strache ve içişleri bakanı Herbert Kickl ortak bir açıklama yaparak Almanya'yı sınır denetim konusunu net olarak açıklamaya davet ettiler.

Avusturya'nın tavrı şöyle: eğer Almanya uygulamaya koymak istediği yeni güvenlik sisteminde kendi sınırında göçmenlere karşı önlem alacaksa, bu durumda Avusturya da kendi güney sınırında benzer önlemlere geçmek zorunda kalabilir.

Bu ise iç sınırların olmadığı Avrupa Birliğinde serbest dolaşıma vurulacak çok önemli bir darbe olabilir.

Almanya'nın kendi sınırlarında mülteci denetim mekanizması kurması olasılığı ve buna bağlı olarak Avusturya'nın da güney sınırlarındaki denetimi gündeme getirmesi Vişegrad Dörtlüsü ülkelerinin yıllardır önerdikleri önlemlerin Avrupa'da yaygınlaşması anlamına gelebilir.

Vişegrad Dörtlüsü memnun

Ulusal sınırların mülteci akımına karşı korunması ve hatta sınırlara tel örgüler çekilmesi ilk kez Macaristan tarafından gündeme getirilmiş ve daha sonra diğer Vişegrad Ülkeleri de benzer önlemler alabileceklerini açıklamışlardı.

Polonya doğu sınırına tel örgü çekilebileceği konusunu gündeme getirmiş ve Çek Cumhuriyetinde de konu hükümet düzeyinde ele alınmıştı.

Vişegrad ülkeleri olarak adlandırılan Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya Avrupa Birliği'nde geçtiğimiz yılın en önemli tartışması olan zorunlu mülteci kotalarına en kararlı bir şekilde karşı çıkan ülkeler grubunu oluşturuyorlar.

Aynı zamanda Avrupa Birliği Dönem Başkanı olan Avusturya, Almanya'nın kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'nin güvenliğinin sağlanmasında yeni önlemler alınması çağrını yaptı. Avrupa Birliği'nin güvenliği ve dış sınırlar

Avusturya başbakanı Sebastian Kurz Avrupa Birliği içindeki serbest dolaşımın ayakta kalabilmesinin en önemli koşulunun Avrupa Birliği'nin dış sınırlarının kesin olarak korunması olduğu kanısında.

Kurz "dış sınırların korunamaması halinde Avrupa'da güvenlik sağlanamaz" diyor.

Bu saptama Visegrad ülkeleri ve İtalya tarafından da kesin bir şekilde destekleniyor.

İtalya'daki milliyetçi Kuzey Ligi ve sol radikal Beş Yıldız hareketinin koalisyonu olarak görevde bulunan yeni hükümet de bu politikayı destekleniyor ve son haftalarda arka arkaya Libya'dan gelen mülteci teknelerini geri çeviriyor.

Ancak Avrupa Birliği'nin dış sınırlarının tamamen kapatılması coğrafi konum nedeniyle kolay değil. Bu sınırların mülteci akımına karşı yeteri kadar verimli bir şekilde korunamaması durumunda ise gözlemciler ulusal sınırlardaki denetimlerin belli ölçülerde gündeme gelebileceğini vurguluyorlar.

Bu ise Avrupa Birliği'nin temel kazanımlarından biri olan "serbest dolaşım" hakkının uygulanmasını belli ölçüde kısıtlayan çok önemli bir gelişme olabilir.

BBC

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title