Haberler

Ne okula gidebiliyorlar ne iş bulabiliyorlar! Yıllardır kimliksiz yaşayan ailenin devletten tek isteği var

Güncelleme:

Afyonkarahisar'da yaşayan ve kendilerini 'vatansızlar' olarak nitelendiren 8 kişilik aile, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları olmadığı için adeta hayalet gibi yaşıyor. Okula gidemeyen, işe girip çalışmayan ve erkeklerinin askere dahi gidemediği aile üyeleri, devletin kendilerine sahip çıkıp onları yurttaş yapmasını istiyor.

2006 yılında, Gül ailesinden dede Galip Gül o dönem ikamet ettikleri Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçe Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne giderek kimliğini değiştirdi. Ancak iddiaya göre, o dönem görevliler evrakları üzerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Galip Gül ve aile üyelerinin kimlikleri başta olmak üzere tüm resmi evraklarına el koydu. Galip Gül ile 36 kişilik aile üyeleri o dönemden sonra kimliksiz yaşamaya başladı.

KENT MERKEZİNDE YAŞIYORLAR

Aile üyeleri daha sora farklı memleketlere göç ederek ayrıldı. İki kız kardeş Fatma ve Melek Gül'de çocuklarını yanlarına alarak önce Eskişehir'e, ardından Afyonkarahisar'a yerleşti. Gül ailesi yaklaşık 6 aydır Afyonkarahisar kent merkezinde yaşıyor.

'Vatansız' ailenin tek isteği devletin kendilerini yurttaş olarak tanıması

"BABAMI GÖÇER OLDUĞU İÇİN KÜTÜKTEN SİLMİŞLER"

Kimliksizlik problemlerinin yıllardır devam ettiğini ifade eden Fatma Gül ve kardeşi Melek Gül, kimliksiz hayatlarının öyküsünü anlattı. Fatma Gül, sülalesinde 36, aynı evde kalan aile üyelerinden ise 8 kişinin kimliğinin olmadığını ifade etti. Gül, "Benimle birlikte 8 kişinin kimliği yok. Yıllar önce babam göçer olduğu ve dağlarda gezip çobanlık yaptığı için, bu yüzdende adresi olmadığı için babamı kütükten silmişler. Ben, daha doğrusu biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ve aslımız Osmaniye'nin Düziçi Böcekli beldesindeniz. Kimliksiz olarak bu zamana kadar büyük zorluklar yaşadık. Ben kendim hurda topluyorum, eşim cezaevinde ve 8 çocuğum var. Öyle geçiniyorum ve komşuların yardımı, desteği ile geçimimi sağlıyorum" dedi.

"BAŞVURUDA BULUNDUM, VATANSIZ KİMLİĞİ VERDİLER"

3 çocuğu olduğunu ve onlarında kendisi gibi kimliklerinin olmadığını söyleyen Melek Gül ise şunları söyledi: "Bir küçük kızım okuyor, o da öğretme ve müdüre yaptığımız ısrarlarla okula gidebiliyor. Diğer kızımla oğlum okula gidemedi. Gerçi kızım okusa da boş çünkü herhangi bir meslek sahibi olamayacak. Devlet tarafından hiçbir gelirimiz yok. Sadece biz karton topluyor satıyoruz, bazen de kızım okuldan geliyor ve birlikte çorap satıyoruz. Yaşamamız çok zor. Kimlik almak için başvuruda bulundum ve bana vatansız kimliği verdiler. O da zaten hiçbir işe yaramıyor. Ama onunla da adres, elektrik, su ve doğalgazı üzerimize alamıyoruz. Devletten yardım alamıyoruz. Hastaneye gittiğim zaman bizim kimliğimiz geçersiz olduğu için hastaneden paralı hizmet alıyoruz."

'Vatansız' ailenin tek isteği devletin kendilerini yurttaş olarak tanıması

"ASKERE GİDEMEDİM, KİMLİKSİZ OLDUĞUM İÇİN İŞE ALMIYORLAR"

Aile üyelerinden Bulut Gül ise kimliksiz olduğu için askere gidemediğini ve bir iş bulup çalışmadığını dile getirerek, "Bir işe giremiyorum. Çok iş yerine başvurdum ama kimliksiz olduğum için beni işe almıyorlar. Bende kağıt topluyorum, simit ve çorap satıyorum. Kimlik için başka şehirlerde başvuruda bulundum ama kimse ilgilenmedi. Vatansız kimlik verdiler, onun da süresi bitti ve geriye aldılar" dedi.

Gül ailesi İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine verilen 'Haymatlos' yani herhangi bir nedenle uyrukluğunu yitirmiş, hiçbir devletin yurttaşı olmayan, yurdu olmayan, yurtsuz kimliği ile yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

3.Sayfa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (9)

Sa Sa:

Suriye liyiz deyin hem kimlik alın hemde aylik Saçmalığa bak, bu işi cøzecek devlet kurumu yok mu, ulkede

199
29
yanıtYanıtla
haksız mıyım:

yaşar ne yaşar ne yaşamaz olayları bu devirde olur mu be ya?

147
8
yanıtYanıtla
mardinli yiğit:

İçişleri Bakanı sahip çıksın bu aileye!

128
10
yanıtYanıtla
Faruk Tokgöz:

bunlarda bu ülkenin evladi, vatandasina Devlet olarak sahip cik! Yazik sefalet icinde yasiyorlar. Makam arabalarindan kisin biraz garibana yardim edin. Icim ciz etti!!!

122
8
yanıtYanıtla
hasan :

yabancıyım de iş biter

78
5
yanıtYanıtla
Veysel :

Suriyelilere kimlik dağıtacağınıza bu aileye sahip çıkın,kimlik verin..

65
4
yanıtYanıtla
Yiğido:

Eşim Ceza evinde diyor büyük İhtimal Onunda kimliği yokturdur kimliği Olmayan birini Nasıl ceza evine atıyorlar o zaman

24
2
yanıtYanıtla
Murat Vural:

Koskoca bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu aileye nasıl bir kimlik veremez ! Bu ailenin bir büyüğü hata yaptı diye geri kalan tüm aileyi nasıl yok sayabilirsiniz ! Kendi vatandaşlarına sahip çıkamayan bir ülke adalet vasfını yitirmiş demektir . Kripto yahudilere kimlik nasıl verildi !

1
0
yanıtYanıtla
Enver ALAN:

arkadaşım bu adam türkiyede yaşıyor ve kendi isteği ile vatandaş olmak istiyorsa vatandaşlığa alacaksın bu kadar basit yok parası olacak işi olacak öyle vatandaşlık veririm diyorsan bu insanlar ne yapacak? bu insanlara da parasız vatandaşlık ver

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title