Haberler

Köy Sünnetlerinde Çocukların Badem Kapma Yarışı

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, ilçeye bağlı köylerde düzenlenen sünnet törenlerinde su dolu testi için de para ile yüksekten badem saçılma geleneği devem ediyor.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, ilçeye bağlı köylerde düzenlenen sünnet törenlerinde su dolu testi için de para ile yüksekten badem saçılma geleneği devem ediyor.

Köydeki çocuklar para ve badem kapmak için yarışırken adeta izdiham yaşanıyor. İlçeye bağlı Karadere köyünde de Mehmet Yetim'in oğlu Nadir Yetim için düzenlediği sünnette de coşku yaşandı. Köy camisi önünde at bindirilen Nadir Yetim tekbirler eşliğinde evlerinin önüne getirilirken dualar yapıldı. Bu arada ahırın damından içinde madeni para olan su dolu desti yola atılırken çocuklar para kapmak için adeta birbirlerini ezdi. Bu arada aynı yerden yola saçılan badem ve cevizler de küçük büyük herkes tarafından kapışıldı.

Geleneklerin yaşatıldığını anlatan Şaban Okur" Köylerimizde bu gelenek ve görenekler yaşatılıyor. Badem ve cevizi bol olan Karadere köyünde de bu gelenek yaşatılıyor. Çömleğin içine birkaç kuruş para bırakıyorlar. Çocuklar da buna çok seviniyor. Gelenek ve göreneklerin yaşatılmasını cani gönülden temenni ediyoruz. Bunda, inşallah köyümüz yaşadığı müddetçe bu gelenekler yaşayacak. Ben buraya gelen kardeşlerimize teşekkür ediyorum" dedi. Şinasi Çelik de, "Bizim köyde adet böyledir. Badem atılır. Ceviz atılır. Sünnetler de genellikle yemek, pilav ayran yapılır. Misafire ilgi vardır. Çocuklar da atılan para ve bademleri kapıyorlar" dedi. Para kapan çocuklardan Veysel Çakır da" Cevizleri tuttuk. Desti atıldı. Para kaptık. Afiyetle yedik. Sevinçliyiz" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Yetim Burhaniye Balıkesir Karadere Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title