Haberler
BBC

ABD'li Senatörler BAE'ye silah ve F-35 satışına karşı harekete geçti

Güncelleme:

ABD'li üç senatör, Trump yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) 23 milyar dolarlık insansız hava aracı, F-35 ve diğer silahları satışının engellenmesi için teklif sunacaklarını açıkladı.

ABD'li üç senatör, Trump yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) 23 milyar dolarlık insansız hava aracı, F-35 ve diğer silahları satışının engellenmesi için teklif sunacaklarını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimleri kaybetmesinin ardından, 20 Ocak'ta görevi devredene kadar BAE'ye yapmayı planladığı silah satışına karşı, Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler bir araya geldi.

Demokrat senatörler Bob Menendez ve Chris Murphy ile Trump'ın partisi olan Cumhuriyetçi Parti'den Senatör Rand Paul, dört farklı maddenin onaylanmasını talep edecek.

Bu maddelerle Trump'ın Körfez bölgesindeki en yakın müttefiklerinden BAE'ye 23 milyar değerinde F-35, insansız hava aracı, havadan havaya güdümlü füze, 14 binden fazla ölümcül bomba çeşidi ve daha birçok silah ve mühimmatın satışının engellenmesi hedefleniyor.

Gerçekleşirse bu, ABD'nin bugüne kadar tek bir ülkeye bir seferde yaptığı ikinci büyük insansız hava aracı satışı olacak.

Senatörler, Trump'ın görevi devretmeden önce satışı aceleyle gerçekleştirmeye çalıştığını savunuyor. Bunun da sofistike silah satışıyla ilgili Kongre süreçlerini yok saydığını söylüyorlar. Senatörler, satışla ilgili Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları'na da bilgi talebinde bulundu ancak açıklamalarına göre bakanlıklar, "Gerekli süreçleri işletmeden ulusal güvenlik risklerini nasıl ele alabileceklerine dair açıklama yapmayı reddetti."

Ekim ayı sonunda Reuters haber ajansı, bir Kongre üyesine dayandırdığı haberinde, Trump'ın BAE'ye 10 milyar dolar değerinde 50 adet F-35 satacağını duyurmuştu. Kongre üyesi, bu tarz askeri satış anlaşmalarında bir aydan uzun bir denetim sürecinin tamamlanması gerektiğini, ancak Trump'ın bunu BAE'nin ulusal günü olan 2 Aralık'a kadar yetiştirmeyi hedeflediğini söylemişti.

Amerikalı siyasetçi, Trump'ın satışa BAE ile İsrail arasında 15 Eylül'de imzalanan normalleşme anlaşması sonrası karar verdiğini belirtti.

Daha önce Suudi Arabistan ve BAE'ye yapılacak silah satışlarına Kongre'de Demokratların başını çektiği bir grup, Yemen'de binlerce sivili etkileyen savaşta orantısız şekilde kullanıldığı gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri İnsansız Hava Aracı Donald Trump Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title