Haberler

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Sağlık Bakanlığı olarak kanser tedavi ve tanısında vatandaşlarımızın en son teknolojiye hızlı bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamanın yanı sıra koruyucu hekimlikteki çalışmalarımız da büyük bir hızla devam etmektedir" dedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Sağlık Bakanlığı olarak kanser tedavi ve tanısında vatandaşlarımızın en son teknolojiye hızlı bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamanın yanı sıra koruyucu hekimlikteki çalışmalarımız da büyük bir hızla devam etmektedir" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser tanısında farkındalık oluşturmak ve toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla 4 Şubat'ın Dünya Kanser Günü olarak kabul edildiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının kanser tedavi ve tanısına büyük yatırım yaptığını belirten Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı olarak kanser tedavi ve tanısında vatandaşlarımızın en son teknolojiye hızlı bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamanın yanı sıra koruyucu hekimlikteki çalışmalarımız da büyük bir hızla devam etmektedir. Dünyanın kanser tedavisinde en son teknolojik ürünü olan Linac'lardan son 4 yıl içinde 48 adet alım yapılmıştır. Kanserde modern tedavinin yanı sıra önemli olan erken teşhistir. Bu amaçla da meme kanserlerinin tanısında önemli rol oynayan mamografi cihazlarından son 1 yıl içinde 200 adet alınmıştır. Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Türkiye'de yılda yaklaşık 30 bin kadında meme kanseri görülmektedir. Erken evrede tanı alanların tedavi oranları çok daha başarılı olmaktadır. Alınan tüm bu cihazlarla Türkiye bir kanser tedavi ve tanı üssü haline gelmiştir. Etrafındaki ülkelerden çok daha fazla sayıda bu konuda gerekli tıbbi cihazlara sahiptir."

Kanserin son 30 yılda iki kat arttığına işaret eden Hatipoğlu, her yıl dünyada 14 milyon kişinin kansere yakalandığını, bu hastalıktan 8 milyon civarında ölüm görüldüğünü dile getirdi.

Türkiye'de yılda 30 bin kadın meme kanseri oluyor

Hatipoğlu, Türkiye'de 2015 yılında 175 bin civarındaki kişiye kanser tanısı konulduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bunların yaklaşık yüzde 60'ı erkek, yüzde 40'ı ise kadındır. Erkeklerde en sık akciğer ve prostat görülmekte, kadınlarda ise meme ve onu troid kanseri takip etmektedir. Kalın bağırsak kanserleri her iki cinste de üçüncü sırada yer almaktadır. Sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, obezite, güneş, hava kirliliği, radyasyon, kimyasal maddeler, virüsler, bakteriler ve stresin kanser riskini arttırmaktadır. Alınan linac cihazı ile tümörlü dokuya etkili ve maksimum doz verilirken, kanser hücrelerinin etrafındaki normal dokuların zarar görmemesi amaçlanmaktadır. Bu ileri teknoloji ile kanserli hücrelerin büyümesi, üremesi ve normal dokulara yayılması önlenmeye çalışılmaktadır."

Kaynak: AA / Güncel

Sağlık Bakanlığı Hüsem Hatipoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title