Haberler

ABD Kongre Üyelerine Suriyeli Mülteciler İçin Gönderilen Mektup

ABD'nin son yıllarda ulusal güvenlik alanında farklı kademelerde üst düzey görev yapmış siyasetçi, diplomat ve komutanlar, ABD Kongre'sine gönderdikleri ortak mektupta, Suriyeli ve Iraklı mültecilerin ülkeye girişini zorlaştıran yasa teklifine karşı çıktıklarını beyan ettiler.

ABD'nin son yıllarda ulusal güvenlik alanında farklı kademelerde üst düzey görev yapmış siyasetçi, diplomat ve komutanlar, ABD Kongre'sine gönderdikleri ortak mektupta, Suriyeli ve Iraklı mültecilerin ülkeye girişini zorlaştıran yasa teklifine karşı çıktıklarını beyan ettiler.

Eski dışişleri bakanlarından Madeleine Albright, Henry Kissinger ve George Shultz, eski savunma bakanlarından William Cohen, William Perry ve Chuck Hagel'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda diplomat ve komutanın imzasını taşıyan mektupta, "ABD'nin, kendi halkının güvenliğinden feragat etmeden şiddetten kaçan mültecilere kucak açması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerine yer verilerek, aksi yöndeki adımların Amerikan değerlerine aykırı olacağına ve ülkenin teröre karşı verdiği mücadelenin amacına zarar vereceğine dikkat çekildi.

Mevcut mülteci programının yeterli olduğunun savunulduğu mektupta, Suriyeli mülteci adaylarının diğer tüm mülteci adaylarından daha fazla güvenlik soruşturması geçirdiği belirtildi. Bu çerçevede Suriyeli mülteci adaylarının sürecinin yaklaşık 18 ile 24 ay sürdüğü, ulusal ve uluslararası istihbarat birimlerinin sürece dahil olduğu, parmak izi ve diğer biyometrik verilerin kontrol edildiği vurgulanan mektupta, bu kişilerin birçok kez mülakata da alındığı belirtildi.

Mektupta, Amerikan ordusu ve diğer kurumlarıyla işbirliği yapmış Iraklıların, ABD'ye mülteci olarak kabul edilme süreçlerinin uzamasından özellikle endişe edildiğinin altı çizildi ve bu kişilere öncelik tanınması gerektiği savunuldu.

-"ABD'nin ahlaki sorumluluğu var"

"ABD'nin bu kişileri korumak gibi ahlaki bir sorumluluğu var" ifadeleri kullanılan mektupta, teröristlere karşı mücadele etmekle, ülke değerlerine bağlı kalmak arasındaki ortak bağın gözden kaçırılmaması gerektiğine vurgu yapıldı.

Mektupta, ABD'deki mülteci programlarının, sınırları içinde çok sayıda mülteciyi barındıran müttefik ülkelerin istikrarına katkı sağlamak açısından çok önemli olduğunu kaydeden eski danışmanlar, "Mülteciler terörün failleri değil, kurbanlarıdır. Onları kategorik olarak reddetmek ancak, 'İslam ile Batı arasında bir savaş var, Müslümanları ABD ve AB istemiyor, DAEŞ halifeliği sizin gerçek evinizdir' türünde söylemleri olan DAEŞ'i besler. Bu sebeple ABD, dinine ve milliyetine bakmaksızın dünyanın en zayıf insanları olan bu mültecileri kabul etmeye devam etmelidir" ifadelerini kullandı.

Mektupta imzası olanlar şöyle:

"Eski dışişleri bakanlarından Madeleine Albright, Henry Kissinger ve George Shultz, eski savunma bakanlarından William Cohen, William Perry ve Chuck Hagel, eski ulusal güvenlik danışmanlarından Zbigniew Brzezinski, Samuel Berger, Stephen Hadley ve Brent Scowcroft, eski genelkurmay başkanlarından General Richard Myers, General George Casey ve General John Vessey, eski iç güvenlik bakanlarından Janet Napolitano ve Michael Chertoff, eski CIA direktörlerinden Leon Panetta ve General Michael Hayden, eski ABD Merkez Komutanı General David Petraeus, eski NATO yüksek komutanlarından Amiral James Stavridis ve General James Jones."

Kaynak: AA / Güncel

Madeleine Albright Henry Kissinger William Cohen Chuck Hagel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title