Haberler

16.Engelllier Şurası'na Yoğun İlgi

Güncelleme:

Engellilerin sorunları, önerileri ve çözümleri 16.Engelliler Şurası'ında konuşuldu.


"Anneler engelli çocuğunuzun büyümesine izin verin"

Belediyesi Engelliler Sarayı'nda gerçekleştirilen şurada sunum yapan Uzman Psikolog Zeynep İnce, engelli annelerine tavsiyelerde bulunarak, "Engeller önce annelerin kafalarında unutulmalı. Anneler çocuklarının büyümesine izin vermeli. Onları kabullenirken bağımlılık durumuna getirmesinler. Fazla korumacı yaklaşmasınlar. Çocukların kendi ihtiyaçlarını görebilmelerine imkan versinler." dedi.

TRT 1'de yayınlanan Diriliş dizisinin oyuncuları Didem Balcı, Nurettin Sönmez, ve Cavit Çetin Güner de programa katılarak Engelliler Sarayı'ndaki kursiyerlerle sohbet ederek engellilerin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldılar.
Bağcılar Engelliler Meclisi tarafından Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nda 16'ıncısı gerçekleştirilen Şura yoğun ilgi gördü. Bağcılar Belediyesi tarafından katılımcı belediyeciliğin bir örneği olarak hizmete sunulan 16. Engelliler Şurası ilçede yaşayan engelliler ile ilçeyi yönetenleri aynı ortamda buluşturdu.

Programda bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin, Engelliler, Kadın, Gençlik, Çocuk, Çevre, İzci gibi Gönüllü Meclisleri ile geleceğin modern Bağcılarını inşa ettiklerini belirtti. 37 branşta kurslar verilen Engelliler Sarayı ile ilgili bilgi veren Şirin, aynı anda yaklaşık 1.500 engellinin hizmet aldığını kaydetti. Şirin şöyle konuştu: "Engelli kardeşlerimiz için yazarlık ve çizerlik kursları açtık. Türkiye'nin Yeni Yazarları ve Altın Kalem Ödülleri, isimli yazarlık atölyesinden mezun olan başarılı kardeşlerimiz hikaye ve roman yazmaya başladı. Engelli atletlerimiz yurt içinde ve yurt dışındaki yarışlardan madalyalarla dönüyorlar." AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk de bir bilincin inşa edildiğini belirterek, "Bir dönem evlerine hapsolmuş kardeşlerimiz imkan verildiğinde neleri başarabileceklerini ispat ettiler." dedi.

"YILMAZ, ENGELLİ OKULU MÜJDESİ VERDİ"

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz ise "Önümüzdeki yıldan itibaren 5 engelli okumuz ile siz engellilere hizmet vereceğiz." diyerek müjde verdi. Bağcılar İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula da maddi eğitimin yanı sıra manevi eğitimin önemine dikkat çekti.

"ENGELLİ ÇOCUĞUNUZU KABULLENİN ANCAK ONA ACIYARAK YAKLAŞMAYIN"

Fatma Şahin'in yönettiği Şurada sunum yapan Davranış Bilimleri Uzmanı Ayşe Aydın engelli annesi olduğunu belirterek, "4'üncü oğlumun hastalığı 7 yaşında ortaya çıktı. Bu benim imtihanım, diyerek kabullendim. Tekerlekli sandalye kullanıyor. Tüm enerjimi ona harcıyorum." dedi. Oğlunun şimdi 7 yaşında olduğunu kaydeden Aydın, "Resim yapıyorum. Renkler bana terapi oldu. Çocuklarıma ve aileme faydalı olabilmek ve ayakta durabilmek için çok çaba gösterdim. Eşim, çocuklarım ve komşularım da bana çok yardımcı oldular." dedi. Onun isteği üzerine oğlunu reklam filmleri ve dizilerde oynattığını da belirten Aydın, "Onun mutlu olması için aldığım kararları uyguluyorum. Oğlum açık liseyi bitirdi. Tarih okumak istiyor." dedi. Yine engelli annesi Aylin İnci Erşen de, annenin engelli çocuk üzerindeki sorumluluğunun daha çok olduğunu anlattı. Oğlu, 4 aylıkken engelli olduğunu öğrendiğini kaydeden Erşen, "O an zamanın durduğunu sanmıştım. Kabullendim ve çocuğuma nasıl davranmam gerektiğini araştırdım. Oğlumun rahatsızlığı konusunda nasıl yol alabileceğimi öğrendim." diye konuştu. Psikoloji kitaplarını okumayı çok sevdiğini anlatan Erşen, , "Oğluma yönelerek yoluma devam ettim. Oğlum ile bu imtihanı geçmek için uğraştık. Anneler, çocuklarına acıyarak yaklaşmasın. Onun geleceği için kendilerini geliştirip bu yol da ilerlesin." dedi.

"FAZLA KORUMACI OLMAYIN, ÇOCUKLARINIZIN BÜYÜMESİNE İZİN VERİN"

Uzman Psikolog Zeynep İnce ise 9 yıldır özel çocuklar ve anneleriyle ilgilendiğini belirtti. Annelerin engelli çocukları çok sahiplendiğinin vurgulayan İnce, "Onların gelişimini engellemesinler. Çocuklarına güvensinler." dedi. Toplumda engelli çocuklara önyargı ile yaklaşılmamasının önemine dikkat çeken İnce, sözlerini şöyle tamamladı: "Engeller önce annelerin kafalarında unutulmalı. Anneler çocuklarının büyümesine izin vermeli. Onları kabullenirken bağımlılık durumuna getirmesinler. Fazla korumacı yaklaşmasınlar. Çocukların kendi ihtiyaçlarını görebilmelerine imkan versinler. Mutlaka psikolojik destek alsınlar."

"DİRİLİŞ DİZİSİ OYUNCULARI ATÖLYELERİ GEZEREK ENGELLİ KURSİYERLERLE SOHBET ETTİ"

Programın sürpriz konukları ise TRT 1'de yayınlanan Diriliş dizisinin oyuncuları oldu. Sevilen sinema ve tiyatro oyuncuları Didem Balcı, Nurettin Sönmez, Burcu Kıratlı, Cavit Çetin Güner engellilerle sohbet etti ve onlarla fotoğraf çekildi. Saray'daki atölyeleri gezen oyuncular, kursiyerlerle sohbet ederek yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi aldılar.

"SENEM ÜNAL ŞİİRİYLE DUYGULANDIRDI"

Programda Engelli Davul Şov ekibi ile Anadolu yöresine ait türküleri seslendiren Engelliler Korosu alkış topladı. Yine iki şiir kitabı olan engelli Senem Ünal da okuduğu 'Anne' adlı şiiriyle duygulandırdı.

"KALPLER ENGELLİ OLMASIN"

Program sonunda engelli kursiyerlerin yaptığı el sanata çalışmaları hediye edildi. Didem Balcı engellilerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu anlattı Nurettin Sönmez ise "Engellilik kelimesini sevmiyorum. Tek engel insanın kalbindedir. Kimsenin kalbinde engel olmaması daha önemli" dedi. Cavit Çetin Güner de, "Sizler engelleri aşmayı biliyorsunuz. Bize de öğretirseniz, sevinirim. Engelli Muhammedin ayağıyla yaptığı resmi yapamam." dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Nurettin Sönmez Çetin Güner Ayşe Aydın Balcı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title