Haberler

Yılmaz: Denizlerde Bizden Habersiz Kuş Uçamayacak

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, 9 Temmuz'da Açılacak Olan Otomatik Tanımlama Sistemi ile Denizlerdeki Kontrol Mekanizmasının Artacağını Belirtti.

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, 9 Temmuz'da açılacak olan Otomatik Tanımlama Sistemi (AİS) ile denizlerdeki kontrol mekanizmasının artacağını belirterek, "Hopa'dan İskenderun'a kadar uzanan 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridimizde oluşturulan sistem sayesinde tabir yerindeyse adeta bizden habersiz kuş uçmayacak" dedi.

AİS sistemi hakkında bilgi veren Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, denizyoluyla başta insan olmak üzere, narkotik, silah kaçakçılığını büyük ölçüde önleyecek ayrıca deniz trafiğinin denetlenmesinde etkin kontrol mekanizması oluşturacak AİS sistemini 9 Temmuz'da açacaklarını söyledi. AB müktesebatına ve uygulamalarına uyum amacıyla Denizcilik Müsteşarlığı'nın "Türkiye'de Deniz Güvenliğinin Güçlendirilmesine Destek Projesi" kapsamında Türkiye ve İspanya tarafından ortaklaşa yürütülen AB Eşleşme Projesini tamamlandığını ifade eden Yılmaz, AIS sistemi sayesinde Türk karasularına giriş yapan tüm gemilerin, güzergahını, ne taşıdığını otomatik cihaz aracılığı ile Türk makamlarına bildirileceğini belirtti.

DENİZLERDE GÜVENLİK ARTACAK

Yılmaz, "AIS vericileri takılı tüm gemi ve deniz araçlarını izleme ve bunlarla ilgili çok detaylı bilgileri elde etme veren bu sistemin kurulmasıyla kıyılarımızın seyir emniyeti ve deniz güvenliği daha da artacak" dedi.

Tespit edilen noktalara kurulan 25 adet Sahil Baz İstasyonu ile Karadeniz'den Marmara'ya, Ege'den Akdeniz'e kadar tüm Türkiye kıyılarını sıkı bir denetime gireceğinin altını çizen Yılmaz, kıyı kontrollerinin daha etkin hale geleceğini dile getirdi. Yılmaz, Hopa'dan İskenderun'a kadar uzanan 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridinde oluşturulan sistem sayesinde adeta habersiz kuş uçmayacağına dikkat çekti.

BALIKÇI GEMİLERİ ARTIK SORUN YARATMAYACAK

Sistem ile denizyolu ile yapılan kaçakçılığın önüne geçeceklerine işaret eden Yılmaz, "Otomatik Tanımlama Sistemi ile balıkçı gemilerinin yabancı kara sularında yaptıkları ihlallerin ve avlanmaların otomatik takibi yapılarak zaman zaman çok ciddi sorunlara yol açan krizlerin önüne geçilmiş olacak" diye konuştu.

Uluslararası sularda seyreden tüm gemilerin AB direktifleri doğrultusunda AIS cihazlarını almak zorunda olduğunu vurgulayan Yılmaz, "AIS cihazları aracılığıyla gemilerin kimlik bilgilerini, güzergahlarını, taşıdığı yükün cinsini bilinecek"dedi. Yılmaz, gemilerin seyir halindeyken cihazlarını açık tutma zorunluluğu olduğunu belirten Yımaz, bu cihazların kapatılmasının suç sayıldığını ve açık tutmayan gemilere ceza verildiğini kaydetti. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title