Haberler

Tel Kırma Sanatına Büyük İlgi

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu bünyesinde açılan tel kırma sanatı büyük ilgi görüyor.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu bünyesinde açılan tel kırma sanatı büyük ilgi görüyor.

Ceylanpınar Halk Eğitim Merkezi'nin 3'ncü katında sergilenen tel kırma sanatına ilişkin ürünler yoğun ilgi görüyor. Tel kırma tekniği ile elde edilen ürünlerden çeşitli örtüler, dekoratif süslemeler (kutular, abajur, pano), şal, kemer, gece çantası, başörtüsü, yatak örtüsü, fantezi giyimler, süs eşyaları (tasma, bilezik, küpe) gibi ürünler sergilenmeye başlandı. Tel kırmanın 18. yüzyıla ait bir sanat olduğunu ifade eden Kurs Eğitmeni Filiz Gül, "18. yüzyıldan bu yana yapılmaktadır. Tel kırmanın diğer adı "Bartın işi"dir. Bu işleme ilk defa Bartın'da yapılmış, gelişmiş ve yayılmıştır. Bu yüzden işlemeye Bartın işi adı verilmiştir. Tel kırma, Bartın'da evliliğe aday her genç kızın sandığında bulunması gereken işlemelerdendi. Daha çok çarşaf, kırlent, yastık örtüsü, bohça, karyola eteği, karyola örtüsü ve çeşitli örtüler işlenmekteydi. Tel kırmada desenler dantellerden örnek alınarak yapılmaktaydı. Ulusal kültürümüzü yansıtan el sanatlarımızın içerisinde, Türk işlemelerinin önemli yeri vardır. Yaşamın her aşamasında kullanılan işlemeler, Türk kadınının üstün zevki, zekası, incelik ve yaratıcılığı ile en şaşırtıcı güzelliğine ulaşmıştır. Türk işlemelerinin en güzel örneklerinden biri de Bartın yöresine ait tel kırma işidir. Tel kırma tekniği uygulanırken tel makas kullanılmadan kıvrılarak koparıldığı için bu ismi almıştır. Bu modül, gerekli çalışma ortamı sağlanarak, ürüne uygun model belirleme, uygun malzeme üzerine tel kırma tekniklerini uygulama, ürüne uygun kenar temizleme, tekniğe uygun ütü ve ürüne kalite kontrol yapabilme bilgi ve becerilerini içermektedir. Bu faaliyetleri başarı ile tamamladığınızda güzel, zevkli ve aynı zamanda kısa sürede yapabileceğiniz bu işlemeyi hayatınızın her anında kullanabileceğiniz gibi ekonomik olarak gelir de sağlayabilirsiniz" dedi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ceylanpınar Şanlıurfa Bartın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title