Haberler

İran, TÜPRAŞ'ın Irak'tan aldığı 140 bin ton ham petrolü taşıyan tankere el koyduğunu doğruladı

Güncelleme:

TÜPRAŞ'ın Irak'tan aldığı 140 bin ton ham petrolü taşırken Umman açıklarında iletişimin kesildiği St. Nikolas isimli gemiye İran'ın el koyduğu doğrulandı. İran'dan gelen açıklamada, "St Nikolas" adlı tankere geçen yıl "Suez Rajan" adıyla seyrettiği sırada ABD tarafından el konulduğu hatırlatılarak, "Geçen yıl ABD tarafından İran petrolünün çalınmasının ardından St Nikolas tankerine bu sabah İran Deniz Kuvvetleri tarafından yargı kararıyla el konuldu" denildi.

İran basınında Umman açıklarında el koyulan petrol tankerine ilişkin haberlerde, "Geçen yıl ABD tarafından İran petrolünün çalınmasının ardından St Nikolas tankerine bu sabah İran Deniz Kuvvetleri tarafından yargı kararıyla el konuldu" ifadeleri kullanıldı. Eski adı Suez Rajan olan St Nikolas tankerine içerisinde İran petrolü olduğu gerekçesiyle geçen sene ABD el koymuştu.

İran'ın Irak'tan Türkiye'ye petrol taşıyan tankere Umman açıklarında el koyulduğu doğrulandı. İran basınında yer alan haberlerde, Irak'ın Basra limanından İzmir'e petrol taşıyan Marshall Adaları bandıralı "St Nikolas" adlı tankere geçen yıl "Suez Rajan" adıyla seyrettiği sırada ABD tarafından el konulduğu hatırlatılarak, "Geçen yıl ABD tarafından İran petrolünün çalınmasının ardından St Nikolas tankerine bu sabah İran Deniz Kuvvetleri tarafından yargı kararıyla el konuldu. Tanker İran limanlarına doğru yol alıyor" denildi.

İran, TÜPRAŞ'ın Irak'tan aldığı 140 bin ton ham petrolü taşıyan tankere el koyduğunu doğruladı

ESKİ ADI SUEZ RAJAN OLAN TANKERE GEÇEN SENE ABD EL KOYMUŞTU

Eski adı Suez Rajan olan St Nikolas tankeri, geçen yıl ABD tarafından el konulduğunda İran'a ait 980 bin varilden fazla ham petrolü taşıyordu. ABD o dönemde İran'ı yaptırımları ihlal ederek Çin'e kaçak petrol ihraç ettiğin iddia etmişti. Afrika'nın güneyinde ABD donanması tarafından el konulan tanker, ABD'nin Teksas eyaleti kıyılarına çekilmiş, tankerin taşıdığı İran'a ait petrol daha sonra satılmıştı. Tankerin adı ise yükü boşalttıktan sonra St Nikolas olarak değiştirilmişti.

İran ise Suez Rajan'a el konulmasının ardından misilleme olarak geçtiğimiz sene Marshall Adaları bandıralı ABD merkezli enerji şirketi Chevron tarafından işletilen "Advantage Sweet" adlı petrol tankerine ve "Niovi" adlı Panama bandıralı petrol tankerine el koymuştu.

TANKERDE 19 MÜRETTEBAT BULUNUYOR

Tankeri işleten Yunanistan merkezli Empire Navigation şirketinden yapılan açıklamada da, 145 bin ton petrol taşıyan tankerle temasın kaybedildiği duyuruldu. Tankerde 18'i Filipin, 1'i Yunan olmak üzere 19 mürettebat bulunduğu belirtildi.

TANKERİ TÜPRAŞ KİRALAMIŞ

Tankeri kiralayan Tüpraş tarafından yapılan açıklamada ise, "Irak devlet petrol şirketi SOMO'dan satın aldığımız ve Basra Limanı'ndan rafinerimize ulaştırılmak üzere yola çıkan yaklaşık 140 bin ton ham petrol taşımaktadır. Tüm rafineri operasyonlarımız planlandığı şekilde devam etmekte olup, olayın rafineri operasyonlarımıza bir etkisi bulunmamaktadır" denilmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Tüpraş Yargı Irak İran Denizcilik Uluslararası İlişkiler 3.Sayfa Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (69)

Metin Öge:

Yazık gerçekten çok yazık kendi ülkesi zora düştüğünde birtaragına zil takıp oynayacak dansöz dolu. Aktarlarda kaliteli kına satılıyor. Bence bir uğrayın

512
121
yanıtYanıtla
Est Este:

tüpraş amerikan ortaklı.

yanıt96
yanıt75
kadir mermertaş:

çok haklısın fakat başımızdaki insanlar yıllardır öyle bir ayrıştırdı ki alttan alttan ben dahi diğer arkadaşların yorumlarına katılıyorum.

yanıt14
yanıt22
Hikmet Cakir:

tr nin tankerine el konulmuyor tasiyan gemiye el konuluyor kiralayanin sorumlulugunda deil degil kiraya veren taraf sorum lu azicikta mantikli düsünürek elestiri yapin vatanimizda ne kadar da cok sevenimiz varmis disardan düsmana ihtiyaci olmayan tek devletiz

457
68
yanıtYanıtla
Mehmet Vatandaş:

taşıdığı petrol senin şirketinin ama Irak'tan satın almış

yanıt14
yanıt2
kadir mermertaş:

evet haklısın fakat birde şunu sorsana kendine .bu millet nasıl bu hale geldi. hikmet kardeş .

yanıt46
yanıt44
Sa Sa:

Şamar oğlanına dönduk

129
182
yanıtYanıtla
Hakan Ertem:

Niye dem parti birşeymi dedi size.

yanıt3
yanıt4
özgün özen :

bi şamarda sena lazım su su

yanıt145
yanıt90
Ramazan Özhan:

Ne alaka gemi bizim mi boş konuşmakta bir numarayız

yanıt12
yanıt7
Tüm 69 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title