Haberler

114 Gün 114 Gece Sema" Yapacaklar

İSMAİL ERSAN - Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu (TÜMATA) tarafından Yalova'nın Termal ilçesinde düzenlenen etkinlik kapsamında yerli ve yabancı yüzlerce katılımcı, 114 gün 114 gece sema yapacak.

Geçmiş yıllarda 40 gün 40 gece, 66 gün 66 gece, 99 gün 99 gece sema yapan grup, bu kez Kur'an-ı Kerim'deki sure sayısından esinlenerek "114 Gün 114 Gece Sema" adlı etkinlik düzenledi. Rasim Mutlu Kültür Merkezinde 2 Mayıs'ta 100 kişinin katılımıyla başlayan etkinliğe, yerli ve yabancı yüzlerce katılımcı bekleniyor.

TÜMATA'nın kurucusu Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliğin 2 Mayıs'ta başladığını, ilk gün 8 ülkeden 100 kişinin katılım sağladığını belirtti.

Güvenç, yabancı katılımcı sayısının sürekli artış gösterdiğine işaret ederek, şu anda Almanya, Avusturya, İsviçre, İspanya, Jamaika, İran, Bulgaristan, Estonya, Brezilya, Karayipler, İngiltere, ABD ve Rusya'dan katılım olduğunu, bunun daha da yükseleceğini bildirdi.

Hazreti Mevlana'nın sayısız olarak gece gündüz sema yaptığını anlatan Güvenç, şunları kaydetti:

"Hazreti Mevlana zamanında yazılan çok önemli iki eser var; biri Risale-i Sipehsalar diğeri de Menakıbü'l Arifin veya Ariflerin Menkıbeleri. Bu Menakıbü'l Arifin'de Hazreti Mevlana'nın sayısız 3 gün 3 gece, sayısız 7 gün 7 gece, 1 defa 9, bir defa 16, 3 defa da 40 gün 40 gece sema yaptığına dair bilgiler var. Bu bilgiler hem destani açıdan hem de tarih açısından hem de sosyokültürel açısından bugüne kadar yalanlanmadı tartışılmadı da. Hazreti Mevlana'dan 350 yıl sonra bir Mevlevi şeyhi bir murakabe meditasyon sırasında gördüğü vizyon ile bugünkü mukabele adı verilen sema ritüelini oluşturdu. Bu mukabele 40-45 dakika içerisinde bitiyor fakat Hazreti Mevlana'nın yaptığı 3 günden 40 güne kadar yaptığı bu sema çalışmaları hiç durmadı. Bazen uyumadığı, yemediği içmediği rivayet ediliyor."

"Önemli olan semanın durmaması"

Güvenç, daha önce 3, 5, 7, 40, 66 ve 99 günlük sema etkinlikleri gerçekleştirdiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Ben yıllar önce İsviçre'de Mevlana ve sema ile ilgili bir seminerde verdiğim bilgiler dolayısıyla oradaki arkadaşlar 'O halde Hazreti Mevlana zamanında yapılan semaya benzer sema yapabilir miyiz?' dedi. 'Deneyelim' dedik. O tek başına 40 gün sema yapmış biz 40 arkadaş 3 gün sema yapmaya karar verdik ve sema durmadı. Önemli olan semanın durmaması. Nöbetleşe olarak sema devam etti. Müzik durmadı ilahiler söylendi ve muvaffak olundu. Bu başarı sonunda arkadaşlar çok mutlu oldular. 5-6 ülkeden insanlar katılmıştı. O günden bu bugüne 32 defa 3 gün 3 gece, 5 defa 5 gün 5 gece, 7 defa 7 gün 7 gece, 1 defa 9, bir defa 16, 3 defa 40 gün 40 gece, 1 defa 66 gün 66 gece, bir defa da 99 gün 99 gece sema yapıldı. Bu uzun semalar bu merkezde yapıldı. Buraya dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar katılıyor."

"Kur'an-ı Kerim'deki süre sayısı 114'e karar verdik"

Daha önce semaya katılanların talepleri doğrultusunda sema yaptıkları günün sayısını artırdıklarına da değinen Güvenç, şunları kaydetti:

"Bu sefer 114 gün 114 gece bir sema programına başladık. Bunun gerekçesi neydi? Hazreti Mevlana 40 gün 40 gece bunu yapmış, biz de bunu üç defa gerçekleştirdik fakat arkadaşlar yeterli bulamadılar. Dediler ki 'Daha uzun istiyoruz.' Bunun üzerine Allah'ın ismini ebcet karşılığı olan 66 gün 66 gece sema yaptık. Yine tatmin olamadılar 'Daha da olsun' dediler. Esma-ül Hüsna sayısı olan 99'a karar verdik. O da başarılı geçti. Yine yetmeyince Kur'an-ı Kerim'deki sure sayısı 114'e karar verdik. Her gün Kur'an-ı Kerim'den o güne mahsus yani sırayla gidiyor 1'den 114'e o süre burada okunuyor, yorum yapılıyor. Üzerinde tasavvufi ve sosyal hayatımızdan da konular sohbet şeklinde faydalanma yönünde açıklanıyor."

Güvenç, dünyadaki değişik kültürden insanların burada bir araya geldiğini belirterek, "Bu sene şimdilik Türkiye de dahil 13 ülkeden insanlar katıldı. Geçen sene 88 ülkeye kadar katılan oldu. İlk gün 100 kişi vardı. Tabii ki şimdi mayıs daha tatile uzak bir ay. Zannedersem haziran ve temmuz ayında daha da yoğunlaşacak çünkü geçen sene 600 kişinin katıldığı programlarımız da oldu." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Oruç Güvenç Termal Yalova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title