Haberler

25 Aralık Darbeye Teşebbüs Davası

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) takipsizlikle sonuçlanan "25 Aralık soruşturması"nda usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği iddiasıyla açılan davada, tutuklu yargılanan eski polis Hüseyin Korkmaz'ın oy çokluğuyla tahliyesine, aralarında eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı ve Kazım Aksoy'un da bulunduğu 7 sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) takipsizlikle sonuçlanan "25 Aralık soruşturması"nda usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği iddiasıyla açılan davada, tutuklu yargılanan eski polis Hüseyin Korkmaz'ın oy çokluğuyla tahliyesine, aralarında eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı ve Kazım Aksoy'un da bulunduğu 7 sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmanın öğlenden sonraki bölümünde, sanık ve avukatların reddi hakim ve tutukluluğa ilişkin talepleri alındı.

Tutuklu sanıklar, söz alarak tahliye talebinde bulundu. Ayrıca mahkemeye gelen evraklar okundu.

Davanın mağdurları arasında yer alan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun avukatı İsmail Safi Işık, dosyadan fotokopi talebinde bulundu. Başbakan Davutoğlu, eski bakanlardan Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve iş adamları Cemal Kalyoncu, Ömer Kalyoncu, avukatı aracılığıyla davaya katılma talebinde bulundu. Ayrıca AK Parti adına avukat Muammer Cemaloğlu, davaya katılma talebini içeren bir dilekçe sundu.

Müştekiler Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun talimatla beyanlarının alındığı, sanıklardan şikayetçi oldukları ve davaya katılma talebinde bulunduklarına dair evrak mahkemeye ulaştı. Müşteki eski CHP milletvekili Kamer Genç'in 22 Ocak'ta tarihinde vefat ettiğine ilişkin nüfus kayıt örneği de dosyaya konuldu.

Taleplere ilişkin görüşü sorulan cumhuriyet savcısı Yavuz Pehlivan, dosya kapsamı, mevcut delil durumu, dosyanın bulunduğu aşamanın dikkate alınarak tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Verilen aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yakup Saygılı, Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mustafa Demirhan, Mehmet Habib Kunt ve Mehmet Fatih Yiğit'in, üzerilerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, delillerin henüz tamamen toplanmamış olması, teknik takip raporları, iletişim tespit tutanakları, baz istasyonu kayıtları, arama ve ekspertiz raporları, tanık ile müşteki beyanları, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, atılı suçların kanunda öngörülen alt ve üst sınırlarının kaçma şüphesi doğurması, müşteki sayısı, eylemlerin yoğunluğu, adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağını dikkate alarak tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Heyet, firari sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun hakkındaki gıyabi tutukluluk hali ile yine hakkında yakalama kararı bulunan eski emniyet müdürü Hamza Tosun'un yakalamalı halinin devamına karar verdi.

Tahliye edilen sanığın "Tüm kabineyi buraya toplayacağız" dediği iddia edilmişti

Heyetin reddi taleplerine ilişkin verilecek kararın kesinleşmesinin beklenilmesine oy birliğiyle hükmeden mahkeme heyeti, tutuklu sanık eski polis Hüseyin Korkmaz'ın mevcut delil durumu, tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak oy çokluğuyla tahliyesini kararlaştırdı.

Sanık Korkmaz'ın tahliyesine muhalefet şerhi koyan üye Hakim Hacı İbrahim Gözükara, sanık hakkında bir önceki celse tutukluluğa devamına ilişkin karar verildiği, reddi hakim talepleri yapıldığı için dosyada esaslı işlem yapılamadığı, sanık ile ilgili dosyaya yeni bir delil girmediği gerekçesiyle sanık Korkmaz'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi gerektiği görüşünde olduğunu belirtti.

Bu arada, tahliye olan sanık Hüseyin Korkmaz'ın, "25 Aralık soruşturması"nda verilen takipsizlik kararında, sanık polislerin kendi arasında kullandığı belirlenen spark yazışma programında "Nefes aldırmayacağız, tüm kabineyi buraya toplayacağız" şeklinde yazdığı öne sürülmüştü. Aynı iddia, davanın iddianamesinde de yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Hüseyin Korkmaz İsmail Safi İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title