Haberler

Cemal Kaşıkçı davasının durdurularak Suudi Arabistan'a devredilmesi itirazına ret

Güncelleme:

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin davada 7 Nisan 2022 tarihinde kararını açıklayan mahkeme, yargılamanın durdurularak dosyanın Suudi Arabistan adli birimlerine devredilmesine hükmetmişti. Müşteki Hatice Cengiz'in avukatı aracılığıyla İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe sunulmuş, verilen kararının kaldırılması talep edilmişti.

MAHKEME HEYETİ İTİRAZI DEĞERLENDİRDİ

Yapılan itirazı değerlendiren mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı tarafından verilmiş olan kovuşturmanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrinin uygun görülmesi kararının merkezi makamın takdir yetkisi kapsamında verilmiş bir karar olduğunu ve bu kararı denetleme yetkisinin bulunmadığını aktardı.

Kararda, itiraz incelemesi kapsamının sadece kovuşturmanın yabancı devlete devredilmesi koşullarının somut olayda bulunup bulunmadığıyla sınırlı olduğunu belirtildi.

SUÇUN "KASTEN ÖLDÜRME" OLDUĞU BELİRTİLDİ

Kararda ayrıca, suçun 'kasten öldürme' olduğu ve sanıkların yabancı devletin vatandaşı olmaları nedeniyle Türkiye'de hazır bulundurulamadıkları gibi adli yardımlaşma yoluyla da savunmaları alınamadığı için madde metninde aranan koşulların gerçekleştiği de kaydedildi.

KARAR, MAHKEME BAŞKANININ OYUNA KARŞI OY ÇOKLUĞUYLA VERİLDİ

Kararda, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 4 Nisan 2022 tarihli kararının usul ve yasaya uygun olduğu aktarıldı. Müşteki Hatice Cengiz avukatının itirazının reddine karar verildiği belirtilirken, mahkeme başkanının ise karara şerh koyarak itirazın kabul edilmesi yönünde oy kullandığı kaydedildi. Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, mütaalaya uygun olmak üzere kesin olarak mahkeme başkanının karşı oyuna karşı, oy çokluğu ile karar verildi

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Suudi Arabistan Hatice Cengiz Cemal Kaşıkçı Haberler

500

Yorumlar (2)

Mehmet Alp:

Tam bir rezalet. Cinayet davasını katile vermek gibi bir şey.

3
0
yanıtYanıtla
Barbaros:

Adalete siyaset karışırsa böyle olur ama Türkiye’nin imajı dünya kamuoyunda daha kötü oldu yazık çok yazık

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title