Haberler

ABD'nin yaptırım hamlesine Rusya'dan misilleme! 6 yeni yaptırım geldi, 6 isim kara listeye girdi

Güncelleme:

ABD-Rusya arasında yaşanan gerilim ileri bir boyuta taşınıyor. ABD'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarına Moskova'dan misilleme geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 10 Amerikalı diplomatın sınır dışı edilmesiyle birlikte 6 yeni yaptırım kararı alındı. Ayrıca 6 ABD'li isim de kara listeye girdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin yeni yaptırımlarına verilecek yanıtı açıkladı. Yaptırımlar, ABD'li yetkililerin yanı sıra Rusya'daki Amerikan diplomatik misyonuna yönelik eylemleri de içeriyor.

6 YAPTIRIM KARARI ALINDI

Buna göre şu önlemler duyuruldu:

  • ABD'nin yaptırımları sonrası Moskova, her iki ülkenin elçilerinin de mevcut durum karşısında üstleriyle istişarelerde bulunmaları gerektiğini söyleyerek ABD'nin Rusya Büyükelçisi John Sullivan'ın Washington'a dönmesini tavsiye etti.
  • 10 Amerikalı diplomat ülkeden sınır dışı edilecek.
  • Rusya, iki ülkenin diplomatlarının bulundukları şehirlerin dışına çıkmalarına izin veren anlaşmadan çekilecek.
  • Rusya, ABD diplomatik tesislerinin Rusları ve üçüncü ülke vatandaşlarını işe almasını yasaklayacak. Rusya Dışişleri Bakanlığı da Amerikalı diplomatlara verdiği kısa vadeli vize sayısını azaltacak.
  • 'Rus karşıtı tutumun geliştirilmesi ve uygulanması' ile suçlanan mevcut ve eski ABD yönetimlerinin 8 üyesinin ülkeye girişi yasaklandı.
  • Rusya'nın iç işlerine karışmakla suçlanan ve Rusya'da faaliyet gösteren ABD'li vakıfların ve derneklerin ülke içindeki faaliyetleri yasaklanacak.

6 ABD'Lİ İSİM KARA LİSTEDE

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı 'kara listede' yer alan isimler şöyle:

  • ABD Başsavcısı Merrick Garland
  • ABD Federal Cezaevleri Bürosu Müdürü Michael Carvajal
  • ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas
  • ABD Başkanı'nın iç politika danışmanı, eski BM Daimi Temsilcisi ve Ulusal Güvenlik Yardımcısı Susan Rice
  • FBI Direktörü Christopher Wray
  • Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines

Rusya Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Moskova'nın Washington'dan gelecek her bir 'yaptırım dalgasına' karşılık vereceği belirtilerek, Washington'ın 'Moskova'yı çevreleme' politikasının basiretsizlik olduğu ve ABD-Rusya ilişkilerinin daha da kötüye gitmesine sebep olma riski taşıdığı kaydedildi.

DİYALOG ÇAĞRISI

Bakanlığın açıklamasında, getirilen yeni uygulamaların 'tercih edilerek yapılmadığı', Moskova'nın halen ABD ile daha fazla çatışmadan kaçınmak istediğinin altı çizildi. Bakanlık, bunun yerine, Washington ile 'daha sakin ve profesyonel bir diyalog' istenildiğini kaydetti.

ABD YAPTIRIM KARARI ALMIŞTI

ABD'nin Rusya'yla yaşadığı gerilimde aldığı yeni yaptırım kararları açıklanmıştı. Toplam 32 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanmasına karar verilirken, 10 diplomatın da sınır dışı edileceği duyurulmuştu. Rusya'dan ise "Bu yaptırımlara yanıt kaçınılmaz" mesajı gelmişti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden yönetimi, Rus hükümetinin ve istihbarat servislerinin ABD'nin egemenliğini ve çıkarlarını hedef alan eylemleri nedeniyle Rusya'ya karşı önlemler alıyor" denirken, 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceği vurgulanmıştı.

Sputnik'in aktardığına göre Beyaz Saray, 16 tüzel ve 16 özel kişiye Rusya hükümetinin 2020 başkanlık seçimlerini etkileme girişimlerini uygulamanın yanı sıra çeşitli dezenformasyon ve müdahale eylemlerinde bulundukları iddiasıyla yaptırım uygulandığını belirtmişti.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ LİSTEDE

6 Rus teknoloji şirketinin Rus istihbarat servislerinin siber programına destek verdiği gerekçesiyle listeye eklendiğini bildiren Beyaz Saray, 14 Haziran 2021'den sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek ruble cinsinden veya ruble dışı tahvillerin ABD'li finans kuruluşları tarafından alınmasına yasak getirmişti.

SİBER SALDIRILARIN FAİLİ RUS İSTİHBARATI

"ABD, Rusya Dış İstihbarat Servisi'ni (SVR) SolarWinds Orion platformunun ve diğer bilgi teknolojisi altyapılarının kullanıldığı geniş kapsamlı siber casusluk kampanyasının resmen faili ilan ediyor" diye devam eden Beyaz Saray, ABD İstihbarat Topluluğu'nun suçun SVR'ye isnat edilmesine ilişkin değerlendirmelerinden son derece emin olduğunu savunmuştu.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Rusya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (1)

senar:

Türkiye ara bulucu olsun, ABD ve Rusya birbirini üzmesin.

3
12
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title