Haberler

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, "Küçük yaşta çocuklar dizilerde, filmlerde rol alıyorlar.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, "Küçük yaşta çocuklar dizilerde, filmlerde rol alıyorlar. Bu bir istismardır. Özellikle televizyon dizilerinde ve filmlerde çocukların çalıştırılması denetlenmeli, daha önemlisi önlenmelidir." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bakanlığın çok önemli alanlarda hizmet verdiğini ifade ederek, bakanlık bütçesinin artırılması gerektiğini söyledi.

AK Parti iktidarları dönemindeki sosyal yardımlara değinen Kuşoğlu, bu yardımların dağıtılış biçiminde hatalar olduğunu savundu.

Sosyal yardımların vatandaşlık hakkı olduğuna dikkati çeken Kuşoğlu, şunları söyledi:

"Sizin döneminizde sanki bu hak ve yardımlar, devlet yardımı değil de iktidarınızın ihsanıymış gibi takdim edildi. Devlet tarafından değil de parti tarafından hatta partinin lideri tarafından veriliyor gibi sunuldu. Bu güzel olmadı. Devlet değil, parti itibar gördü. 'Allah devlete değil, bilmem kime zeval vermesin' denmeye başlandı. Bu doğru olmadı. Bunun doğru şekilde yerine oturtulması gerekir."

-"Aile Bakanlığı, sosyal yardım bakanlığına dönüştürüldü"

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın sunumunda Türkiye'de kaç kadının şiddete, taciz ve tecavüze maruz kaldığına ilişkin ayrıntılı bilgi olmadığını belirterek, bu durumu eleştirdi.

"Kadın sorunlarını çözmesi beklenen, bunun için kurulan Aile Bakanlığı, seçim süreçlerinde AKP eliyle sosyal yardım bakanlığına dönüştürüldü." diyen Taşdemir, Bakanlığın kadınları aile içinde ve sadece anne rolüyle değerlendirdiğini, tek başına bir birey olarak ele almadığını ileri sürdü.

Kadına yönelik şiddetin çözülebilmesi için mevcut politikaların dışında yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Taşdemir, iktidarın cinsiyetçi söylem ve eylemlerinin kadın sorununlarının çözümünün önündeki en önemli engel olduğunu savundu.

Taşdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadın-erkek eşitliğine ilişkin sözlerini de eleştirerek, Erdoğan'ın kadınlar arasında dahi ayrım yaptığını iddia etti.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da konuşmasında yoksulluk, işsizlik ve gelir dağılımındaki eşitsizliğe işaret etti.

Türkiye'de engellilerin sayısı ve sosyal durumlarının belirlenmesine yönelik geniş kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kalaycı, engelilerin ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Kalaycı, "Engelli aylıkları mutlaka artırılmalı. Mevcut haliyle gerçekten çok yetersiz. Engellilerin en büyük sorunu işsizlik. Kamuya kademe kademe alım yapılıyor ama yeterli değil. MHP olarak önerimiz; kamudaki engelli atamalarının artırılması, hiçbir engelli kardeşimizin işsiz kalmamasının sağlanması." diye konuştu.

Terörle mücadelede gazi ya da şehit olanlarla 15 Temmuz darbe girişimi gazi ve şehitleri arasında ayrım yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Kalaycı, bu kapsamda gerek maaş gerek tazminat konusundaki uygulamaların eşitlenmesini istedi.

-"Kadına sahip çıkmak, aileye sahip çıkmaktır"

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ise konuşmasının başında HDP'li Taşdemir'in konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözlerine, tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadın, erkek herkesi eşit gördüğünü vurgulayan Aydemir, Taşdemir'in Erdoğan'a ait olmayan sözleri komisyonda gündeme getirdiğini, bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu savundu.

AK Parti iktidarlarının kadına saygı doğrultusunda önemli politikalar oluşturduğunu belirten Aydemir, "Kadına sahip çıkmak aileye sahip çıkmaktır, aileye sahip çıkmak milli iradeye sahip çıkmaktır. Bu mübarek coğrafyada, kadın ve ailenin yeri hep mübarektir." dedi.

Çocukların korunmasının ülkenin geleceğinin korunması anlamına geldiğinin altını çizen Aydemir, "Küçük yaşta çocuklar dizilerde, filmlerde rol alıyorlar. Bu bir istismardır. Konuşmayı bilmeyen çocukların bu alanda istismarı bir cinnet halidir. Özellikle televizyon dizilerinde ve filmlerde çocukların çalıştırılması denetlenmeli daha önemlisi önlenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bazı televizyon dizilerinde aile kurumuna karşı rastgele bir tavır sergilendiğini aktaran Aydemir, buna karşı da ciddi yaptırımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

-"Sanki devletin polisi, askeri yokmuş gibi..."

Küçük yaşta çocukları şans oyunları bayilerinde gördüğünü anlatan Aydemir, "Alınan tüm tedbirlere rağmen çocuklarımız çalışmadan kazanmak gibi bir alana yöneliyorlar. Biz geleceğimizi, alacağımız daha etkili tedbirlerle bu alandan korumak durumundayız." ifadesini kullandı.

Aydemir, kayıp aile fertlerinin bulunmasını konu alan televizyon yapımlarını da eleştirdi.

Kayıpların sanki devletin polisi, askeri yokmuş gibi medyada bulunmaya çalışılmasının doğru olmadığını, vatandaşın devlete olan güveninin zedelendiğini dile getiren Aydemir, bu konuda da bir politika belirlenmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Dirayet Taşdemir İbrahim Aydemir Ak Parti Politika Güncel Haberler

title