Haberler

Üçüncü Aörupa Aşı Haftası Kutlamaları

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nin Girişimiyle Bu Yıl Üçüncüsü Düzenlenen Avrupa Aşı Günleri, Sağlık Bakanlığı'nın Talimatıyla Tüm Türkiye'de Olduğu Gibi Balıkesir'de de Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nin girişimiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen Avrupa Aşı Günleri, Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla tüm Türkiye'de olduğu gibi Balıkesir'de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Vali Selahattin Hatipoğlu'nun katıldığı, "Aşı Haftası" etkinlikleri Susurluk'ta düzenlenen törenle gerçekleşti. Susurluk Endüstri Meslek Lisesi'nde tertiplenen törende konuşan İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Işık Küçük, koruyucu sağlık hizmetleri ve aşının önemini belirten bir sunum gerçekleştirdi. Törende konuşan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, 3. Avrupa Aşı Haftası'nın bu yıl 21-27 Nisan tarihleri arasında kutlanacağını söyledi. Çalışkan, "Aşı haftalarının düzenlenmesindeki amaç, toplumun aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki duyarlılığın artırılması ve bilgilendirilmesi, gezici ekiplerle saha tarama çalışmalarına hız vererek öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması, aşılama hizmetine yeterince ulaşamayan gruplara ulaşılmasıdır" dedi.

Aşının sağlıklı birey ve toplum açısından öneminden başka ülke ekonomisine etkisini de dile getiren Mehmet Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü; "Kızamık hastalığının tedavisi yaklaşık 900 YTL. iken her bir doz kızamık aşısının maliyeti 20 Yeni Kuruş'tur. Kronik hepatit nedeniyle siroza ilerlemiş olan bir hastanın karaciğer nakli ve tedavi masrafları on binlerce YTL. iken 3 doz hepatit B aşısının maliyeti sadece 1,2 YTL.'dir. Aşılama çalışmalarına harcanan her 1 YTL., genel sağlık harcamalarında 30 YTL. tasarruf sağlamaktadır. Genişletilmiş Bağışıklama Programı'nın (GBP) amacı, aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program, difteri, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tetanoz (yeni doğan tetanozu dahil), verem, çocuk felci, hepatit B ve hemophilus influenza tip b'ye (Kuş Gribi) bağlı hastalıkları kapsamaktadır. Bizim amacımız, ülkemizde aşısız veya eksik aşılı çocuk bırakmamaktır. Ülkemizde, yalnızca aşı uygulanarak, uygulanması sağlanarak her yıl yaklaşık 40-50 bin bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellenmektedir." 2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılırken, 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında yapılmaya başlanan Hib, Kızamıkçık, Kabakulak aşıları ile koruma sağlanan hastalık sayısının 10'a yükseldi. 2008 yılından itibaren DaBT-İPA-Hib aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlamış, bu şekilde bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılmasının sağlandığı, böylelikle daha önce 1 yaşına kadar 11 enjeksiyon şeklinde aşı yapılması gerekirken bu sayının 8'e düşürüldüğü bildirildi.

Susurluk'taki törende, ilk aşıyı Vali Selahattin Hatipoğlu yaptı. İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan'ın damla aşıyı tarifinden sonra Vali Hatipoğlu'nun aşı yaptığı bir buçuk yaşındaki Nisanur Dayı, korkudan ağlamaya başladı. Ağlama tepkisi artarak devam eden bebeği susturmak için herkes seferber oldu. Güçlükle yapılan aşının ardından sakinleşen bebeğe oyuncak hediye edildi. Daha sonra İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Akif Okur ile Susurluk Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu da sıradaki bebeklere aşılarını yaptı. Protokol tarafından aşıları yapılan Nisanur Dayı, Rümeysa İlbek ve Sıla Çetin isimli bebeklere oyuncak bebekler hediye edildi. Susurluk'taki Aşı Haftası törenlerine Vali Selahattin Hatipoğlu, Susurluk Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Binay, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çaltı, Susurluk İlçe Garnizon Komutanı Yarbay Bülent Tosun, İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Işık Küçük ile davetliler katıldı.

(YU-) 21.04.2008 16:13 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title