Haberler

Zeytinin Her Şeyi Para Ediyor

Marmarabirlik'e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, bu sezon 10 bin ton zeytin alacak.

Marmarabirlik'e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, bu sezon 10 bin ton zeytin alacak.

Kooperatif Başkanı Hüseyin Durak, yaptığı açıklamada, Erdek sınırlarında toplam 1 milyon 250 bin zeytin ağacı bulunduğunu belirterek, bu sezon rekoltenin yaklaşık 11 bin ton beklendiğini söyledi.

Ekim ayının son haftasında başladıkları alımların sürdüğünü dile getiren Durak, bu sezon 10 bin tonluk alım yapmayı planladıklarını bildirdi.

Kooperatif olarak 410 taneden oluşan bir kilo zeytini 1 lira 80 kuruş, 190 taneden oluşan bir kilo en iri zeytini ise 6 liradan aldıklarını belirten Durak,

"Alımlarımız, zeytinin biraz geç kararması nedeniyle uzun sürecek gibi görülüyor. Zeytinler tamamen bitene kadar alımlarımız sürecek" dedi.

Durak, 5 bin 400 ortaktan 4 bin 700'ünün ürün tesliminde bulunduğunu anlatarak, "Kooperatife ürün teslim eden ortaklarımıza, 15 günde bir ürünlerinin yüzde 60'ının bedeli ödeniyor. Dört kez ödemeyle alacakların tamamını veriyoruz" diye konuştu.

Zeytinin, ana ürünü yağ ile yan ürünleri dahil her şeyinin değerlendirildiğine dikkati çeken Durak, şunları kaydetti:

"Kooperatife modern bir yağ fabrikası kazandırdık. Bu yağhane, günlük 240 ton işleme kapasitesine sahip. Makinelerine 425 bin avro, binaya ise 540 bin lira harcadık. Fabrikanın toplam maliyeti, diğer yatırımlarla 1 milyon 600 bin lirayı buldu. Zeytinin en küçük atığını bile değerlendiriyoruz. Posası yem olarak hayvanlara gidiyor. 5500 kalorili çekirdeği ise yakıt olarak kullanılıyor. Kırılmış çekirdeğin tonunu 250 liradan satıyoruz."

Durak, yüksek kalorili ve ucuz olmasının yanı sıra tamamen organik yapısından dolayı çekirdeğin kül bir atık bırakmadığını da belirterek, "Bu yüzden fazla tercih ediliyor. Beyaz eşya üreticilerinden tavuk çiftliklerine kadar birçok yerde zeytin çekirdeği yakılıyor" dedi.

Muhabir: Ahmet Pesen / Zafer Akpınar

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BALIKESİR

Kaynak: AA / Yerel

Hüseyin Durak Erdek Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title