Haberler

Üç Asıra Tanıklık Eden Gazete Yeni Asır 122 Yaşında

Türk Basın Tarihi’nde yeniliklerin öncüsü olan Yeni Asır Gazetesi, 122. yaşını kutluyor.

Türk Basın Tarihi'nde yeniliklerin öncüsü olan Yeni Asır Gazetesi, 122. yaşını kutluyor. Üç asra tanıklık eden Yeni Asır, ilk kez 1895'te Selanik'te Hamidiye Mektebi Sanayi Matbaası'nda "Asır" adıyla Abdurrahman Nafiz, oğlu Fazlı Necip ve yeğeni Abdurrahman Arif Bilgin tarafından yayınlandı. 22 Temmuz 1908'de "Asır Gazetesi", 2. Meşrutiyet'in ilan edileceğini haber verdiği sayısı ile "Yeni Asır" olarak çıkmaya başladı. 23 Ağustos 1908'de Harf Devrimi'nden 20 yıl önce Osmanlıca olan logonun altında Latin harfleriyle "Yeni Asır" yazıldı. İlk renkli basımı ise 23 Temmuz 1909'da gerçekleşti.

İzmir'e taşındı

Birinci Balkan Savaşı döneminde Yunanistan tarafından Selanik'in alınmasının ardından Yeni Asır kapatıldı. Abdurrahman Arif ile Ahmet Atıf tutuklandı. Ancak gazete 3 ay sonra yeniden yayın hayatına geçti. 2. Dünya Savaşı'nın bitmesine 1 yıl kala Selanik'te Türk mahalleleri ateşe verilirken Yeni Asır matbaası yanmasına karşın yayın hayatını sürdürdü. 24 Ağustos 1924'te Selanik'te son kez çıktı. Aynı yıl Ali Şevket ile kardeşi Mehmet Behzat, Yeni Asır'ı İzmir'e taşıdı. Dönemin ileri teknolojisi dizel motorlu baskı tesisi yapıldı. Harf Devrimi'nin uygulandığı 9 Ağustos 1928'den 6 ay önce de Türk alfabesiyle basıldı. Ali Şevket Bilgin, "Yeni Asır, milletin malı" diyerek yayın politikasını net olarak ortaya koydu. Yeni Asır 1930'da rotatif, 1967'de ofset baskıya geçti. 1977'de ekranlı, terminalli dizgiye geçildi. Yeni Asır, 2008'de Turkuvaz Medya Grubu'na geçti.

Demokrasiden yana taraf

Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, 3 asırdır Türkiye'nin ve Ege'nin haberini yapan Yeni Asır'ın milletten ve demokrasiden yana taraf olma misyonunu aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğini söyledi. Hedeflerinin bölge haberciliğinde dünyada en etkin yerde konumlanmak olduğunu belirten Bursalı, "Yeni Asır olarak biz de bundan önceki 121 yılda olduğu gibi tarih içindeki büyük yolculuğumuza, demokrasi, tam bağımsız bir Türkiye hedefiyle devletimiz ve milletimize iman dolu bir inançla aynen devam edeceğiz" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Arif Bilgin Hamidiye İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs ANKARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs ANKARAY bedava mı? 1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title